groninger poffert

Groninger Poffert

Ik ben een geboren Groningse! Opgegroeid op het platteland in het noordelijkste puntje van Nederland. Verder kan je bijna niet. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht, het is een soort broodcake die je au bain marie bakt. Officieel hoort er geen suiker in, maar ik heb er toch een schep in gedaan. Mijn oma maakte dit vroeger altijd, helaas heb ik haar geheime recept niet meer. Mijn oma kennende deed zij er ook suiker in. Toen ik van mijn tante een poffertpan voor mijn verjaardag kreeg kon ik niet wachten om aan de slag te gaan. Lekker nostalgisch met gesmolten boter en bruine suiker.

poffert

Ingrediënten voor 1 poffert
500 gr zelfrijzend bakmeel
3 eieren
0,5 liter melk
2 el witte basterdsuiker
Snuf zout
100 gr rozijnen
Gesmolten boter
Bruine basterdsuiker

Materialen
Poffertpan van 1 ltr

Bereidingswijze
Doe het bakmeel in een kom en voeg de melk en de eieren beetje bij beetje toe. Het is eigenlijk hetzelfde als pannenkoekenbeslag maken, maar dan veel dikker.

Voeg de suiker toe en meng de rozijnen door het beslag.

Vet de poffertpan in met een bakspray of met boter.

Giet het beslag in de vorm en gaar deze au bain marie. Zet een grote pan met water op het vuur en laat dit koken. Zorg dat de poffertpan voor 80% onder water staat. Laat het zachtjes koken.

Gaar de poffert in ongeveer 2 uur gaar.

Serveer de poffert met bruine suiker en gesmolten boter.

groninger poffert
groninger poffert

Couscous salade met tuinbonen
Hééérlijk - een feestje uit een blaadje
Bewaar
79 Comments
 • Angele

  4 maart 2017 at 17:59 Beantwoorden

  Ik maakte hem vaak toen ik op kamers ging en geen oven had, ik deed er vijgen en abrikozen in. Vond laatst de pan in de kast moet hem maar weer eens maken

 • Agnes

  4 maart 2017 at 17:41 Beantwoorden

  En als de poffert in de oven gebakken wordt, hoe lang en welke temperatuur?? Ik heb namelijk geen poffertoan, wel silliconen tulbandvorm.

  • Rian

   4 maart 2017 at 20:09 Beantwoorden

   Ik bak hem in de oven op 160 graden, 60 à 70 minuten.

  • Pauline

   6 maart 2017 at 20:03 Beantwoorden

   Een uurtje op 175 graden, dan zit je wel goed.

 • Monica Kraan

  11 februari 2017 at 17:19 Beantwoorden

  Leuk al die verschillende namen. Het is per streek een andere naam. En er zijn zoveel variaties in de loop der tijden op gekomen. Mijn poffertpan was total-loss… heel oud en heel veel gebruikt. Net een nieuwe gekocht in een nostalgische winkel, dus ik kan weer!

 • Martijn Heuvel

  18 december 2016 at 12:10 Beantwoorden

  De poffert staat in de oven! Nostalgie van de grunneger klaai 🙂

 • a c van Keulen wiertsema

  5 mei 2016 at 20:54 Beantwoorden

  Ik heb geen pofferttrom wel een tulband vorm maar die kan ik niet aubainmarie gebruiken. Kan ik hem ook in de oven klaarm asken

  • Pauline

   6 mei 2016 at 16:56 Beantwoorden

   Jawel dat gaat ook. Je kunt ook de tulband in een bad water zetten. Dan krijgt hij toch wat stoom mee.

 • Emmy Verhoeff

  4 maart 2016 at 18:57 Beantwoorden

  Heb dit volgens bovenstaand recept gemaakt uit nieuwsgierigheid. Kende dit helemaal niet. Behalve de naam.\r\nIn plaats van een gewone pan heb ik de vorm ( een glazen kom, goed afgedekt met aluminiumfolie) in mijn slowcooker gedaan. Is prima gelukt.\r\nEn ik vind deze pofferd heel lekker.\r\nGoede basis om mee te experimenteren.\r\nHartelijk bedankt.

 • Jacquelien Kool

  14 februari 2016 at 17:24 Beantwoorden

  Mijn opa bakte vroeger ook altijd poffert. Hij maakte hem met boekweitmeel.

 • Merejo Grimmius

  7 februari 2016 at 09:42 Beantwoorden

  Mijn schoonfamilie komt net als jij uit Groningen. Wij eten ook geregeld een Pofferd heerlijk. We hebben een origineel recept. Misschien ligt het toch een beetje waar je vandaan komt uit Groningen want ons recept is anders.\r\nAls je het wilt proberen dan mail je maar dan stuur ik het met liefde op naar je.

  • tineke

   27 juli 2016 at 21:35 Beantwoorden

   ik wil dit recept wel.\r\nwij aten vroeger poffert als nagerecht na de erwtensoep. volgens mij deed mijn moeder geen suiker ih recept en geen rozijnen (mijn vader hield daar niet van), maar krenten.

  • Monica Kraan

   12 februari 2017 at 17:00 Beantwoorden

   Nou Merejo, ik ben wel benieuwd naar je recept. Heb deze gebruikt maar was toch niet helemaal hetzelfde als die van mijn oma. En ik weet echt niet meer hoe zij het deed. Zij was een Groningse, dus mss lijkt die van jou er meer op.

 • Jannie

  15 november 2015 at 13:13 Beantwoorden

  Ik kreeg een ge-emailleerde poffertpan van mijn Groningse tante. Al jaren staat hij te pronk, maar dit jaar moet het lukken met jouw recept, Pauline en de tips van de anderen neem ik mee.

 • n den breeyen

  1 november 2015 at 20:45 Beantwoorden

  een tip tegen het uitzakken van rozijnen (en ook krenten enz) tegen te gaan! de rozijnen droog deppen in een theedoek en dan door de meel halen net zolang totdat ze geheel omringt zijn door de bloem of meel! en daarna door het product spatelen

 • Ria

  18 september 2015 at 14:10 Beantwoorden

  Volgens mij is het deeg van jouw poffert niet stevig genoeg geweest. Op de foto kun je zien dat de rozijnen naar beneden zijn gezakt. Wanneer dat gebeurt dan moet het deeg dikker. Ik ben ook een Oosterparker net als Wim en wij aten ook altijd poffert. Ik maak het nog steeds volgens het recept van mijn moeder en daarvoor mijn oma. Ik vind het heerlijk. Mijn moeder deed er altijd rozijnen en krenten in en soms ook gember erbij. Dat laatste is ook erg lekker. Maar daar moet je van houden, gember is een erg uitgesproken smaak.

 • Marleen

  27 juli 2015 at 23:24 Beantwoorden

  Beetje vreemde tijd van het jaar om naar Poffert te zoeken…. Wij aten het als dikkoek ( op Urk), en sommigen maakten dan een sausje van warme vanillevla erbij. Anderen aten het met dubbel spek. Dubbel spek betekende onderin de vorm 2 lagen ontbijtspek leggen en daar het deeg overheen gieten. Errug lekker! En natuurlijk bruine suiker niet te vergeten met gesmolten boter!

 • Truus

  30 mei 2015 at 13:40 Beantwoorden

  Hallo.\r\n\r\nIk maak de poffert met rozijnen en dobbeltjes doorregen rookspek. (wel eerst even bakken).\r\nIedereen die hem van mij heeft geproefd vind hem heerlijk. Heb net weer een plak opgegeten.

 • Charlotte

  1 mei 2015 at 17:05 Beantwoorden

  Vandaag de poffert gemaakt en hij is echt goed gelukt!\r\nIk kwam laatst per toeval een poffertpan in 2 verschillende maten tegen maar heb hem niet gekocht. Ik heb een tulbandvorm gebruikt en deze in een grote pan gezet, daarop een kleinere maat deksel die dus in de pan viel maar goed op de tulbandvorm paste en dat ging prima. Op advies van een Groninger heb ik er ook nog stukjes appel doorheen gedaan, lekker hoor. Nu ben ik ook benieuwd naar de variant met spek, die ga ik ooit nog wel proberen te maken

