fbpx
Menu

Filodeegtaart met spinazie en geitenkaas

Hier mag je mij ‘s nachts voor wakker maken! Ik ben dol op filodeegtaart, lekker knapperig filodeeg met groente en een pittige kaas. Het filodeeg koop ik vaak bij de Turkse supermarkt, daar koop je voor nog geen 2 euro, een heel pakket met filo vellen. Ideaal voor het maken van deze taart. Spinazie doet het altijd goed in hartige taarten, de combinatie met geitenkaas is subliem. Je kan ook fetakaas nemen, dat is lekker pittig van smaak. Ook een ware smaaksensatie.

filodeegtaart

Ingrediënten voor 1 taart
4 vellen filodeeg (grote vellen)
600 gr verse spinazie
2 rode uien
3 tenen knoflook
3 plakken Parmaham
4 eieren
125 ml crème fraîche
150 gr geitenkaas
Paprikapoeder
Olijfolie
Peper en zout
Paneermeel

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Hak de knoflook fijn en fruit deze aan in een grote wok met olijfolie.

Voeg beetje bij beetje de spinazie toe. Voeg pas nieuwe spinazie toe als de vorige lading geslonken is. Breng de spinazie op smaak met peper en zout. Als je klaar bent, laat je het geheel uitlekken in een zeef.

Snij de rode uien in halve ringen.

Kluts de eieren luchtig en meng de crème fraîche door de eieren. Breng dit op smaak met peper en zout.

Bestrijk een vel filodeeg met wat olijfolie en bestrooi deze met paprikapoeder. Leg vervolgens een nieuw vel er op, deze bestrijk je ook weer met olie en paprikapoeder. Ga zo door tot je 4 vellen op elkaar gestapeld hebt.

Neem een springvorm en bekleed de onderkant met bakpapier. De zijkanten vet je in met bakspray of wat boter of olie.

Verdeel het deeg over de springvorm en strooi een laagje paneermeel op de bodem van de taart. Dit voorkomt dat de bodem nat wordt.

Verdeel de spinazie over de bodem en leg de uienringen er boven op.

Leg de Parmaham over de spinazie en giet het eimengsel erover heen.

Verkruimel de geitenkaas over de taart en vouw de taart dicht met het overgebleven deeg. Je vouwt de vellen naar binnen.

Bestrijk de taart met iets olijfolie en strooi er paprikapoeder over.

Bak de taart in ongeveer 30 minuten af op 200 graden. Wordt de bovenkant te donker, deze de filodeegtaart dan af met wat aluminiumfolie.

filodeegtaart

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

20 reacties

  • Nelise
    15 mei 2018 om 17:36

    Staat nu in de oven en ruikt heerlijk! Heb filodeeg uit de Turkse winkel uit de koeling, maar lang niet alles gebruikt. Hoe kan ik dit het beste bewaren? Invriezen of weer in de koeling?

    Beantwoorden
  • Annika
    16 mei 2018 om 09:38

    Invriezen zou ik niet doen. In de koeling bewaren maar is helaas beperkt houdbaar..

    Beantwoorden
  • Martine Wijnbergen
    23 januari 2018 om 18:51

    Voor hoeveel personen is dit recept? Ik krijg morgen 4 personen te eten. Ik maak er nog wel een salade bij.

    Beantwoorden
  • Pauline
    25 januari 2018 om 09:48

    Dan is het voldoende. In principe is het voor 4 personen, maar dan wel met iets erbij. Of als lunch of als voorgerecht.

    Beantwoorden
  • Rianne
    12 oktober 2016 om 19:45

    Super lekker recept. Ik heb alleen de parmaham vervangen door runderrookvlees. Heerlijk!

    Beantwoorden
  • Chantalle Boom
    2 september 2016 om 12:35

    Vorige week gemaakt en hij was heerlijk. Parmaham heb ik niet gemist (weggelaten vanwege een vegetariër in ons midden). Was werkelijk subliem: vanavond maak ik m weer!

    Beantwoorden
  • Thea
    31 januari 2016 om 17:49

    Hij staat in de oven :)! Ben benieuwd!

    Mocht ik over hebben, is het mogelijk de rest morgen nog een keer op te warmen?

    Beantwoorden
  • Annika
    1 februari 2016 om 10:16

    Ja hoor, dat kan prima!

    Beantwoorden
  • Thea
    3 februari 2016 om 19:20

    Dankjewel! Het was nog heerlijk!
    En is invriezen ook mogelijk :)? En zo ja, moet het dan helemaal afgekoeld zijn?
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  • anja
    16 februari 2015 om 19:32

    Wat ziet dat er lekker uit

    Beantwoorden
  • Bertine
    16 december 2014 om 08:52

    Hoi,
    Ik wil deze taart graag maken, maar dan niet als grote taart, maar als kleine taartjes. Hoe lang moeten ze dan in de oven?
    Groetjes Bertine

    Beantwoorden
  • Pauline
    16 december 2014 om 13:15

    Ik zou de baktijd halveren. De kleine taartjes zijn veel sneller klaar. Leuk idee trouwens.

    Beantwoorden
  • Rita
    15 oktober 2014 om 18:22

    Heerlijke taart van filodeeg met spinazie en geitenkaas. Alleen de taart was nog vrij vochtig aan de binnenkant. Had alles klaargemaakt zoals aangegeven stond.

    Beantwoorden
  • sara
    25 juni 2014 om 20:27

    Hee Pauline,

    Ik vroeg me af of ik ipv ham, gehakt of kip kan gebruiken? Echt een super recept! Love je blog! Gr Sara

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 juni 2014 om 10:27

    Ja hoor dat gaat prima. Wel even bakken vantevoren.

    Beantwoorden
  • Simone
    6 februari 2014 om 16:41

    Zou je deze een dag van te voren kunnen maken en dan bijna afbakken en de volgende dag helemaal afbakken ? Of is ie dan niet meer zo lekker knapperig ?

    Beantwoorden
  • Pauline
    6 februari 2014 om 20:33

    Dat kan wel. Dek hem dan alleen even af, anders wordt het filodeeg te donker.

    Beantwoorden
  • Raphaelle
    19 januari 2014 om 17:30

    Ik wil dit recept ook heel graag maken. Maar wat kan ik als alternatief gebruiken van geitenkaas? Groetjes

    Beantwoorden
  • Pauline
    20 januari 2014 om 14:44

    Feta is ook erg lekker.

    Beantwoorden
  • Anne-Ruth Dekker
    21 december 2013 om 14:05

    Heerlijke taart hoor. Ging gisteravond bij vrienden eten en ze had dit gemaakt, leuk!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen