Tartaar van zalm met limoen mayonaise

Deze tartaar van zalm maakte ik samen met M. op de workshop bij Smaak Nederland. M. die normaal echt geen visliefhebber is, vond het heerlijk! Ik hou zelf wel van vis en het liefst gerookte vette vissoorten zoals makreel en zalm. De venkel geeft een lekkere bite aan het gerechtje en de limoenmayonaise maakt het geheel lekker fris.

Ingrediënten voor 4 personen

250 gr rauwe zalm

150 gr gerookte zalm

1/2 venkelnol

4 lente uitjes

1/2 rode peper

Sap van een limoen

Handjevol peterselie

Peper en zout

Olijfolie

Limoenmayonaise

1 eidooier

1 el mosterd

1 el witte wijn azijn

Zeste van 2 limoenen

Sap van 2 limoenen

Handjevol peterselie

Peper en zout

Olijfolie

Bereidingswijze
Maak eerst de zalmtartaar. Snij de rauwe zalm erg fijn en doe dit in een kom. Hou 4 reepjes gerookte zalm achter voor de garnering en hak de rest ook fijn.

Meng het geheel door elkaar.

Hak de rode peper en de peterselie fijn en voeg dit bij de zalm.

Snij de lente ui in ringen en snij de venkel in hele kleine blokjes.

Meng alles door elkaar en voeg het limoensap toe. Breng de tartaar op smaak met peper en zout. Zet het even apart in de koelkast.

Voor de mayonaise klop je de eidooier luchtig met de mosterd, de azijn, de limoenzeste en wat peper en zout.

Klop dit goed door elkaar met een garde en voeg beetje bij beetje de olijfolie toe.

Blijf kloppen terwijl je de olie toevoegt en voeg net zoveel olie toe, totdat je de juiste dikte hebt bereikt.

Voeg de gehakte peterselie en het limoensap toe en breng de mayonaise eventueel nog wat op smaak met peper en zout.

Leg een steekring op een bord en vul deze met de tartaar. Garneer de tartaar met een in elkaar gevouwen plakje gerookte zalm.

Verdeel de limoenmayonaise over het bord en maak het geheel af met gehakte peterselie.

De leukste strandtenten van Nederland!
Getest: FunCakes Mix voor Brownies
Bewaar
15 Comments
  • karlijn

    11 juli 2017 at 18:38 Beantwoorden

    Hey Pauline,
    sorry dat ik het nog een keertje vraag; maar weet jij wat er lekker bij is om de smaak af te wisselen? Ik geef donderdag namelijk een diner voor 26 man en zou graag will weten wat ik ernaast kan leggen. Verder heb ik je nog helemaal niet gecomplimenteerd met deze topsite! geweldig! Ik haal er heel veel recepten vandaan.
    Groetjes,
    Karlijn

    • Pauline

      13 juli 2017 at 14:44 Beantwoorden

      Dankjewel Karlijn. Je bedoelt om naast de tartaar te leggen? Ik zou dan een crostini doen met bijv. avocado of een lekker koud komkommersoepje.

  • karlijn

    6 juli 2017 at 21:02 Beantwoorden

    Hoi Pauline,
    wat is een lekker dingetje dat je ernaast kan leggen om de smaak af te wisselen met de zalmtartaar? liefs iets zoets. Ik kom er zelf namelijk niet uit.

    Groetjes,
    Karlijn

  • Roelof

    5 juli 2017 at 16:57 Beantwoorden

    Ook heel lekker als hoofdgerecht met pasta (tagliatelle)

  • Linda

    20 december 2016 at 11:43 Beantwoorden

    Kan het ook met een mierikswortel mayonaise?

  • Carla

    13 december 2014 at 23:03 Beantwoorden

    Heerlijk recept, gemaakt in november en komt alsnog op het kerst menu te staan!

  • Margriet

    30 november 2014 at 11:14 Beantwoorden

    Kan de zalmtartaa met limoendressing een dag tevoren worden klaargemaakt?\r\nAlvast dank voor je reactie

  • Cynthia

    2 april 2014 at 17:16 Beantwoorden

    Kan het rauwe vis eten? ziet er heerlijk uit en wil t graag uitproberen

  • Cynthia

    2 april 2014 at 17:14 Beantwoorden

    Kan het rauwe vis eten?

  • TARTES AND CARO

    29 oktober 2012 at 09:17 Beantwoorden

    this plate is beautiful and chic! can serve it in a french restaurant ^^

  • Judith

    18 augustus 2012 at 08:31 Beantwoorden

    ‘k Ben geen visliefhebber, maar het ziet er vooral erg MOOI uit!

    • Pauline

      18 augustus 2012 at 22:29 Beantwoorden

      Dank je wel 🙂 Het was ook echt lekker en niet heel vissig 😉 Als je begrijp wat ik bedoel!

Plaats een reactie