Menu

Calzone

Ik ben dol op eigen gemaakte pizza. Sinds ik een pizzasteen in de oven heb, maak ik regelmatig pizza. Het was alweer een tijdje geleden dat ik een Calzone gegeten had, dus dat moest het worden. Een Calzone is een dubbel geklapte pizza, die je kan vullen met alle wat je lekker vindt. Ik heb deze pizza gevuld met mijn eigen gemaakte ricotta en tomatensaus, meer home made kan dus bijna niet.

Ingrediënten voor 2 Calzones
350 gr bloem
250 ml lauwwarm water
5 gr gist
7 gr zout
Scheutje olijfolie
Tomatenpassata
Oregano
Ricotta
Ham
Salami
1 ui in ringen
Gerapste kaas

Bereidingswijze
Verwarm de pizzasteen voor op de hoogste stand van je oven, met onder en bovenwarmte. Bij mij is dit 250 graden.

Ik heb het deeg gemaakt in mijn kenwood keukenmachine. Meng de bloem, het zout en de gist door elkaar en voeg een deel van het water toe. De gist en het zout mogen elkaar van te voren niet aanraken, bij het vermengen gebeurt dit uiteraard wel. Zout remt de werking van gist.

Laat de mixer draaien met de deeghaak op de laagste stand. Als het deeg te droog is voeg je nog wat extra water toe. Voeg op het laatst een klein scheutje olijfolie toe.

Het deeg is klaar als het zich tot een bal vormt, die los laat van de zijkanten. Het mag best nog een beetje plakkerig aanvoelen.

Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek onder een natte theedoek, het deeg is goed gerezen als het in volume verdubbeld is.

Verdeel de deegbal in 2 bollen.

Ik had wel eens ruzie met het in de oven krijgen van de pizza. Mijn pizzaschep is net iets te klein, waardoor het deeg wel eens scheurde als ik het in de oven wilde leggen.

Daarom heb ik de bol deeg nu uitgerold op een vel bakpapier.

Breng de passata op smaak met een el oregano en bestrijk de bodem van de pizza hier mee.

Verdeel de ham, salami, ui en ricotta over de bodem, zorg dat je de randen vrij houdt. Garneer het geheel met geraspte kaas.

Nu vouw je de bodem dubbel. Met je vingers maak je een rand door steeds een stukje deeg om te vouwen. Zo krijg je een mooie en gesloten rand.

Verdeel nog een el tomatensaus over het deeg en bestrooi dit met kaas.

Bak de calzone in ongeveer 8 minuten af. Halverwege kan je het bakpapier onder de pizza vandaan trekken.

Buon Appetito!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

7 reacties

 • Pauline
  19 december 2014 om 20:14

  Jahoor het kan ook op een gewone bakplaat.

 • karin
  18 december 2014 om 18:24

  Ziet er heerlijk uit, maar lukt dit ook zonder pizzasteen?

 • Marcel
  12 december 2012 om 22:45

  Ik heb nog een tip om zelf pizza's te bakken en wel met de Ferrari G3. Succes gegarandeerd!!! Wijhebben er zoveel plezier van en ook onze gasten.

 • Laura's Bakery
  9 november 2012 om 09:35

  Lekkerrrr! Ik wil ook nog eens een calzone maken, ik onthoud deze gewoon :)

 • Pauline
  8 november 2012 om 19:04

  Jaa pizza kan ik ook 's ochtends wel eten. Hij was heerlijk ;)

 • Joke
  8 november 2012 om 15:30

  Ziet er heerlijk uit Pauline, een recept om te onthouden !!
  groetjes, Joke

 • Es
  8 november 2012 om 09:39

  Ok zit nu in de auto maar heb gelijk zin in pizza! Ziet er goed uit. Ik doe trouwens ook altijd bankpapier onder mijn brood of pizza. Wordt de steen ook niet zo vies.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.