DIY: currypasta maken

In veel recepten zie je het staan, currypasta. Zelfs Jamie O. gebruikt het in zijn boek Jamies 30 minute meals. En tuurlijk kan je lekkere kant en klare currypasta’s kopen bij in de supermarkt. Maar je kan het ook heel gemakkelijk zelf maken. Je kan de zelf gemaakte curry pasta een aantal weken in de koelkast bewaren. Mits je een gesteriliseerde pot hebt gebruikt. Dus kook je potje van te voren goed schoon en jij kan weken genieten van je eigen do it yourself currypasta.

Ingrediënten voor 1 potje
1 ui
2 teentjes knoflook
Het witte gedeelte van 1 stengel citroengras
1 groene peper
3 cm gehakte gember
1 el kerriepoeder
0,5 tl kurkuma
1 tl korianderzaad
0,5 limoen
Snuf zout

Bereidingswijze
Maal alle ingrediënten samen met het sap en de rasp van een halve limoen en een snuf zout fijn in je vijzel of keukenmachine. Officieel maak je currypasta in de vijzel, ik doe het stiekem wel in mijn hakmolentje.

Doe de currypasta in een schone pot.

Van deze hoeveelheid kan je zo’n 2 tot 3 keer curry (voor 4 personen) maken.

Je kunt de currypasta in een schone pot best wel een tijdje bewaren in de koelkast. Bij mij was hij na 2 weken nog prima. Maar gebruik vooral je neus om te kijken of hij nog goed is.

Neem een droge koekenpan en verhit de currypasta. De verhitting zorgt er voor dat alle smaken vrij komen.

Bewaar de pasta in de koelkast in een gesterilliseerde pot.

Tip: je kan eindeloos variëren, maak bijvoorbeeld een rode currypasta met rode pepers of maak een Marokkaanse versie met Ras el Hanout.

Macaron workshop bij Poptasi
Hamburgerbroodjes
Bewaar
28 Comments
  • Leo

    30 juli 2017 at 18:29 Beantwoorden

    Kerriepoeder bevat al kurkuma en de tegenwoordige mengsels vrij veel, dus ik heb de kurkuma geschrapt en dan met deze pasta een curry maken met een blokje santen is echt mjammie

  • Gerda Commandeur

    18 maart 2017 at 16:17 Beantwoorden

    Beste Pauline,

    Vermoedelijk heb jij je vergist in de hoeveelheid Kurkuma voor de curry paste?
    Ik heb andere curry pastes opgezocht en daar wordt uitsluitend over theelepels kurkuma gesproken, wat mij logisch lijkt gezien de bitterheid…….
    Drie eetlepels is mega veel in de hoeveelheid curry paste volgens jou recept.
    Ik zag verschillende mensen reageren en spreken over bitterheid en volgens mij is dit de oorzaak.

    Met vriendelijke groet,

    Gerda Commandeur.

    • Pauline

      18 maart 2017 at 18:51 Beantwoorden

      Oh jee dat weet ik wel zeker. Het is al een heel oud recept, ik heb inmiddels de ingrediënten even gewijzigd naar mijn huidige versie.

  • Carlijn

    5 november 2016 at 17:06 Beantwoorden

    Shit.. Ik had de comments eerst moeten lezen.. Hij is inderdaad erg bitter. Precies recept gevolgd. Misschien een update van dit recept? Of waarschuwing bovenin? 😉 Dit is erg zonde… Zeker in het kader van bewust omgaan met voedsel!

  • John

    13 juli 2016 at 23:12 Beantwoorden

    Als je kerrie te lang bakt dan wordt het bitter; kerrie moet je maar even heel kort bakken. Vooral de kerrie en massala die je in het algemeen krijgt in de supermarkt.

  • Meryen

    23 mei 2016 at 14:51 Beantwoorden

    Hij ruikt goed maar hoeveel moet ik nou gebruiken per ongeveer 500 gram vlees?

  • Elianne

    11 januari 2016 at 17:45 Beantwoorden

    Ik heb hem gemaakt en inderdaad na het bakken ruikt mijn huis heerlijk en de curry is ook goed gelukt! Nu in de ijsblokvormpjes en hup de vriezer in dan kan ik er nog langer van genieten. \r\n\r\nIk bak vaak dingen van deze site en het lukt altijd! Vaak geef ik er na een eerste keer mijn eigen twist aan maar een super basis voor alles! Top site!

  • Lionel Zimmermann

    3 november 2015 at 16:03 Beantwoorden

    De bitterheid die veel mensen ervaren kan uit de ui en de knoflook komen. Als deze onbewerkt een keukenmachine in gaat geeft deze bitterheid af. De al gesneden uien en knoflook even overgieten met wat kokend water voor deze de keukenmachine in gaan doet wonderen. \r\nGroet,

  • petra stuik

    8 oktober 2015 at 17:44 Beantwoorden

    Ook bij mij, alles gedaan zoals beschreven maar erg bitter !! hoop dat ik het met extra honing, tomatenpuree en kokosmelk een stuk beter ga krijgen. Dit is echt NIET lekker zo.

