Menu

Zelf vanille extract maken

Als ik verse vanille in huis heb, moet ik er elke dag even aan ruiken! Dat is zowiezo een rare tik van mij, ik ruik vaak aan dingen! Als ik mijn keukenla open trek komt de zoete geur mij al tegemoet. Ik vind het heerlijk! Als je vanille essence gebruikt, zeg ik heel belerend: “niet meer doen!” Vanille essence is niets meer dan een chemisch goedje! Je kan beter vanille extract gebruiken, het is wat duurder, maar het is tenminste echt. Maar wist je dat je vanille extract maken helemaal niet zo moeilijk is?

vanille extract maken

Het enige wat je nodig hebt is Vodka en vanille! En dan wel goede dikke vanillestokjes die een beetje kleverig aanvoelen. Die uitgedroogde stokjes uit de supermarkt, kan je beter laten liggen.

Wat je hiervoor moet doen is heel simpel. Je steriliseert een jampotje met schroefdop. Dit doe je als volgt: strooi een beetje soda in het potje en giet hier kokend water op! Schut het potje even heen en weer en laat het een paar minuten staan. Giet het leeg en spoel het potje nog een aantal keren na. Laat het op zijn kop drogen op een schone theedoek.

Vul het potje vervolgens met de vodka en voeg 3 vanille stokjes toe. Ik heb de merg er uit geschraapt en dit apart in het potje gedaan. Schud het geheel heen en weer en zet het koel en donker weg!

vanille extract maken

Nu is het een kwestie van wachten! Na twee maanden is je extract klaar, je moet het regelmatig even schudden en je zal zien dat de kleur steeds donkerder wordt!

vanille extract maken

Handig he? Je kunt ook vanille extract maken van Rum.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

25 reacties

 • Annika
  15 september 2017 om 11:02

  Geniet er van straks :)

 • Janwillem van Boven
  13 september 2017 om 21:36

  Hallo, Sinds vanavond staat het te trekken. Mijn toekomstige vanille extract. In 300 cl zeer goedkope wodka van 37,5%. Zes stokjes van heel goede kwaliteit. Van de Kruidenbaron. Niet goedkoop. Maar dan heb je over twee maanden (hopelijk) ook wat. Ongeveer klaar dus op 14 november. Alleen die geur al als je die superstokjes open snijdt. Mvg Janwillem

 • Pauline
  4 september 2017 om 16:05

  Goed idee, klinkt heerlijk.

 • Yvonne
  31 augustus 2017 om 01:10

  Vanille vervangen voor koffiebonen en dan heb je koffie extract, ook heerlijk in toetjes

 • Pauline
  6 maart 2017 om 20:05

  Ook een tl inderdaad.

 • JoOl BrMo
  3 maart 2017 om 21:17

  Hoeveel gebruik je voor 10 red velvet cupcakes - normaal gebruik is een bollen theelepel hiervoor? Alvast vriendelijk bedankt, Jolanda

 • Pauline
  13 februari 2017 om 12:37

  Ja ik laat ze er altijd inzitten. Volgens mij kan dat door de alcohol niet misgaan. De andere helft van mijn stokjes bewaar ik in de suikerpot. En ook dat gaat goed.

 • Helga
  12 februari 2017 om 18:07

  Beste Pauline, Vraagje: laat je de stokjes er dan (voor altijd) inzitten? Kunnen de stokjes ook 'slecht' worden? Ik vul mijn flesje telkens aan met nieuwe wodka na gebruik. Ook de leeggeschraapte vanillestokjes blijf ik in het flesje stoppen. Of is het beter om het eerst op te maken en dan opnieuw te beginnen? Inmiddels staat mijn fles al bijna een jaar in de kast en is die heel donker bruin van kleur! :-)

 • Hinke
  3 augustus 2016 om 21:13

  Hoi,

  Ik heb ook een vraag hierover.
  Ik heb heerlijke vanille extract gemaakt maar wil liever niet dat mijn kinderen alcohol binnenkrijgen (in ongebakken/koude recepten). Is er een manier om de alcohol eruit te krijgen zonder smaakverlies? Ik zat te denken aan het extract een klein poosje koken en dan weer terug in de fles doen.
  Graag advies!

 • Pauline
  12 december 2015 om 21:37

  Hoeft niet perse in de koelkast. Kan gewoon in je keukenkastje ;)

 • Christine Poppe
  12 december 2015 om 15:00

  Hoi,

  Hoe koel moet ik het zetten? In de koelkast?

  Dit is handig! Het scheelt ook enorm veel geld i.p.v. steeds vanillestokjes te gebruiken! Bedankt!
  Ik heb de vodka bij een drankwinkel gekocht: 2,50 voor 2,0 L. En de vanillestokjes haal ik op de markt. We hebben hier een kraam met kruiden e.d. wat een beetje weg heeft van een toko.

  Groetjes,
  Christine

 • Sjoukje
  8 december 2015 om 11:50

  Heel bruikbare supertip van Jamie. Jampotjes steriliseren 5 minuten in een oven van 110 graden. Werkt perfect. Zijn ze mooi droog en je pakt ze er met een tang goed uit.

 • Pauline
  30 november 2015 om 18:18

  Dat kan wel, alleen krijg je vanille extract dan een sinaasappelsmaakje. :)

 • Janny
  30 november 2015 om 10:47

  Sorry, ik zag niet dat mijn vraag er al opstond. Ik ben zo benieuwd naar de reactie.

 • Janny
  30 november 2015 om 10:46

  Ik heb mijn vanillestokjes per ongeluk in wodka gedaan waar ook red orange juice bij zat. Het is 17,5 procent alcohol. Kan ik dit nu toch laten staan en als vanilleextract gaan gebruiken?

 • Janny Tanis
  30 november 2015 om 10:43

  Ik heb een fles wodka red gekocht en daar de vanillestokjes met schraapsel erin gedaan.. Later zag ik dat de wodka maar 17,5 procet alcohol bevat en er staat achterop de fles: puchkin red the power of chrystal clear vodka with the bittersweet taste of blood orange .
  Kan ik deze nu toch gebruiken voor de vanilleextract of kan ik hem filteren en toch in een andere vodka stoppen?

 • Pauline
  22 januari 2015 om 12:45

  Dat kan natuurlijk ook :)

 • j
  21 januari 2015 om 00:23

  Kun je niet gewoon een klein flesje vodka kopen en de vanille stokjes daar direct in steken?

 • Susan
  1 juni 2014 om 07:45

  Gevonden! 0,7 liter voor 4,99 euro bij de lidl in Duitsland! Wat een verschil met de Wodka in Nederland...

 • Susan
  12 april 2014 om 20:15

  En waar haal je de goedkoopste wodka als ik vragen mag?

 • Pauline
  10 april 2014 om 10:32

  Ik gebruik gewoon de goedkoopst wodka die er bestaat en dan een klein flesje van een kwart liter.

 • Susan
  10 april 2014 om 09:38

  Vraagje,

  Hoeveel cl wodka gebruik je en waar haal je het?
  Heb even gezocht op internet, maar Wodka is gigantisch duur toch?

  Groetjes!

 • Pauline
  7 december 2013 om 12:15

  Bij de Turkse supermarkt of online bij gekruid.nl

 • Petra
  6 december 2013 om 21:49

  Waar kun je goede vanillestokjes kopen?

 • Susanne
  21 november 2013 om 17:46

  Ik heb een mega grote fles van 75 cc staan van rum ;)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST