Menu

Oerhollands rijstepap

Ken je dat? Dat je ineens zoveel trek in iets krijgt en dat je het meteen wilt maken? Ik had dat met rijstepap. Ineens had ik er zin in en ik vloog de keuken in om het te maken. Vroeger als kind at ik heel vaak rijstepap, maar ik had het nu al een tijdje niet meer gegeten. Zo zonde want het is “dead simple” zoals Jamie zal zeggen en o zo lekker. Krijg je er al zin in?

Ingrediënten voor 4 personen
125 gr dessertrijst/risottorijst
500 ml melk
2 el suiker
1 vanillestokje
Snufje zout

Bereidingwijze
Zet een pannetje op het vuur met de melk en de rijst.

Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan de rijst.

Voeg de suiker en een snufje zout toe en laat het geheel al roerende ongeveer 20 – 25 minuten koken. Je moet wel blijven roeren anders plakt de rijst aan de bodem vast.

Serveer de rijstepap lauwwarm of koud, eventueel met nog wat bruine suiker of stroop.

rijstepap

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

32 reacties

 • Fluisterben
  24 oktober 2019 om 20:32

  En Pauline heeft tenminste tieten. Heerlijk hoor, ook die rijstepap. Ik had laatst veel teveel rijst bij de maaltijd gekookt, het restant gebruikt voor rijstepap, met wat melk door laten koken etc.Ik eet het graag met krentjes, kaneel en maple syrop.

 • Coen van de Wijngaert
  19 oktober 2019 om 14:16

  Leotje, als je de moeite had genomen om de ingredientenlijst door te lezen, had je kunnen zien dat hovenier een e-nummer aan te pas komt. En leotje, zuurstof heeft ook een e-nummer. Eentje die intocht wel tot mij neem. Coen

 • Carry de Wilde
  25 september 2019 om 12:05

  Kwam per toeval je recept voor rijstepap tegen. Ben nieuwsgierig naar de rest van je repertoire.

 • Hilde Baburek
  16 augustus 2019 om 12:23

  Lekker recept.

 • Leo
  11 maart 2019 om 17:58

  Paulintje, graag wil ik je zeggen dat je beter af bent met natuur producten dan producten met chemische stoffen en e- waardes in, leef gezond want we kennen al genoeg ziektes zoals kanker en zo meer met al die chemische producten .

 • Wendy
  28 januari 2019 om 22:29

  De paprijst van Silvo is super.alleen vaak nog extra melk toevoegen als de pap te dik word.Trouwens met warme perziken of warme kersen is de rijstepap ook super lekker.

 • Annika
  16 november 2018 om 16:20

  Yum!

 • Jannie
  14 november 2018 om 10:35

  Nu mijn variant.....ik gebruik amandelmelk en dan meteen ook maar een liter, op 200 gram risotto rijst en dan wordt hij dik genoeg, wel doe ik maar 1 vanillepeul, want anders wordt het zo'n duur toetje....met een klein scheutje vanillearoma. Veel minder suiker, maar wel met incabessen!!! Rozijnen, of gedroogde cranberries, dadels, kunnen natuurlijk ook!! Je kan oneindig variëren, heerlijk!!!

 • Angel
  20 mei 2018 om 11:18

  Heerlijk! Wat ikzelf heel lekker vind is om er wat zest van een citroen/sinaasappel er doorheen te doen

 • Ger van Hooijdonk
  12 april 2018 om 23:39

  Wij aten thuis altijd rijstepap met suiker en kaneel en daarover heen een laag slagroom Heerlijk echt een aanrader Warme pap en koude slagroom

 • Inge Kuijten-Koolen
  28 januari 2018 om 09:57

  Heerlijk! Ik heb er ook nog 2 theelepels cacoupoeder bij gedaan. Yum!

 • Annika
  4 januari 2017 om 16:34

  Het kan wel, maar het wordt wel een stuk minder lekker.

 • Wilma Oudshoorn
  4 januari 2017 om 14:55

  Kan je rijstepap ook maken met gewone rijst? I.p.v. Dessertrijst?

 • Pauline
  19 december 2016 om 11:25

  Het kan wel, alleen is ronde rijst lekkerder.

 • Wendy
  18 december 2016 om 10:06

  Kan je het ook met zilvervliesrijst maken?

 • Floor Fabi
  25 september 2016 om 09:16

  Nou, ik had dat precies vanochtend. Ik werd wakker en dacht; rijstepap! Als kind at ik dat ook bij oma en vind het bizar dat ik mijn kinderen nog nooit rijstepap heb laten proeven. Het zijn namelijk echte papfreaks. Jaren niet gehad! Goddank alles in huis en nu aan het pruttelen. Heerlijk en bedankt voor je heerlijke recepten altijd!

