Menu

Mosselen a la marinière

Het is volop mosseltijd! De schappen in de supermarkt liggen er vol mee en op de kaart van bijna elke eetgelegenheid staan wel mosselen met friet. Zelf wist ik eigenlijk niet of ik het wel lekker vond. Ik vond het vroeger in ieder geval niet lekker, maar dat lag meer aan de textuur dan aan de smaak. Smaak verandert en ik ben inmiddels ook geen kind meer, dus heb ik mosselen a la marinière gemaakt. Ik moet bekennen, ik vond ze heerlijk, je proeft de zee en die textuur is helemaal niks mis mee! Dit gaan we zeker vaker maken!

Ingrediënten voor 4 personen
3 kilo mosselen
3 uien gesnipperd
2 stengels bleekselderij
3 dl witte wijn
4 dl visbouillon
4 teentjes knoflook
iets tijm
2 blaadjes laurier
iets peterselie
1 el boter
1 el bloem

Bereidingswijze
Maak de mosselen goed schoon in ruim water en verwijder indien nodig de baard van de mossel. Gooi de kapotte schelpen weg.

Zet 3/4 van de visbouillon op het vuur met de tijm, laurier en de peterselie. Breng dit aan de kook en laat het daarna zachtjes sudderen voor ongeveer 10 minuten.

Snij de bleekselderij in stukjes en snipper de uien. Hak de helft van de knoflook fijn en druk de andere twee tenen plat met je mes.

Neem een pan en fruit 2/3 van de ui en de gehakte knoflook aan in het boter. Laat de uien zacht worden en voeg vervolgens de bloem toe. Laat het geheel ongeveer een minuutje doorgaren. Totdat de structuur zanderig aanvoelt. Haal de pan van het vuur.

Neem een grote pan met deksel en voeg de resterende ui, de platgedrukte knoflook, de wijn, de resterende visbouillon en de mosselen toe. Breng het geheel snel aan de kook en laat het ongeveer 4 /5 minuten koken. Schud de mosselen tussentijds door. De mosselen zijn klaar als alle schelpen openstaan. Schelpen die dichtblijven, moet je weggooien.

Bereid in de tussentijd de saus. Zet de pan met het ui bloemmengsel weer op het vuur en voeg beetje bij beetje de gereduceerde visbouillon toe. Meng het geheel goed door elkaar. Voeg nog twee flinke lepels van het kookvocht van de mosselen toe en laat het geheel zachtjes inkoken.

Giet de mosselen af en verwijder de groentes. Giet de saus er over en eet de mosselen a la marinière met friet of stokbrood.

Ik heb er nog een extra sausje bij gemaakt van passata, yoghurt en iets knoflook, dit hoeft niet!

mosselen a la marinière

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST