fbpx
Menu

Italiaanse tomatensoep

Het is weer maandag en de werkweek is (helaas) weer begonnen. Na een lekker weekend met volop uitjes, feestjes en partijen, is die eerste dag toch weer even afzien. Waarschijnlijk heb je nu geen zin om urenlang in de keuken te staan! Welnu, dan heb ik een perfect recept voor Italiaanse tomatensoep voor je. Heel erg makkelijk en zeer voedzaam, goed begin van de week toch? Wel even de boodschappen doen, maar daarna kan je lekker op de bank gaan hangen, terwijl je soep staat te pruttelen op het vuur.

tomaten

Ingrediënten voor 1 liter soep
1 kg gemengde tomaten
2 uien
1 rode peper
2 tenen knoflook
1 blikje tomatenpuree
1 scheutje rode wijn
125 ml zure room
0,5 ltr groente bouillon
2 takjes oregano of 1 tl gedroogde oregano
2 takjes tijm of 1 tl gedroogde tijm
Handjevol basilicum
Peper en zout
Olijfolie

Bereidingswijze
Voor de tomaten heb ik een mix van verschillende tomaten genomen, trostomaten, gele tomaten, pommedori, kerstomaatjes etc. Je kan de soep uiteraard ook van 1 kg tomaten van dezelfde soort maken, maar ik vond het wel leuk om een mix te gebruiken. De ene tomaat is wat zoeter dan de andere en dit geeft een mooie smaak af.

Was de tomaten en halveer de grote tomaten. Leg ze in een ovenschaal en bestrooi dit met olijfolie en zout en peper. Laat de tomaten ongeveer 15 minuten onder de grill staan (ongeveer 250 graden). Deze stap kan je eventueel achterwege laten, maar door het grillen, komt er een mooie zoete smaak vrij.

Pel en snipper de ui en hak de rode peper en de knoflook fijn. Zet een pan op het vuur met een beetje olijfolie en fruit de groente aan. Voeg het blikje tomatenpuree toe en laat de smaken goed in elkaar trekken. Blus dit mengsel af met een scheutje rode wijn.

Voeg de gegrilde tomaten toe en de halve liter bouillon. Voeg de tijm en de oregano toe en laat het mengsel minimaal een kwartiertje pruttelen.

Pureer het geheel met een staafmixer. Breng de tomatensoep eventueel nog wat op smaak met zout. Voeg tenslotte nog wat verse basilicum toe en leg een el zure room in het bord.

Lekker met een ciabatta broodje erbij!

tomatensoep

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

18 reacties

  • Annika
    4 april 2017 om 10:40

    Ja tuurlijk!

  • Carmenlewis
    2 april 2017 om 15:39

    Hoi pauline, Voor een klein huishouden als bij ons. Kan ik de overige soep dan invriezen? Groetjes carmen

  • Pauline
    20 maart 2017 om 16:51

    Dankjewel

  • Lisan715
    20 maart 2017 om 15:25

    Vandaag klaar gemaakt ! Ontzettend lekker en vol van smaak ! Aanrader !

  • Tejo Hagen
    16 mei 2016 om 19:39

    Heerlijk soepje, we hebben genoten, en inderdaad snel klaar. Tweede pinksterdag zal
    nooit meer hetzelfde zijn.

    Tejo en Lutgard

  • Gladys
    25 oktober 2015 om 18:56

    Vandaag deze heerlijke soep weer gemaakt! Wat een super recept...

  • Pauline
    6 oktober 2015 om 14:53

    Een kleintje.

  • Eline
    6 oktober 2015 om 11:16

    Hoi Pauline,

    Heb je een groot of een klein blikje tomatenpuree gebruikt?

    Groetjes!

  • Lieke pouw
    15 april 2015 om 18:11

    Hoi ik ben nog jong maar ik hou van koken ik ga het eten en het ziet er lekker uit. Ik hoop dat je meer biologische recepten gaat maken voor een dieet bijvoorbeeld.

  • Nicoline
    2 april 2015 om 11:03

    Haal je de velletjes van de tomaten af?

  • Nicoline
    2 april 2015 om 11:03

    Haal je de velletjes van de tomaten af of worden die ook gepureerd?

  • Pauline
    6 maart 2015 om 18:50

    Je zou het eventueel weg kunnen laten. En anders zou ik een klein flesje huiswijn kopen. Anders is het zonde van het geld.

  • Danique
    6 maart 2015 om 11:39

    Hoi Pauline,

    Ik wil graag je recept een keertje gaan uitproberen maar heb een vraagje over de rode wijn. Maakt het nog iets uit welke rode wijn je gebruikt, of die vers open moet zijn of juist al wat langer moet staan? Bovendien drink ik zelf niet vaak rode wijn, dus is ook jammer als dan de rest van de fles blijft staan, is er eventueel nog een alternatief voor de rode wijn?

  • Ellen
    12 februari 2015 om 18:28

    Heerlijk! Heb de soep al een aantal keren gemaakt. Ik neem bijna 2 kg trostomaten en bijna 750ml-1liter groente/runderbouilon. Vandaag ook nog 2 grote puntpaprika's toegevoegd (ook eerst in de oven, samen met de tomaten). Ook doe ik paar gekneusde tenen knoflook (in de schil) in de ovenschotel. Later ook in de pan, maar eerst schilletjes eraf. Rode peper had ik vandaag niet in huis, opgelost met een theelepeltje sambal. In de bouillon laat ik soepballetjes zachtjes meegaren (de kinderen 'eisen' balletjes in de soep

  • monica
    31 december 2014 om 13:55

    Beste Pauline;

    Met rode peper bedoel je een spaanse peper of rode paprika?

  • Pauline
    30 juli 2014 om 15:59

    oeps nee, dat moet 0,5 liter zijn, ik heb het aangepast.

  • Liza
    30 juli 2014 om 15:00

    Een halve deciliter is 50 ml. Klopt dat wel? Het lijkt me zo weinig, 500 ml klinkt logischer.

  • Elke
    9 juni 2014 om 22:21

    Hoi Pauline,
    Wat een heerlijke soep!
    Lauwwarm zonder zure room is het heerlijk op warme dagen. (naast een frisse salade)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.