fbpx
Menu

Groninger Poffert

Ik ben een geboren Groningse! Opgegroeid op het platteland in het noordelijkste puntje van Nederland. Verder kan je bijna niet. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht, het is een soort broodcake die je au bain marie bakt. Officieel hoort er geen suiker in, maar ik heb er toch een schep in gedaan. Mijn oma maakte dit vroeger altijd, helaas heb ik haar geheime recept niet meer. Mijn oma kennende deed zij er ook suiker in. Toen ik van mijn tante een poffertpan voor mijn verjaardag kreeg kon ik niet wachten om aan de slag te gaan. Lekker nostalgisch met gesmolten boter en bruine suiker.

poffert

Ingrediënten voor 1 poffert
500 gr zelfrijzend bakmeel
3 eieren
0,5 liter melk
2 el witte basterdsuiker
Snuf zout
100 gr rozijnen
Gesmolten boter
Bruine basterdsuiker

Materialen
Poffertpan van 1 ltr

Bereidingswijze
Doe het bakmeel in een kom en voeg de melk en de eieren beetje bij beetje toe. Het is eigenlijk hetzelfde als pannenkoekenbeslag maken, maar dan veel dikker.

Voeg de suiker toe en meng de rozijnen door het beslag.

Vet de poffertpan in met een bakspray of met boter.

Giet het beslag in de vorm en gaar deze au bain marie. Zet een grote pan met water op het vuur en laat dit koken. Zorg dat de poffertpan voor 80% onder water staat. Laat het zachtjes koken.

Gaar de poffert in ongeveer 2 uur gaar.

Serveer de poffert met bruine suiker en gesmolten boter.

groninger poffert
groninger poffert

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

107 reacties

  • Jaap
    10 mei 2019 om 07:34

    Mijn opoe (1896) kwam uit Oude Pekela (schipperskind), zaterdags maakte ze regelmatig dikke koek zoals zij dat noemde. Het beslag/deeg was zoals dat van Pauline. Echter deed zij het beslag het kleine jus pannetje en dat ging op het kleine petroleumstelletje. Na verloop van tijd werd deze op de deksel omgedraaid zodat ook deze kant mooi bruin was. Ik koester de herinnering en ik kan zelfs de geur nog herinneren.

    Beantwoorden
  • Stoffer Kwant
    17 januari 2019 om 11:45

    Ik Stoffer Kwant , 77 jaar en woon in Finsterwolde. Vroeger aten wij poffert wanneer een koe een kalf had gekregen en het eerste melk(bist) na de geboorte van een kalf werd verwarmd en hier kwam stroop door en hierin werd de poffert gedept voordat je ging nuttigen, ook deden sommigen er dan nog gele basterd overheen. Vooral gebruiken wanneer de poffert nog warm is.

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 januari 2019 om 15:31

    Wat leuk om te horen meneer Kwant. Leuk dat u mijn recept bekijkt.

    Beantwoorden
  • Cathalijne
    8 december 2018 om 11:25

    Ik heb nu 2 keer bij mijn buren een poffert gegeten. Wat was dat lekker. Dus toen ik een paar weken geleden een poffertpan bij de kringloop tegenkwam moest ik die gewoon meenemen. Helaas moest ik afgelopen maand streng lijnen. maar vandaag heb ik tijd en ga ik hem maken.

    Beantwoorden
  • wies driessen-van dijken
    5 december 2018 om 00:06

    Dank voor het recept! Wij aten bij alle kinderverjaardagen vroeger (1950 en later) poffert en krentjebrij, een feestmaal. Ik heb in 1986 in New York in een super-Blokker een pan gekocht, nooit gebruikt .... Ga ik nu doen !! Ik kom uit Winsum.

    Beantwoorden
  • Annika
    5 december 2018 om 08:02

    Oh wat leuk zeg! En graag gedaan :)

    Beantwoorden
  • Heidi Bosma
    20 november 2018 om 17:27

    Zo leuk😊 ik ga het maken, terug naar mijn kindertijd als ik bij mijn oma aan tafel zat😊 ik woon nu in Brabant maar kom zelf ook uit het hoge noorden en geboren in Groningen ! Opgegroeid in Warffum.. ik mis het wel!

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 november 2018 om 13:30

    Ah leuk zeg! Daar zat ik op school, op het HHC.

    Beantwoorden
  • Marjolein
    29 maart 2019 om 07:51

    Ik woon in zandeweer ook dus in het mooie hogeland. Maar kan de poffert pan ook in de slow cooker aubain Marie?

