Menu

Kipsaté – Saté Ajam

Een lekker sateetje op zijn tijd weet ik wel te waarderen. Ik ben vooral van de saté babi ook wel saté van de haas genoemd. Deze wordt gemaakt van varkenshaas. Maurits neemt altijd kipsaté dat in het Indonesisch Saté Ajam wordt genoemd. Op zijn Nederlands eten we saté met dikke frieten en een eenvoudige salade.

Als we in de Indonesische mood zijn eten we er nasi goreng bij. Met kroepoek, zoetzure komkommer en gebakken uitjes. De saus maak ik het liefst zelf. Ik heb een eenvoudige versie die ik maak van pindakaas. Als ik zin heb om uit te pakken, maak ik de saus helemaal from scratch met pinda’s. Anyway hoe je je kipsaté ook eet, het is altijd lekker.

kipsaté

Ingrediënten voor 4 personen
Marinade
4 kipfilets (of varkensvlees)
3 el ketjap
3 el olie
2 tenen knoflook
Peper en zout

Pindasaus
75 gr ongezouten pinda’s
1 tl komijn
1 tl korianderzaad
1 tl sambal
1 teen knoflook
1 el ketjap
1/2 ui gesnipperd
175 ml water

Bereidingswijze
Maak een marinade van de ketjap en de olie. Hak de knoflook fijn en voeg deze toe aan de marinade. Snij de kipfilets in blokken en leg deze minimaal twee uur in de marinade.

Voor de pindasaus maal je de pinda’s fijn in een keukenmachine. Voeg de knoflook, de komijn, het korianderzaad, de ketjap en de sambal toe en mix het zo glad mogelijk. Als je van grove saté houdt, mix je het korter.

Rijg de stukken kip aan een spies en bestrooi ze met peper en zout. Bak de spiezen in een grillpan.

Voor de saus neem je een sauspan. Fruit een ui aan in wat olie en voeg het pindamengsel toe. Bak het geheel kort aan en voeg beetje bij beetje het water toe. Als de saus te dik is, voeg je extra water toe.

Serveer de kipsaté met friet of met rijst en kroepoek.

kipsaté

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

9 reacties

  • Pauline
    14 oktober 2019 om 13:55

    Zonnebloemolie of olijfolie

  • Tom Hardorff
    10 oktober 2019 om 09:13

    Geachte mevrouw; u verteld twee eetlepels olie er bij, maar wat voor olie moet ik er bij doen mvg Tom Hardorff

  • Pauline
    9 september 2019 om 11:01

    Kan allebei. Je kan ook zout en peper door de marinade doen.

  • Hardorff
    3 september 2019 om 15:54

    geachte mevrouw 3-9-2019 aanstaande zondag ga ik uw recept maken dus saté , maat ik rijg het niet aan een stokje , ik laar de kip in de marinade liggen ongeveer twee uur , wat ik niet begrijp is , dat u zeg dat als ik deze kip uit de marinade haal dan moet is het zouten en peperen , moet het niet gelijk gedaan worden dan dus als ik het laat marineren hoop dat u antwoord geeft mvg Tom Hardorff

  • Pauline
    21 december 2017 om 22:50

    Je kunt het al wel in de marinade zetten en de volgende dag afbakken. Helemaal afbakken en opwarmen kan ook, maar je hebt wel kans dat de kip dan droog wordt.

  • Kim Zwart
    21 december 2017 om 16:50

    Is er ook een mogelijkheid om de kipsate een dag op voor te maken en de dag erna op te warmen of af te bakken in de oven?

  • Pauline
    27 oktober 2016 om 12:27

    Zeker daar wordt hij nog lekkerder van :)

  • Claudia Damman
    25 oktober 2016 om 14:49

    Kun je de pindasaus ook met melk maken? Of is dat niet nodig. Verder ruikt t pindamengsel nu al heerlijk!

  • femke
    5 september 2015 om 10:47

    MMM weer een heerlijk recept en snel op tafel , ideaal voor bij de nasi moet ik zeggen :-)

Reactie plaatsen