 • Wim

  1 maart 2015 at 17:27 Beantwoorden

  Weinig mannen hier?\r\nAls kind woonde ik in de oosterparkwijk in de “stad” en bijna elke zaterdag werd er poffert gegeten. Maar ik moest naar de bakker op de hoek van de Oosterhamrikkade om voor 15 cent deeg te kopen want onze poffert werd met bloem en deeg gemaakt.\r\nIs er iemand bekent met het gestoomde zoete brood uit Indonesië genaamd Roti Kukus? Word hier in huis regelmatig gemaakt. Ga snel een poffertpan kopen want ik wil een lekkere ouderwetse……

  • Wim

   1 maart 2015 at 17:28 Beantwoorden

   Bloem en gist natuurlijk

  • Pauline

   2 maart 2015 at 11:33 Beantwoorden

   Ik heb dat wel eens geproefd, super lekker. Staat ook nog steeds op mijn “To bake” lijstje.

  • Annemieke

   4 april 2015 at 15:43 Beantwoorden

   Bakker Lijnema?

 • tinka

  24 februari 2015 at 19:11 Beantwoorden

  In de zaanstreek eten we ook zoiets. Broeder. Zit in een zelfde pan en kook je ou-bain-marie. Ik maak hem met 400gr zelfrijzend bakmeel 2 eieren en melk Tot het een beslag wordt dat langzaam uit de kom rolt als je de kom schuin houdt. Als het water kookt 2 uur op laag vuur zetten en eten met warme stroopsaus (stroop smelten met roomboter in een pannetje)

 • Annemiek Bouten

  23 februari 2015 at 17:12 Beantwoorden

  Ik kom uit Noord Holland en wij aten ook regelmatig een soort gelijke koek.\r\nBij ons heette het ketelkoek en het deeg werd in een stevige linnen zak in het water gehangen voor ruim 2/3 en dan ongeveer 2 uur gekookt.\r\nWij deden er gesmolten boter met stroop over.\r\nHet was wel heel lekker, maar ontzettend machtig, je zat er zeer snel vol van, er ging trouwens boekweitmeel en verse gist in in plaats van zelfrijzend bakmeel.\r\nZelf heb ik het nooit gemaakt, omdat ik nooit het goede recept heb gevonden, mijn moeder deed het altijd op gevoel en kon nooit vertellen hoeveel er precies in moest.

  • ida boersema

   31 augustus 2015 at 21:11 Beantwoorden

   volgens mij heet dit recept Jan in de zak.

  • Danielle

   8 maart 2016 at 14:05 Beantwoorden

   Ik heb wel het recept van de ketelkoek. Ooit geweest van de zus van mijn oma. \r\nIs wel met zelfrijzend bakmeel maar als je een tarwe allergie hebt kan je de zelfrijzend bakmeel ook zelf maken met bijv speltbloem 500 gram en wijnsteenbakpoeder 21gram dan heb je ook je zelfrijzend bakmeel. (mijn vriendin heeft bijv tarwe allergie maar kan wel goed over spelt) \r\nHier het recept: \r\n300 gram zelfrijzendbakmeel\r\n3 eieren\r\n250 ml melk\r\nvleugje zout\r\n25 gram boter\r\n200 gram rozijnen en krenten. \r\n\r\nBeslag maken dan de rozijnen en krenten er door. In de vorm en dan eerst 1 uur laten rijzen in lauwwarm water en daarna au-bain-marie koken 1,5 a 2 uur.

 • wina

  21 februari 2015 at 19:18 Beantwoorden

  ik doe 400ml melk 250 gram rozijnen 2 eetlepels witte bastard suiker 3 eieren en idikke appel in stukjes en snufje kaneel soms doe ik 150 gran gedroogde abrikozen of dadels in stukjes oja 450 gram zelfrijzend bakmeel en in een liter pofferd pan grtjs

 • Juffrouw Mier

  19 februari 2015 at 09:54 Beantwoorden

  Heb de vorm van mijn moeder te leen èn het bijbehorende recept van mijn oma. Hier in Friesland noemen wij het trommelkoek.\r\n\r\nHij gaat zo de pan in, ben benieuwd of het net zo smaakt als bij oma vroeger.\r\n\r\nZij gebruikte 1 ei meer en 200ml water en 200ml melk.

Plaats een reactie