fbpx
Menu

Lemoncurd zelf maken

Lemoncurd I love it! Er is een tijd geweest dat ik regelmatig taarten bakte. Ik maakte bruidstaarten en kindertaarten van marsepein. De leukste taarten is een website met heel veel tips en trucs, recepten, foto’s, een forum en heel veel foto’s. Daar was ik destijds veel te vinden. Op zoek naar creatieve inspiratie en lekkere recepten. Het recept voor deze lemoncurd komt dan ook van deze site.

Lemoncurd is iets Engels wat vaak gegeten wordt tijdens de High Tea bij Scones. Maar je kan het ook in taarten verwerken, door de yoghurt doen of over je ijsje verdelen. Het is lekker fris van smaak en er gaat niets boven zelfgemaakte lemoncurd.

Je kunt deze curd ook van andere soorten fruit maken, bijvoorbeeld passievruchten, sinaasappel of zelfs frambozen. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar dat ik ga zeker nog eens doen.

lemoncurd

Ingrediënten voor 1 potje
2 eieren
2 citroenen
200 gr suiker
115 gr boter

Zo maak je het
Was de citroenen en rasp de schil. Pers de citroenen daarna uit.
Verwarm de suiker en de boter au bain marie. Je zet een kom boven een pan licht kokend water. De kom mag het water niet raken.

Voeg het citroensap en de citroenschil toe.
Klop de eieren apart in een kom en voeg deze bij het citroen mengsel.

Blijf nu voortdurend roeren totdat het mengsel ingedikt is.

Het mengsel moet ongeveer de dikte van yoghurt hebben, soms duurt dit wel 10 minuten.

Doe de lemoncurd in een gesterilliseerd pot en bewaar het in de koelkast.

lemoncurd

 

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

35 reacties

  • Carina van hout
    21 oktober 2017 om 16:06

    Net de lemoncurt,karamel en banketbakkers room gemaakt

    Beantwoorden
  • Laura
    15 september 2017 om 19:10

    Super fijn uitgelegd, maar ik vond hem ook wat te zoet. Omdat de reacties over je andere lemoncurd zo enthousiast zijn, zal ik die de volgende keer ook nog eens proberen. Dankjewel. Groetjes Laura

    Beantwoorden
  • Ellen Walther
    15 april 2017 om 23:21

    Ik kreeg hem maar niet ongedikt, hij bleef super dun. Smaak is heerlijk maar niet erg praktisch voor bij de scones... ga volgende keer toch maar weer voor het recept van de lemoncurd die je bij de lemon merengue pie hebt. Die vind ik super!

    Beantwoorden
  • Ellen Walther
    15 april 2017 om 23:23

    Met ongedikt bedoel ik ingedikt!

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 april 2017 om 11:48

    Dan moet je hem toch echt langer verwarmen. En als het echt niet lukt kan je altijd nog een klein beetje maïzena toevoegen.

    Beantwoorden
  • Ingrid
    15 december 2016 om 09:12

    Hoi Pauline,

    Ik heb deze lemon curd weer gemaakt. Duurt alleen best lang voordat ie dik wordt zoals vla... Zeker een uur. Ik heb de lemon curd gebruikt voor een merengue taartje van zanddeeg en daarop de lemon curd en dan de italiaanse merengue in toefjes erop. Maar zo onwijs zoet...... ik had al wat minder suiker gebruikt in de lemon curd. Nog minder suiker of minder citroensap??? Je tanden vallen ervan uit zo zoet is het hahaha.
    Ik wil ook een curd gaan maken van sinaasappel.
    Nog advies? Minder suiker misschien?

    Beantwoorden
  • Ingrid
    15 december 2016 om 09:11

    Hoi Pauline,

    Ik heb deze lemon curd weer gemaakt. Duurt alleen best lang voordat ie dik wordt zoals vla... Zeker een uur. Ik heb de lemon curd gebruikt voor een merengue taartje van zanddeeg en daarop de lemon curd en dan de italiaanse merengue in toefjes erop. Maar zo onwijs zoet...... ik had al wat minder suiker gebruikt in de lemon curd. Nog minder suiker of minder citroensap??? Je tanden vallen ervan uit zo zoet is het hahaha.
    Ik wil ook een curd gaan maken van sinaasappel.

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 december 2016 om 16:06

    Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf ook meer van zuur houdt. Je zou de helft aan suiker kunnen proberen.

    Beantwoorden
  • Ingrid
    15 december 2016 om 19:03

    Ik zie alleen dat je een andere recept gebruikt voor lemon curd bij het recept merenque lemon curd taartje. Wat is daar de reden van?

    Beantwoorden
  • Pauline
    16 december 2016 om 12:38

    Geen specifieke reden eigenlijk, ze kunnen allebei :)

    Beantwoorden
  • Evelyn
    9 september 2016 om 17:25

    Ik heb wel 20 minuten geroerd maar hij werd niet dikker. De vorige keer lukte het wel dus ik weet ook niet wat ik anders heb gedaan haha. Maar .. hij is gelukkig wel lekker. Dan maar lemoncurd-saus.

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 september 2016 om 11:21

    Oh jee, het komt inderdaad best precies. Misschien dat hij in de koelkast nog wat dikker wordt.

    Beantwoorden
  • brigitte
    17 september 2015 om 12:33

    Weet je of ik de suiker makkelijk kan vervangen voor agavesiroop?

