rijstepap

Oerhollands rijstepap

Ken je dat? Dat je ineens zoveel trek in iets krijgt en dat je het meteen wilt maken? Ik had dat met rijstepap. Ineens had ik er zin in en ik vloog de keuken in om het te maken. Vroeger als kind at ik heel vaak rijstepap, maar ik had het nu al een tijdje niet meer gegeten. Zo zonde want het is “dead simple” zoals Jamie zal zeggen en o zo lekker. Krijg je er al zin in?

Ingrediënten voor 4 personen
125 gr dessertrijst/risottorijst
500 ml melk
2 el suiker
1 vanillestokje
Snufje zout

Bereidingwijze
Zet een pannetje op het vuur met de melk en de rijst.

Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan de rijst.

Voeg de suiker en een snufje zout toe en laat het geheel al roerende ongeveer 20 – 25 minuten koken. Je moet wel blijven roeren anders plakt de rijst aan de bodem vast.

Serveer de rijstepap lauwwarm of koud, eventueel met nog wat bruine suiker of stroop.

rijstepap

Saffraan risotto met paddestoelen
Stoofpotje met lam
Bewaar
21 Comments
 • Wilma Oudshoorn

  4 januari 2017 at 14:55 Beantwoorden

  Kan je rijstepap ook maken met gewone rijst? I.p.v. Dessertrijst?

  • Annika

   4 januari 2017 at 16:34 Beantwoorden

   Het kan wel, maar het wordt wel een stuk minder lekker.

 • Wendy

  18 december 2016 at 10:06 Beantwoorden

  Kan je het ook met zilvervliesrijst maken?

 • Floor Fabi

  25 september 2016 at 09:16 Beantwoorden

  Nou, ik had dat precies vanochtend. Ik werd wakker en dacht; rijstepap! Als kind at ik dat ook bij oma en vind het bizar dat ik mijn kinderen nog nooit rijstepap heb laten proeven. Het zijn namelijk echte papfreaks. Jaren niet gehad! Goddank alles in huis en nu aan het pruttelen. Heerlijk en bedankt voor je heerlijke recepten altijd!

 • nicolle

  4 april 2016 at 16:02 Beantwoorden

  graag op de hoogte blijven van een nieuwsbrief. i love jouw site!!

 • Elma

  6 december 2015 at 19:26 Beantwoorden

  Ik heb vandaag je rijstepaprecept weer gemaakt, maar in plaats van gewone melk amandelmelk gebruikt in verband met lactose intolerante mee-eter. Natuurlijk smaakte de pap anders dan met koeienmelk, maar hij was erg lekker. Goed en eenvoudig recept!

 • Betty van Os

  28 oktober 2015 at 17:06 Beantwoorden

  Heerlijk: luie. Wijven kost! \r\nWij aten het zaterdagmiddag vaak. Mét bruine suike, boter én rode bessensap.In de ene hoek van je wang de basterdsuiker en in de andere het zurige bessensap: heerlijk.cik ga t gelijk maken!

 • Lisa

  4 april 2015 at 10:25 Beantwoorden

  Hoi,\r\n\r\nIk heb het ook gemaakt .. De smaak is echt heerlijk… Mmmm net als vroeger Bij mijn oma thuis..\r\n\r\n2 foutjes gemaakt..\r\n1 er kwamen gele/oranje velletjes in.. Mmm vreemd.. Blijk ik niet goed genoeg geroerd te hebben..\r\nAls er staat blijven roeren.. Dan ook echt blijven roeren.. Haha.\r\nSmaak was wel goed.. ;)\r\nWeet wat geleerd..\r\n\r\nFoutje 2 – hulp nodig..;)\r\nDe rijste pap word bij mij erg dik, zo dik dat als ik hem koud uit de koelkast haal (zo vind ik hem het lekkerste smaken) ik er gewoon plakjes van kan snijden.. De smaak is wel goed maar nu nog de structuur….\r\n\r\nHoe krijg ik de pap smeuïg … Meer melk?? Of iets anders ..\r\n\r\nGr lisa

  • Pauline

   4 april 2015 at 15:15 Beantwoorden

   Ja meer vocht toevoegen idd. En je moet hem eigenlijk direct eten. In de koelkast zet het idd nog wat verder uit.

 • Tilly

  23 maart 2015 at 14:45 Beantwoorden

  Klopt van de week kreeg ik ook zin op rijstepap en ben toen ernaar opzoek gegaan. Ik kwam hem op jou steeds tegen. Ik heb hem gemaakt met wat vanille aroma. De smaak is zoals vanouds echt heerlijk, zal ik beslist vaker maken. Bedankt voor het recept.

 • Iris

  15 januari 2015 at 11:30 Beantwoorden

  Hmm! Rijstepap is zo lekker! Ik heb het afgelopen zomervakantie voor het eerst gegeten in Zambia, iedere ochtend als ontbijt. En vanmiddag ga ik het eindelijk zelf maken! Bedankt voor het recept!

 • Naomi

  14 januari 2015 at 13:15 Beantwoorden

  Zelf lust ik geen rijstepap, maar mijn kinderen zijn er dol op. Dus nu maar eens kijken of ik dit ook zelf kan maken… Kan ik het vanillestokje ook vervangen door een zakje vanillesuiker te gebruiken?

  • ciel

   25 februari 2015 at 20:57 Beantwoorden

   ja hoor en met een schepje roomboter erdoor en kaneel eroverheen nog lekkerder.

 • Petra

  22 december 2014 at 19:56 Beantwoorden

  Rijstepap maakte mijn oma heel vroeger al, daarna mijn moeder en nu maak ik ’em. Nog een toevoeging als de rijstepap klaar is, mix eiwit van een paar eieren stijf en schep dit door de rijstepap. Lekker romig!

 • Aa

  20 oktober 2014 at 12:31 Beantwoorden

  Het is DEAD simple en niet death…

 • Jason

  2 maart 2014 at 21:04 Beantwoorden

  Hey…!\r\nIk maak altijd rijstepap met mijn opa,maar dit is de lekkerste tot nu toe!!\r\nOh my god wat is lekker en dat verdient een + punt dus een sterretje!!\r\n\r\nMvg

 • Nathalie

  15 oktober 2013 at 22:00 Beantwoorden

  Ooh!! Dikke rijst, my all time favorite. Ik eet het vaak met kaneel en roomboter of met gebakken appeltjes. Extra lekker als het niet helemaal dik is maar nog een beetje lobbig, net niet te warm en net niet te koud. Als we vroeger pannenkoeken aten ( nog een favoriet van mij) aten we dit vaak als toetje, vol dat we dan zaten!

  • Nathalie

   15 oktober 2013 at 22:02 Beantwoorden

   Trouwens, wat een superleuke site heb je! Ik ga hem even een sterretje maken 🙂

Plaats een reactie