 • nicolle
  4 april 2016 om 16:02

  graag op de hoogte blijven van een nieuwsbrief. i love jouw site!!

 • Elma
  6 december 2015 om 19:26

  Ik heb vandaag je rijstepaprecept weer gemaakt, maar in plaats van gewone melk amandelmelk gebruikt in verband met lactose intolerante mee-eter. Natuurlijk smaakte de pap anders dan met koeienmelk, maar hij was erg lekker. Goed en eenvoudig recept!

 • Betty van Os
  28 oktober 2015 om 17:06

  Heerlijk: luie. Wijven kost!
  Wij aten het zaterdagmiddag vaak. Mét bruine suike, boter én rode bessensap.In de ene hoek van je wang de basterdsuiker en in de andere het zurige bessensap: heerlijk.cik ga t gelijk maken!

 • Pauline
  4 april 2015 om 15:15

  Ja meer vocht toevoegen idd. En je moet hem eigenlijk direct eten. In de koelkast zet het idd nog wat verder uit.

 • Lisa
  4 april 2015 om 10:25

  Hoi,

  Ik heb het ook gemaakt .. De smaak is echt heerlijk... Mmmm net als vroeger Bij mijn oma thuis..

  2 foutjes gemaakt..
  1 er kwamen gele/oranje velletjes in.. Mmm vreemd.. Blijk ik niet goed genoeg geroerd te hebben..
  Als er staat blijven roeren.. Dan ook echt blijven roeren.. Haha.
  Smaak was wel goed.. ;)
  Weet wat geleerd..

  Foutje 2 - hulp nodig..;)
  De rijste pap word bij mij erg dik, zo dik dat als ik hem koud uit de koelkast haal (zo vind ik hem het lekkerste smaken) ik er gewoon plakjes van kan snijden.. De smaak is wel goed maar nu nog de structuur....

  Hoe krijg ik de pap smeuïg ... Meer melk?? Of iets anders ..

  Gr lisa

 • Tilly
  23 maart 2015 om 14:45

  Klopt van de week kreeg ik ook zin op rijstepap en ben toen ernaar opzoek gegaan. Ik kwam hem op jou steeds tegen. Ik heb hem gemaakt met wat vanille aroma. De smaak is zoals vanouds echt heerlijk, zal ik beslist vaker maken. Bedankt voor het recept.

 • ciel
  25 februari 2015 om 20:57

  ja hoor en met een schepje roomboter erdoor en kaneel eroverheen nog lekkerder.

 • Iris
  15 januari 2015 om 11:30

  Hmm! Rijstepap is zo lekker! Ik heb het afgelopen zomervakantie voor het eerst gegeten in Zambia, iedere ochtend als ontbijt. En vanmiddag ga ik het eindelijk zelf maken! Bedankt voor het recept!

 • Naomi
  14 januari 2015 om 13:15

  Zelf lust ik geen rijstepap, maar mijn kinderen zijn er dol op. Dus nu maar eens kijken of ik dit ook zelf kan maken... Kan ik het vanillestokje ook vervangen door een zakje vanillesuiker te gebruiken?

 • Petra
  22 december 2014 om 19:56

  Rijstepap maakte mijn oma heel vroeger al, daarna mijn moeder en nu maak ik 'em. Nog een toevoeging als de rijstepap klaar is, mix eiwit van een paar eieren stijf en schep dit door de rijstepap. Lekker romig!

 • Aa
  20 oktober 2014 om 12:31

  Het is DEAD simple en niet death...

 • Pauline
  3 maart 2014 om 11:33

  Jeeej, daar word ik blij van! Dankjewel.

 • Jason
  2 maart 2014 om 21:04

  Hey...!
  Ik maak altijd rijstepap met mijn opa,maar dit is de lekkerste tot nu toe!!
  Oh my god wat is lekker en dat verdient een + punt dus een sterretje!!

  Mvg

 • Pauline
  16 oktober 2013 om 11:46

  Ah leuk! Tnx ;)

 • Nathalie
  15 oktober 2013 om 22:02

  Trouwens, wat een superleuke site heb je! Ik ga hem even een sterretje maken :)

 • Nathalie
  15 oktober 2013 om 22:00

  Ooh!! Dikke rijst, my all time favorite. Ik eet het vaak met kaneel en roomboter of met gebakken appeltjes. Extra lekker als het niet helemaal dik is maar nog een beetje lobbig, net niet te warm en net niet te koud. Als we vroeger pannenkoeken aten ( nog een favoriet van mij) aten we dit vaak als toetje, vol dat we dan zaten!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.