fbpx
Menu

Groninger Poffert

Ik ben een geboren Groningse! Opgegroeid op het platteland in het noordelijkste puntje van Nederland. Verder kan je bijna niet. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht, het is een soort broodcake die je au bain marie bakt. Officieel hoort er geen suiker in, maar ik heb er toch een schep in gedaan. Mijn oma maakte dit vroeger altijd, helaas heb ik haar geheime recept niet meer. Mijn oma kennende deed zij er ook suiker in. Toen ik van mijn tante een poffertpan voor mijn verjaardag kreeg kon ik niet wachten om aan de slag te gaan. Lekker nostalgisch met gesmolten boter en bruine suiker.

poffert

Ingrediënten voor 1 poffert
500 gr zelfrijzend bakmeel
3 eieren
0,5 liter melk
2 el witte basterdsuiker
Snuf zout
100 gr rozijnen
Gesmolten boter
Bruine basterdsuiker

Materialen
Poffertpan van 1 ltr

Bereidingswijze
Doe het bakmeel in een kom en voeg de melk en de eieren beetje bij beetje toe. Het is eigenlijk hetzelfde als pannenkoekenbeslag maken, maar dan veel dikker.

Voeg de suiker toe en meng de rozijnen door het beslag.

Vet de poffertpan in met een bakspray of met boter.

Giet het beslag in de vorm en gaar deze au bain marie. Zet een grote pan met water op het vuur en laat dit koken. Zorg dat de poffertpan voor 80% onder water staat. Laat het zachtjes koken.

Gaar de poffert in ongeveer 2 uur gaar.

Serveer de poffert met bruine suiker en gesmolten boter.

groninger poffert
groninger poffert

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

107 reacties

 • Aly Berghuis
  13 augustus 2019 om 14:55

  Veel Groningse roots hier en pas een gloednieuwe poffertpan gescoord bij de kringloop voor 2 euro dus dat kan niet missen...vanmiddag (slecht weer )lekker bakken en braden en poffert uitproberen...

  Beantwoorden
 • Lotte Van Esch
  11 juli 2019 om 13:41

  Het klinkt erg lekker, ik had er nog nooit van gehoord. Ben dan ook nog maar 21 jaartjes jong en geboren in Friesland waar we alle dingen uit groningen om de een of andere reden verzwijgen :P Tot ik mijn vriend vroeg wat hij op zijn verjaardag eten wou. Toen hij poffert zij dacht ik dat hij poffertjes bedoelde, maar het is dus deze brood-cake. Ik ben heel benieuwd of ik een goeie poffert kan maken maar als het lukt doe ik het zeker vaker.

  Beantwoorden
 • Annika
  16 juli 2019 om 10:30

  Haha wat grappig! Veel succes met het maken, you can do it!

  Beantwoorden

Reactie plaatsen