  • Michelle

    18 april 2015 at 23:10 Beantwoorden

    Bah! Deze currypasta is ontzettend bitter. Heb vanmiddag een hele pot in de prullenbak kunnen gooien. Ik heb het recept aangehouden en de curry eventjes zachtjes verhit zonder het te laten aanbranden. Ik begrijp er niets van. Wat mij betreft is dit geen aanrader.

    • Pauline

      21 april 2015 at 09:25 Beantwoorden

      Wat balen zeg. Hij hoort echt niet bitter te zijn en er zit ook geen enkel ingrediënt in wat bitter is. Dus ik heb geen idee waar het aan kan liggen.

    • Ineke

      5 mei 2015 at 13:25 Beantwoorden

      Ik heb net de currypasta gemaakt, hij is inderdaad bitter. De volgende keer doe ik er 1 el kurkuma i.p.v. 3 in, dan zal hij vast minder bitter zijn.\r\nVoor de rest weer een fantastisch recept!

    • Robert Lans

      22 september 2015 at 13:45 Beantwoorden

      Bepaalde ingrediënten geven bitterheid af, ongebakken is het inderdaad bitter. Hetzelfde geldt voor sommige boemboes (Indische keuken). Als je de curry bakt is de bitterheid weg.

  • Sjaak

    10 april 2015 at 20:37 Beantwoorden

    Deze week de curry pasta gemaakt. Heerlijk!

  • Sanne

    1 april 2015 at 18:11 Beantwoorden

    Bij mij is ie ook heel erg bitter! Waar zou dat aan kunnen liggen? Verminderd de bitterheid nog iets als je het mixt met kokosmelk?

  • Marieke

    29 april 2014 at 11:37 Beantwoorden

    Hoi, Deze ga ik van de week proberen. Die pasta warm je op met wat kokosmelk en dan kan je bv quinoa en groenten erbij serveren? Of eet je deze pasta koud? Nee toch?

  • sharon

    4 maart 2014 at 20:50 Beantwoorden

    Hallo,\r\n\r\nIk ben benieuwd hoe lang je deze currypasta kunt bewaren?

    • Pauline

      6 maart 2014 at 17:24 Beantwoorden

      Ongeveer een week of 2 in de koelkast, mits je een schone pot gebruikt!

  • Ageeth

    29 januari 2014 at 11:46 Beantwoorden

    lijkt me heerlijk om te maken maar moet ik de ras el hanout vervangen voor iets of gewoon als extra toevoegen in deze pasta.\r\nalvast bedankt.\r\ngr. ageeth

    • Pauline

      29 januari 2014 at 15:42 Beantwoorden

      De Ras el Hanout kun je vervangen voor alle droge kruiden. Dit is een specerijen mengsel en heeft van zichzelf al heel veel smaak.

  • Guusje

    28 december 2013 at 23:44 Beantwoorden

    Beste Pauline,\r\n\r\nDit recept klinkt erg goed! Ik vraag me alleen af, moet de curry pasta al gebakken worden voordat hij de pot in gaat om bewaard te worden of bak je hem pas wanneer je hem gaat gebruiken? En als je de pasta al bakt voor hij de pot in gaat, hoezo doe je dat dan?\r\n\r\nMet vriendelijke groet,\r\nGuusje

    • Pauline

      29 december 2013 at 17:10 Beantwoorden

      Door verhitting komen de smaken vrij en blijft hij langer houdbaar. Een win-win dus.

  • Janneke

    8 december 2013 at 16:05 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\n\r\nIk heb de gele curry gemaakt, maar hij smaakt erg bitter. Heb je een idee wat ik niet goed heb gedaan.

    • Pauline

      8 december 2013 at 17:41 Beantwoorden

      Oeh dat hoort niet. Is de knoflook misschien verbrand? Ik zou het echt niet weten waar het anders aan kan liggen.

  • Pauline

    12 oktober 2012 at 16:56 Beantwoorden

    Leuk 🙂 JIj ook een fijn weekend, ik hoop dat het bij jullie beter weer is dan hier in Nederland 🙂

  • Hoi Pauline,\r\n\r\nIk ben dol op curry! De currypasta is best makkelijk om zelf te maken – ik heb al meerdere varianten uitgeprobeerd, maar ben altijd op zoek naar nieuwe tips. De combinaties en verhoudingen zijn inderdaad oneindig. Ben dan ook heel benieuwd naar jouw versie en ga je recept binnenkort eens testen. Leuk! Fijn weekend. groeten uit Frankrijk, Lisette

Plaats een reactie