    Beantwoorden
  • Annika
    29 maart 2019 om 08:38

    Wat grappig, wij hebben jaren in Zandeweer gewoond ;)

    Beantwoorden
  • Monique holslag
    7 september 2018 om 10:33

    Hallo, hoe grappig. Ik ben momenteel op vakantie in Portugal en vond daar in een Intermarche poffert pannen! Heb meteen een 1 liter pannetje aangeschaft (€ 3,99), Als ik thuis ben ga ik er een bakken Gr. Monique

    Beantwoorden
  • Marianne Schön
    18 februari 2018 om 18:47

    Ik doe als variatie meestal 100 a 125 gr gemengde gehakte noten door, net even wat anders en heerlijk!

    Beantwoorden
  • Annika
    20 februari 2018 om 09:27

    Lijkt me ook lekker :)

    Beantwoorden
  • Stephanie91
    4 februari 2018 om 15:07

    Wat een fijn recept (en heel goed leesbaar!), ik heb de poffert vandaag gemaakt. Alleen is door het zelfrijzend bakmeel de deksel van m'n poffertpan losgeschoten, ik heb een pan van 1L en heb precies de hoeveelheden van het recept gebruikt. Waar kan het mis gegaan zijn?

    Beantwoorden
  • Rieks Veenker
    9 januari 2018 om 23:10

    Van oorsprong ben ik een stadjer. Nu noem ik mezelf wel eens 'een stadjer in Zeeland'. Net als Juffrouw Mier en Wina hierboven at ik als kind pofferd (zoals hierboven beschreven) met warme melk. Ook de variatie met boter en bruine suiker aten wij wel, maar ik vond pofferd met warme melk het lekkerst.

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 januari 2018 om 16:33

    Wat leuk! Dat ken ik niet. Ook maar eens proberen :)

    Beantwoorden
  • Joke Dolsma
    21 december 2017 om 16:53

    Bij ons in de Zaanstreek heet het Broeder, heerlijk met roomboter en suiker of stroop. Nog lekkerder is de volgende dag plakken bakken in de koekenpan.

    Beantwoorden
  • Marianne Schön
    18 februari 2018 om 18:52

    Broeder is inderdaad net zoiets als een Pofferd of zoals wij het noemden een bofferd! Ik doe er meestal ook noten door en ik bak hem hem in de oven en gaar hem niet au bain marie!😍

    Beantwoorden
  • Angele
    4 maart 2017 om 17:59

    Ik maakte hem vaak toen ik op kamers ging en geen oven had, ik deed er vijgen en abrikozen in. Vond laatst de pan in de kast moet hem maar weer eens maken

    Beantwoorden
  • Agnes
    4 maart 2017 om 17:41

    En als de poffert in de oven gebakken wordt, hoe lang en welke temperatuur?? Ik heb namelijk geen poffertoan, wel silliconen tulbandvorm.

    Beantwoorden
  • Rian
    4 maart 2017 om 20:09

    Ik bak hem in de oven op 160 graden, 60 à 70 minuten.

    Beantwoorden
  • Marianne Schön
    18 februari 2018 om 18:55

    Ik bak hem zelfs in de airfryer!😍

    Beantwoorden
  • Pauline
    6 maart 2017 om 20:03

    Een uurtje op 175 graden, dan zit je wel goed.

    Beantwoorden
  • Monica Kraan
    11 februari 2017 om 17:19

    Leuk al die verschillende namen. Het is per streek een andere naam. En er zijn zoveel variaties in de loop der tijden op gekomen. Mijn poffertpan was total-loss... heel oud en heel veel gebruikt. Net een nieuwe gekocht in een nostalgische winkel, dus ik kan weer!

    Beantwoorden
  • Ineke
    28 oktober 2018 om 21:52

    Beste Monica waar heb jij die pan gekocht? De pan van mijn Groningse moeder is helaas gaan roesten! Vriendelijke groet Ineke

    Beantwoorden
  • Annika
    30 oktober 2018 om 15:49

    Je kan ze onder andere bij de Blokker kopen :)

    Beantwoorden
  • Martijn Heuvel
    18 december 2016 om 12:10

    De poffert staat in de oven! Nostalgie van de grunneger klaai :)

    Beantwoorden
  • a c van Keulen wiertsema
    5 mei 2016 om 20:54

    Ik heb geen pofferttrom wel een tulband vorm maar die kan ik niet aubainmarie gebruiken. Kan ik hem ook in de oven klaarm asken

    Beantwoorden
  • Pauline
    6 mei 2016 om 16:56

    Jawel dat gaat ook. Je kunt ook de tulband in een bad water zetten. Dan krijgt hij toch wat stoom mee.

