Paëlla

De Mediteraanse keuken is één van mijn favoriete cuisines! Ook ga ik graag naar die landen rondom de Middellandse Zee op vakantie. Ik ben dol op de Italiaanse keuken, maar ook Spaanse tapas en paëlla vind ik heerlijk! Mijn zus nam uit Zuid Spanje een blikje gerookt paprikapoeder mee en dat is heerlijk in de paëlla. Je kan dit ook in Nederland krijgen bij o.a. de Turkse supermarkt. Ik wilde ook mosselen aan mijn paëlla toevoegen alleen kon ik die alleen per 2 kg krijgen, daarom heb ik alleen gamba’s toegevoegd.

Lust je geen vis? Dan kun je de gamba’s en zeevruchten ook vervangen voor kip. Ik vind paëlla het ideale zomerse gerecht. Ik krijg er meteen een zomers gevoel van. In Spanje serveren ze de paëlla vaak in van die hele grote pannen. Dat ziet er altijd zo leuk uit. Deze heb ik helaas niet in m’n bezit, maar anders zou ik het ook in een paëllapan opdienen.

Ingrediënten voor 4 – 6 personen
300 gr paëlla rijst (arroz bomba of een risotto rijst)
1 ltr (vis)bouillon
150 ml witte wijn
200 gr chorizo
1 flinke teen knoflook
1 ui
1 rode paprika
1 blik tomatenblokjes op sap (400 gr)
200 gr tuinerwten
Gamba’s en andere zeevruchten
Handjevol peterselie
1 citroen
1 tl saffraandraadjes
1 tl gerookt paprikapoeder
Peper en zout

Bereidingswijze
Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Fruit beide aan in een ruime pan met wat olijfolie.

Snij de chorizo in blokjes en bak deze mee. Snij de paprika in blokjes en bak deze mee.

Voeg de rijst toe en bak deze mee totdat hij glazig ziet.

Blus de rijst af met de witte wijn.

Voeg vervolgens de gepelde tomaten en ongeveer 3/4 van de bouillon toe.

Voeg de saffraan en de gerookte paprika toe en laat het geheel gedurende 20 minuten zachtjes garen.

Roer zo weinig mogelijk, zo ontstaat het bekende korstje op de paëlla.

Roer de erwten door de paëlla en voeg de resterende bouillon toe.

Maak de garnalen schoon en leg deze op de paëlla. Als je ook mosselen hebt voeg je deze nu ook bij de rijst.

Laat de paëlla en de zeevruchten nog ongeveer 5 – 10 minuten garen.

Serveer met gehakte peterselie en partjes citroen.

Foodie in Californië USA
Hazelnoot koekjes
Bewaar
6 Comments
 • Demi B

  10 mei 2016 at 00:14 Beantwoorden

  Hoe doe je dat met de bouilloun? Ik zie namelijk vaak bouillon terugkomen in recepten, maar kant-en-klare bouillon (blokjes) zijn toch ook nooit puur,..? Of is er misschien een mogelijkheid om visbouillon zelf te maken? Groetjes

  • Martine

   13 september 2016 at 22:59 Beantwoorden

   Bouillon kun je maken van de graten en koppen etc van de vis.

 • Jessie

  5 januari 2014 at 19:36 Beantwoorden

  Als goede voornemen voor dit jaar wil ik proberen om minder uit pakjes en zakjes te koken en meer met ‘pure’ ingrediënten. Voorheen maakten mijn vriend en ik altijd paella met de wereldgerechten van Knorr. Vanavond jouw recept uitgeprobeerd en we hebben echt heerlijk gegeten. Deze ‘verse’ paella komt vaker bij ons op tafel, bedankt voor het delen van dit recept.

 • Margrietje01

  3 oktober 2012 at 08:07 Beantwoorden

  Hoi, gerookte paprika-poeder is ook verkrijgbaar bij Dille & Kamille. Erg makkelijk en een heerlijke feel-good winkel om heen te gaan!

Plaats een reactie