rabarbertaart

Rabarbertaart

Rabarber is een mooie en veelzijdige groente. De kleur is prachtig roze rood. En de smaak is lekker fris. Met rabarber maak je de lekkerste desserts en taarten. Deze rabarbertaart is eigenlijk ontstaan na het maken van de rabarbersiroop. Ik wilde de overgebleven compôte gebruiken en maakte er deze lekkere taart van.

Ingrediënten voor 10 personen

Rabarber compôte
500 gr rabarber
Sap van een 1/2 citroen
1 kaneel stokje
2 el suiker
0,8 liter water

Cake
250 gr roomboter
200 gr  suiker
250 gr zelfrijzend bakmeel
5 eieren
1 tl citroenrasp

Crumble
25 gr roomboter
25 gr suiker
50 gr bloem

Springvorm 23 cm

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Maak eerst de rabarber. Doe de rabarber in een pan, samen met het water, het citroensap, het kaneelstokje en 2 el suiker.

Laat de rabarber in ongeveer 8 minuten zachtjes gaar stoven. Zeef de rabarber en bewaar het vocht voor het maken van een siroop. Laat de rabarber goed uitlekken.

Maak nu het cakebeslag. Mix de boter met de suiker en de citroenrasp romig. Mix 1 voor 1 de eieren door het beslag totdat deze volledig opgenomen zijn. Zeef het bakmeel en spatel dit door het beslag.

Vet de bakvorm in met een bakspray en giet het beslag in de vorm.

Verdeel de compôte over het cakebeslag.

Maak nu de crumble. Snij de koude boter in blokjes en doe deze in een kom. Voeg de bloem en de suiker toe. Wrijf het deeg tussen je vingers, totdat er grove kruimels ontstaan.

Verdeel de cumble over de cake en bak de cake in ongeveer 40 minuten af.

De cake is klaar als een sate prikker, schoon en droog uit de taart komt, nadat je deze in het midden van de taart gestoken hebt.

En nu smullen maar.

rabarbertaart

Marshmallow Pops
Caramel shortbread
Bewaar
21 Comments
  • Irismm

    27 mei 2017 at 16:38 Beantwoorden

    Hoe kan je deze taart het beste bewaren? In de koelkast?
    Zit nu in de oven en we willen er graag morgen van smullen 🙂

  • Lidwien

    12 juni 2016 at 19:53 Beantwoorden

    Ik heb hem gemaakt, vond het tegenvallen: erg veel cake en in verhouding een dun rabarberlaagje.

  • Anna

    3 juni 2016 at 16:03 Beantwoorden

    Hoi Pauline, betekent de rabarber stoven iets anders dan dat je hem aan de kook brengt en dan 8 minuten laat koken? Ik heb de dubbele hoeveelheid gedaan omdat ik erg vee rabarber op de tuin had, maar het is een grote pan met vocht, waarvan het lang duurde voordat hij aan de kook kwam.

    • Pauline

      3 juni 2016 at 18:35 Beantwoorden

      Stoven houdt in op een zacht vuur. Maar het mag best even koken dat is geen probleem.

  • ange Klerx

    4 april 2016 at 17:43 Beantwoorden

    hallo,\r\n\r\nKan het ook met appel i.p.v Rabarber?\r\n\r\ngroetjes,\r\nAnge

    • Pauline

      5 april 2016 at 13:25 Beantwoorden

      Zeker dat kan prima. Maar dan kan je ook dit recept maken

  • Heleen

    11 juli 2015 at 21:28 Beantwoorden

    Wat een toprecept. Sta nu nog in de keuken om het te proberen. Heb het vocht opgevangen, maar hoe maak ik er een siroop van? En waar gebruik je de siroop voor? Kun je die ook invriezen? Alvast super bedankt

  • Merel

    17 mei 2015 at 20:48 Beantwoorden

    Zo….deze is lekker!! Net warm uit de oven gegeten. Heerlijk…

  • Elke

    16 mei 2015 at 18:17 Beantwoorden

    Alweer een super geslaagd receptje! 🙂 Heb ook onmiddellijk de siroop gemaakt 🙂 Helaas had mijn papa nogal groene rabarber van de markt meegebracht dus mijn taart is groen uitgevallen ipv roze maar daarom niet minder lekker! Blij blij blij!

  • Anna

    7 mei 2015 at 23:51 Beantwoorden

    Jaa eindelijk was de rabarber rood genoeg om te oogsten en vandaag heerlijke siroop en de rabarbercrumbletaart gemaakt.\r\nNu blijft mijn cake aan de binnenkant vrij vochtig (overigens prima te eten ?) en de crumble is verstoppertje gaan spelen want het is egaal geworden. Wat heb ik fout gedaan? Rabarber toch te vochtig?

    • Pauline

      8 mei 2015 at 14:32 Beantwoorden

      Ik denk het idd. Want de crumble moet er echt op kunnen blijven liggen en niet wegzinken in de rabarber. Volgende keer iets meer uit laten lekken.

  • Koos

    6 mei 2015 at 20:56 Beantwoorden

    hoi Pauline. Ik zou graag die taart maken maar mijn kleindochter mag geen suiker en gluten. Ga het zelfrijzend bakmeel vervangen door speltmeel maar hoe kan ik de suiker vervangen?

    • Pauline

      8 mei 2015 at 14:35 Beantwoorden

      Je kunt honing gebruiken of agavesiroop of maple syrup of kokosbloesemsuiker 🙂

  • Annelieke

    5 mei 2015 at 11:27 Beantwoorden

    Oeh! Deze ga ik aanstaande zaterdag proberen te maken! Ik heb al wel rabarber bij de Albert Heijn zien liggen maar die was nog vrij groen, kan ik die gewoon gebruiken? Zou zoned zijn als die mooie roze kleur niet te zien is 🙂

    • Pauline

      5 mei 2015 at 12:14 Beantwoorden

      Dat kan wel idd, maar dan wordt hij inderdaad minder roze 🙂

  • Corinne

    4 mei 2015 at 16:53 Beantwoorden

    Mmm, Pauline, als ik je foto langs zie komen op Facebook loopt het water me al in de mond

  • mel

    3 mei 2015 at 15:50 Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk alleen kan ik de hoeveelheid heid suiker ook vervangen? ik probeer suikervrij re eten

  • Rineke

    3 mei 2015 at 15:29 Beantwoorden

    Net vanmorgen voor de 1e keer dit seizoen rabarber geoogst in mijn groentetuin en weet nu wat ik ga maken. Hoe groot is de vorm die jij gebruikt hebt?

  • lizanne janssen

    5 november 2013 at 19:13 Beantwoorden

    met compote bedoel je gewoon de rabarber of moet ik ook nog iets met het sap doen?\r\n\r\nwil deze dit weekend maken hoop op een reactie

Plaats een reactie