    Beantwoorden
  • Emmy Verhoeff
    4 maart 2016 om 18:57

    Heb dit volgens bovenstaand recept gemaakt uit nieuwsgierigheid. Kende dit helemaal niet. Behalve de naam.
    In plaats van een gewone pan heb ik de vorm ( een glazen kom, goed afgedekt met aluminiumfolie) in mijn slowcooker gedaan. Is prima gelukt.
    En ik vind deze pofferd heel lekker.
    Goede basis om mee te experimenteren.
    Hartelijk bedankt.

    Beantwoorden
  • Jacquelien Kool
    14 februari 2016 om 17:24

    Mijn opa bakte vroeger ook altijd poffert. Hij maakte hem met boekweitmeel.

    Beantwoorden
  • Merejo Grimmius
    7 februari 2016 om 09:42

    Mijn schoonfamilie komt net als jij uit Groningen. Wij eten ook geregeld een Pofferd heerlijk. We hebben een origineel recept. Misschien ligt het toch een beetje waar je vandaan komt uit Groningen want ons recept is anders.
    Als je het wilt proberen dan mail je maar dan stuur ik het met liefde op naar je.

    Beantwoorden
  • tineke
    27 juli 2016 om 21:35

    ik wil dit recept wel.
    wij aten vroeger poffert als nagerecht na de erwtensoep. volgens mij deed mijn moeder geen suiker ih recept en geen rozijnen (mijn vader hield daar niet van), maar krenten.

    Beantwoorden
  • Monica Kraan
    12 februari 2017 om 17:00

    Nou Merejo, ik ben wel benieuwd naar je recept. Heb deze gebruikt maar was toch niet helemaal hetzelfde als die van mijn oma. En ik weet echt niet meer hoe zij het deed. Zij was een Groningse, dus mss lijkt die van jou er meer op.

    Beantwoorden
  • Harry Bos
    10 december 2017 om 16:11

    Hallo, Wij zijn zeer nieuwsgierig naar jullie recept. We hebben vandaag eentje gemaakt met spekreepjes. Groeten, Fam. Bos, Veendam

    Beantwoorden
  • MH
    26 december 2017 om 20:15

    Mijn Schoonma heeft het over toegevoegde spek reepjes. Dus bericht erg benieuwd naar jullie origine recept!

    Beantwoorden
  • M E Maarhuis Klok
    5 januari 2018 om 16:44

    Hallo Merejo, ben benieuwd naar jou recept.

    Beantwoorden
  • Jannie
    15 november 2015 om 13:13

    Ik kreeg een ge-emailleerde poffertpan van mijn Groningse tante. Al jaren staat hij te pronk, maar dit jaar moet het lukken met jouw recept, Pauline en de tips van de anderen neem ik mee.

    Beantwoorden
  • n den breeyen
    1 november 2015 om 20:45

    een tip tegen het uitzakken van rozijnen (en ook krenten enz) tegen te gaan! de rozijnen droog deppen in een theedoek en dan door de meel halen net zolang totdat ze geheel omringt zijn door de bloem of meel! en daarna door het product spatelen

    Beantwoorden
  • Ria
    18 september 2015 om 14:10

    Volgens mij is het deeg van jouw poffert niet stevig genoeg geweest. Op de foto kun je zien dat de rozijnen naar beneden zijn gezakt. Wanneer dat gebeurt dan moet het deeg dikker. Ik ben ook een Oosterparker net als Wim en wij aten ook altijd poffert. Ik maak het nog steeds volgens het recept van mijn moeder en daarvoor mijn oma. Ik vind het heerlijk. Mijn moeder deed er altijd rozijnen en krenten in en soms ook gember erbij. Dat laatste is ook erg lekker. Maar daar moet je van houden, gember is een erg uitgesproken smaak.

    Beantwoorden
  • Marleen
    27 juli 2015 om 23:24

    Beetje vreemde tijd van het jaar om naar Poffert te zoeken.... Wij aten het als dikkoek ( op Urk), en sommigen maakten dan een sausje van warme vanillevla erbij. Anderen aten het met dubbel spek. Dubbel spek betekende onderin de vorm 2 lagen ontbijtspek leggen en daar het deeg overheen gieten. Errug lekker! En natuurlijk bruine suiker niet te vergeten met gesmolten boter!

    Beantwoorden
  • Truus
    30 mei 2015 om 13:40

    Hallo.

    Ik maak de poffert met rozijnen en dobbeltjes doorregen rookspek. (wel eerst even bakken).
    Iedereen die hem van mij heeft geproefd vind hem heerlijk. Heb net weer een plak opgegeten.