    Beantwoorden
  • Caat
    12 juli 2015 om 15:19

    Moet ik het vuur aan laten staan wanneer ik het citroensap en de citroenrasp bij de suiker en boter voeg?

    Beantwoorden
  • Sandra
    5 april 2015 om 12:09

    Wel ...tig keer het recept gelezen en dan toch nog boter en suiker in een pannetje laten smelten

    Beantwoorden
  • Sandra
    5 april 2015 om 12:14

    ......Gelukkig stond alles voor au bain marie en is het goed gekomen. De lemoncurd smaakt verrukkelijk, heeft een prachtige structuur, fluweelzacht en lobbig. Of dat laatste de bedoeling is weet ik niet, maar ik ben diktevreden. Bedankt voor dit recept.

    Beantwoorden
  • Margreet
    4 april 2015 om 11:24

    Ik ben eerder zo'n onzekere keukenprinses die twijfelt of het deksel er dan ook al op moet, of moet het eerst afkoelen?
    en hoe dik is yoghurt eigenlijk..

    Het ziet er nu goed uit verder hoor.. ben benieuwd!

    Fijne Paasdagen!

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 april 2015 om 15:13

    Niet onzeker zijn, is helemaal niet nodig! Koken is ook experimenteren en als het een keertje misgaat, is dat helemaal niet erg.

    Beantwoorden
  • Herma
    3 oktober 2015 om 10:20

    Ik maak altijd de helft of een kwart van het recept om uit te proberen. Als het dan mislukt heb je niet al te veel ingrediënten 'weggegooid'.

    Beantwoorden
  • J Wijnker
    3 april 2015 om 10:14

    Ik heb het recept geprobeerd zowel in de magnetron als in een pan op het vuur, helaas is beide niet gelukt.
    (ik kook en bak heel vaak, komt eigenlijk maar weinig voor dat recepten niet lukken)
    Had het mengsel een beetje laten afkoelen en daarna de ei er door heen, maar begon te schiften en meteen het ei erin zonder het een beetje te laten afkoelen ging ook niet.

    Wat doe ik niet goed?

    Beantwoorden
  • Margreet
    4 april 2015 om 11:22

    Hoi!
    Ik ben er nu mee bezig! :)
    Nog niet eerder ei toegevoegd en dan au bain marie verder 'koken'. Vond ik wel even spannend.

    Je hoeft het mengsel dus niet af te laten koelen voordat je het geklopte (geklutste) ei toevoegt.

    Beantwoorden
  • J Wijnker
    7 april 2015 om 15:56

    Bedankt voor je antwoord, ga ik het binnenkort nog een keer proberen.

    Beantwoorden
  • Saskia
    29 maart 2015 om 14:59

    Mij was niet helemaal duidelijk dat het mengsel ook au bain marie moet indikken. Ik dacht, ik zet het er hier even bij, voor degenen die de lemoncurd nog gaan maken.

    Beantwoorden
  • Don Jusko
    28 maart 2015 om 07:34

    "You put a bowl over a pan of lightly boiling water. The bowl should not touch the water."
    Thanks, I needed that.
    What about this?
    "Add the lemon juice and lemon zest.
    Beat the eggs in a separate bowl and add to the lemon mixture."
    What's with the separate bowl?
    Do I get a responded email? You have to tell me or I'll never see it.
    djusko@realcolorwheel.com

    Beantwoorden
  • Dini
    4 december 2014 om 11:47

    ik heb het geprobeerd, de lemon curd, hij is fantastisch, geweldig van smaak!
    dank je wel voor het recept.
    liefs dini

    Beantwoorden
  • Ronny
    28 maart 2014 om 17:34

    vandaag gemaakt. morgen gaat hij op de cakes. gesnoept, heel erg lekker. Ben benieuwd naar de reacties.,mmmmmmmmmmmmm

    Beantwoorden
  • Marjolein
    24 februari 2014 om 22:43

    Vandaag gemaakt, super! Een paar dagen in de koelkast gaat hij niet redden, dan is het op :-)

    Beantwoorden
  • Renée
    10 januari 2014 om 11:27

    en hoe lang houdbaar?

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 januari 2014 om 20:14

    Maximaal een paar dagen in de koelkast

    Beantwoorden
  • Sandra
    17 juni 2013 om 13:20

    hoe lang kan je dit gekoeld bewaren?

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 juni 2013 om 19:31

    Gewoon in een bakje of glazen pot in de koelkast.

    Beantwoorden
  • Foodloveandhappiness
    10 augustus 2012 om 19:58

    Perfecte timing, ik wil binnenkort lemon curd gaan maken én ik heb nu vakantie, dus ik ga dit receptje zeker proberen. Thnx for sharing!

    Beantwoorden
  • Uit Pauline's keuken
    28 juli 2012 om 23:55

    Jaa en ook niet zo moeilijk ;)

    Tnx Laura

    Beantwoorden
  • Moran
    28 juli 2012 om 12:51

    Vroeger verkochten ze dit bij ons in de suprrmarkt, maar nu niet meer. Dus superleuk om het nu zelf te kunnen maken.

    Beantwoorden
  • Laura
    27 juli 2012 om 08:57

    Ziet er lekker uit! Mooie foto ook :)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen