fbpx
Menu

Gebraden kip van Ottolenghi

Bij het lezen van de titel liep het water mij al in de mond. Gebraden kip van Ottolenghi met sumak, za’atar en citroen. De laatste tijd raak ik steeds meer gecharmeerd van de midden oosterse keuken. Warme specerijen afgewisseld met frisse smaken van yoghurt en citroen. Hier heb je al kunnen lezen dat ik verknocht ben aan het boek van Ottolenghi en dit is het eerste recept wat ik uit zijn boek maakte. Wees gewaarschuwd, het is echt verslavend lekker.

Ingrediënten voor 4 personen
1 grote scharrelkip of 4 kippenpoten
2 rode uien
2 tenen knoflook
1 1/2 tl gemalen piment
1 tl kaneel
1 el sumak
1 citroen
200 ml kippenbouillon
1 1/2 tl zout
1 tl versgemalen zwarte peper
2 el za’atar
20 gr boter
50 gr pijnboompitten
4 el bladpeterselie
Olijfolie

Zo maak je het
Snij de uien in halve ringen, hak de knoflook fijn en snij de citroen in dunne plakken.

Vermeng de kip stukken in een ruime kom met de uien, knoflook, specerijen, citroen, de bouillon, peper en zout en een flinke scheut olijfolie. Laat de kip een paar uur, of een nacht, marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg de kipstukken in een braadslee met de velkant naar boven. Giet hier nog wat extra olijfolie over en strooi de za’atar over de kip.

Braad de kip in ongveer 35 minuten goudbruin.

Smelt intussen de boter in een pan en rooster de pijnboompitten goudbruin. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Ik heb de pitten zelf in een droge koekenpan geroosterd.

Bestrooi de kip met de peterselie en serveer met Raita, platbrood en couscous.

Sumak is een specerij gemaakt van gekneusde bessen en heeft een frisse, maar pittige smaak.
Za’atar is een mix van gedroogde tijm, sumak en sesamzaad en heeft een aardse smaak.

Bron: Ottolenghi: Het Kooboek

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

17 reacties

  • Van der Eidereend
    15 februari 2019 om 14:49

    Ja dat sausje hoort bij de kip. Het is gemaakt van yoghurt. Hmmm, smullen maar.

  • Sabine
    13 november 2015 om 21:28

    Ziet er heerlijk uit! Ik zie alleen rechts op de foto een yoghurt sausje. Hoort dat bij de kip? Hoe heb je dat gemaakt?

  • Hans ter Horst
    29 juni 2015 om 19:14

    Hallo Pauline.
    Heb het recept gisteren gemaakt en eerlijk gezegd : het was heerlijk. Voor mij een uitstap naar een onbekend terrein, koken uit de midden- oosten keuken , maar ga er meer van opzoeken. Echt top recept

  • Pauline
    25 april 2015 om 12:27

    Dankjewel, leuk om te horen! Het kan wel alleen moet je de oventijd dan wat inkorten.

  • Rianne
    24 april 2015 om 16:46

    Hoi Pauline, kan je in plaats van een hele kip of kippenpoten gewoon kipfilet gebruiken? Thanks
    p.s. Ik vind je blog helemaal super, echt heerlijke recepten heb je!

  • co emmerik
    7 februari 2015 om 11:33

    Hoi Pauline, vrijdag DE gebraden kip gemaakt. Verslavend lekker, zoals jij schrijft, daar waren wij het, 4pers. er volmondig mee eens! We hebben zooo genoten! Dank, voor dit recept. Groet.

  • Ger
    27 januari 2015 om 23:48

    Ziet er super lekker uit. Een leuke manier om de oosterse kruiden uit te proberen. Ik heb echt zin om dit te gaan maken.

  • Pauline
    9 april 2014 om 11:11

    Die trekt wel in de kip en wat over is, gooi ik er gewoon bij :)

  • Inge
    8 april 2014 om 18:02

    Hi Pauline, wat een fantastische gerechten heb je op je website! De gele paparikasoep is klaar en smaakt heerlijk. Deze kip van Ottolenghi staat nu in de oven. Wat me niet duidelijk was: moet de marinade ook de oven in? Die bouillon met de kruiden...

  • Sigrid
    9 mei 2013 om 09:00

    Hoi Pauline,
    Ik wil dit graag een keer maken. Sumak heb ik een tijd geleden gekocht voor een ander gerecht, maar waar koop ik za’atar en piment?
    Alvast bedankt voor je reactie!

  • Pauline
    23 november 2012 om 22:24

    Oh dit is zo'n fijn recept en Ottolenghi\nis echt een super boek. Een musthave!\n\nFijn culinair weekend :)

  • Marian
    23 november 2012 om 21:16

    Hoi Pauline, het ziet er superlekker uit! Ottolenghi duikt overal op... :-). Dit recept wil ik ook wel eens proberen!
    Groetjes,
    Marian

  • Laura's Bakery
    22 november 2012 om 19:45

    Ziet er heel erg lekker uit!

  • Pauline
    22 november 2012 om 17:39

    Dit is echt zo'n boek waaruit je alles wilt maken ;)

  • Aranka
    22 november 2012 om 14:43

    Ziet er heerlijk uit! De Midden Oosterse keuken wint steeds meer terrein, en terecht, al die smaken, geuren en kleuren maken het elke keer weer een feestje om te maken en eten. Het is al jaren een van mijn grote favoriete keukens!

    Deze kip is inderdaad heel erg lekker! Moet ik binnenkort weer eens maken. :) Een van mijn favorieten uit het kookboek is de salade met aubergine, pijnboompitten, basilicum en granaatappelpitten (de granaatappels zijn nu echt heel mooi rood en zoet), met een dressing van yoghurt, knoflook en saffraan.

  • Pauline
    22 november 2012 om 13:46

    Oh dat klinkt ook goed inderdaad. Ga ik zeker een x proberen, net als die choco taart op jouw blog!

  • Caroline Brouwer
    22 november 2012 om 09:36

    Het ziet er super lekker uit! Dit staat ook nog steeds op mijn lijstje, maar snel eens maken. Wat ook een aanrader is uit Het Kookboek; is de pompoen-wortel-geitenkaastaart (misschien wel het lekkerste recept op mijn blog!) Ik heb het van de week voor de 2e keer gemaakten wij vinden dat tot nu toe zijn allerlekkerste recept en hebben er heerlijk twee dagen van gesmuld. Maar eigenlijk is alles van hem lekker! Leuk dat je ook fan bent!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.