    Beantwoorden
  • Charlotte
    1 mei 2015 om 17:05

    Vandaag de poffert gemaakt en hij is echt goed gelukt!
    Ik kwam laatst per toeval een poffertpan in 2 verschillende maten tegen maar heb hem niet gekocht. Ik heb een tulbandvorm gebruikt en deze in een grote pan gezet, daarop een kleinere maat deksel die dus in de pan viel maar goed op de tulbandvorm paste en dat ging prima. Op advies van een Groninger heb ik er ook nog stukjes appel doorheen gedaan, lekker hoor. Nu ben ik ook benieuwd naar de variant met spek, die ga ik ooit nog wel proberen te maken

    Beantwoorden
  • Wim
    1 maart 2015 om 17:27

    Weinig mannen hier?
    Als kind woonde ik in de oosterparkwijk in de "stad" en bijna elke zaterdag werd er poffert gegeten. Maar ik moest naar de bakker op de hoek van de Oosterhamrikkade om voor 15 cent deeg te kopen want onze poffert werd met bloem en deeg gemaakt.
    Is er iemand bekent met het gestoomde zoete brood uit Indonesië genaamd Roti Kukus? Word hier in huis regelmatig gemaakt. Ga snel een poffertpan kopen want ik wil een lekkere ouderwetse......

    Beantwoorden
  • Wim
    1 maart 2015 om 17:28

    Bloem en gist natuurlijk

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 maart 2015 om 11:33

    Ik heb dat wel eens geproefd, super lekker. Staat ook nog steeds op mijn "To bake" lijstje.

    Beantwoorden
  • Annemieke
    4 april 2015 om 15:43

    Bakker Lijnema?

    Beantwoorden
  • tinka
    24 februari 2015 om 19:11

    In de zaanstreek eten we ook zoiets. Broeder. Zit in een zelfde pan en kook je ou-bain-marie. Ik maak hem met 400gr zelfrijzend bakmeel 2 eieren en melk Tot het een beslag wordt dat langzaam uit de kom rolt als je de kom schuin houdt. Als het water kookt 2 uur op laag vuur zetten en eten met warme stroopsaus (stroop smelten met roomboter in een pannetje)

    Beantwoorden
  • Annemiek Bouten
    23 februari 2015 om 17:12

    Ik kom uit Noord Holland en wij aten ook regelmatig een soort gelijke koek.
    Bij ons heette het ketelkoek en het deeg werd in een stevige linnen zak in het water gehangen voor ruim 2/3 en dan ongeveer 2 uur gekookt.
    Wij deden er gesmolten boter met stroop over.
    Het was wel heel lekker, maar ontzettend machtig, je zat er zeer snel vol van, er ging trouwens boekweitmeel en verse gist in in plaats van zelfrijzend bakmeel.
    Zelf heb ik het nooit gemaakt, omdat ik nooit het goede recept heb gevonden, mijn moeder deed het altijd op gevoel en kon nooit vertellen hoeveel er precies in moest.

    Beantwoorden
  • ida boersema
    31 augustus 2015 om 21:11

    volgens mij heet dit recept Jan in de zak.

    Beantwoorden
  • Danielle
    8 maart 2016 om 14:05

    Ik heb wel het recept van de ketelkoek. Ooit geweest van de zus van mijn oma.
    Is wel met zelfrijzend bakmeel maar als je een tarwe allergie hebt kan je de zelfrijzend bakmeel ook zelf maken met bijv speltbloem 500 gram en wijnsteenbakpoeder 21gram dan heb je ook je zelfrijzend bakmeel. (mijn vriendin heeft bijv tarwe allergie maar kan wel goed over spelt)
    Hier het recept:
    300 gram zelfrijzendbakmeel
    3 eieren
    250 ml melk
    vleugje zout
    25 gram boter
    200 gram rozijnen en krenten.

    Beslag maken dan de rozijnen en krenten er door. In de vorm en dan eerst 1 uur laten rijzen in lauwwarm water en daarna au-bain-marie koken 1,5 a 2 uur.

    Beantwoorden
  • wina
    21 februari 2015 om 19:18

    ik doe 400ml melk 250 gram rozijnen 2 eetlepels witte bastard suiker 3 eieren en idikke appel in stukjes en snufje kaneel soms doe ik 150 gran gedroogde abrikozen of dadels in stukjes oja 450 gram zelfrijzend bakmeel en in een liter pofferd pan grtjs

    Beantwoorden
  • Juffrouw Mier
    19 februari 2015 om 09:54

    Heb de vorm van mijn moeder te leen èn het bijbehorende recept van mijn oma. Hier in Friesland noemen wij het trommelkoek.

    Hij gaat zo de pan in, ben benieuwd of het net zo smaakt als bij oma vroeger.

    Zij gebruikte 1 ei meer en 200ml water en 200ml melk.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen