fbpx
Menu

How To Zelf pasta maken

Zelf pasta maken is zo leuk om te doen. En helemaal niet zo ingewikkeld. Vorig jaar was de pastamachine in de aanbieding bij de Appie. Die heb ik toen gelijk in mijn karretje gestopt met het voornemen deze héél vaak te gaan gebruiken. Echter stond hij de hele tijd stof te happen in mijn kast. Waarom? Geen idee eigenlijk. Het is een klusje, maar echt moeilijk is het niet. Toen ik bij de molen een mooie harde durum tarwe had meegenomen kon ik mijn machine eindelijk weer uit de kast halen.

Voor het recept voor pasta heb je dus speciale pastabloem nodig. Ik kocht het bij de molen, maar tegenwoordig kan  je het ook gewoon in de supermarkt kopen. Het deeg maken is een fluitje van een cent. Ik gebruikte er een keukenmachine voor. Nog makkelijker.  Maar het kan ook prima met  de hand. Je hebt wel een pastamachine nodig. Anders kan je rollen tot je een ons weegt.

Ingrediënten voor 4 personen
200 gr durum tarwe bloem
2 eieren
Olijfolie
Zout

Materialen
Pastamachine
Keukenmachine

Zo maak je het
Die de eieren, iets zout en een scheutje olijfolie bij de pastabloem en kneed dit zo’n 10 minuten in de keukenmachine. Je kan dit ook met de hand kneden. Belangrijk is wel dat je het echt 10 minuten stevig door kneedt.

Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt. Als je het uit elkaar trekt, rekt het een beetje mee. Laat het deeg nu een half uurtje rusten in de koelkast in huishoudfolie.

Rol een lapje deeg iets uit.

zelf pasta maken

Zet de pastamachine op de breedste stand, bij mijn machine is dit stand 7. Verdeel het deeg tussen de rollers en draai het er voorzichtig doorheen. Herhaal dit 6 keer totdat er een dunne lap ontstaat. Als er bij de eerste draai scheuren ontstaan, kan je het deeg even dubbel vouwen en opnieuw er door heen draaien.

zelf pasta maken

Zet de machine vervolgens een standje lager en rol de lap nogmaals door de machine. Doe dit tot de door jou gewenste dikte. Ik heb lasagne vellen gemaakt en heb doorgerold tot stand 4.

Snij de vellen vervolgens bij met een mes in de gewenste grootte. Laat de vellen vervolgens drogen op een schone theedoek. (je kan ze ook direct koken).

Zelf tagliatelle of spaghetti maken

Snijd het pastadeeg eventueel bij tot een mooie rechte lap. Draai het pastadeeg door de brede messen. Voor spaghetti kies je de fijne messen.

zelf pasta maken

 

Lintpasta laat je drogen op een droogrekje. Zodat de slierten los van elkaar kunnen drogen. Gebruik eventueel een beetje extra bloem, zodat het niet aan elkaar gaat kleven.

Kook de pasta in 3 minuten af in water met zout. Als je de pasta net gedraaid hebt en niet hebt laten drogen, kan je de kooktijd verkorten naar 2 minuten.

zelf pasta maken

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

18 reacties

  • Gérard broere
    4 maart 2019 om 07:10

    Leuke opmerkingen allemaal denken dat ik me pasta ook zelf ga maken leek me altijd heeeeeel veel werk maar als ik dit zo lees valt dat allemaal wel mee

    Beantwoorden
  • Lise
    17 september 2018 om 00:37

    Hoe lang kan je de pasta bewaren? Kan je het bijvoorbeeld een dag van te voren maken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 september 2018 om 10:08

    Yes dat kan. Je kan het gewoon aan de lucht laten drogen. Daarna afdekken met een theedoek en de volgende dag bereiden.

    Beantwoorden
  • Wim van evert
    15 december 2017 om 20:36

    Harde tarwe (typo 0 of 00 is de Italiaanse aanduiding, type 45 is de franse) vind je bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt voor ong. € 1 'a 1.50 per kilo. Griesmeel (semoulina oftewel couscous) vind je daar ook. Neem de fijnste . Harde tarwe bevat meer eiwitten en is daarom elastischer. Zoek verder op internet met deze zoekopdracht voor meer info. Zo heb ik het ook geleerd. En uit " the river cafe" kookboek

    Beantwoorden
  • Tamara
    14 november 2017 om 18:42

    Ik heb zelf lasagne bladen gemaakt, kon geen durumtarwe vinden dis heb tarwebloem gebruikt. Ik heb de lasagne 15 min op 180 graden gebakken, maar daarna kon ik de lasagne bladen niet meer goed terug vinden (leken bijna opgelost en waren kleverig) enig idee hoe dit komt en wat het probleem is?

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 november 2017 om 17:31

    Dat komt door de tarwebloem vrees ik. Pastabloem kan je bij speciaalzaken kopen.

    Beantwoorden
  • Marij Burnama
    1 maart 2017 om 13:56

    Hoe krijg ik mijn zelfgemaakte lasagne bladen netjes uit t gekookte water?

    Beantwoorden
  • Pauline
    1 maart 2017 om 14:57

    Niet teveel tegelijk in de pan doen en dan met een schuimspaan uit het water halen.

    Beantwoorden
  • Anke Deuring
    21 december 2016 om 08:25

    Welke stand gebruik je voor tagliatelle?

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 december 2016 om 19:10

    Ik heb maar 2 standen op mijn pastamachine een lasagne en een spaghetti stand. Dus het hangt van je machine af welke stand je moet gebruiken.

    Beantwoorden
  • Brigitte
    9 november 2016 om 16:45

    Als je lasagne wilt maken,moet je die lappen dan ook koken of kunnen die vers gemaakt direct in de lasagne?

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 november 2016 om 18:06

    Yes ik zou ze eerst even kort koken. Een minuutje is wel voldoende.

    Beantwoorden
  • Noortje Verschuur
    8 oktober 2016 om 12:06

    Mijn deeg is heel droog wat moet ik,doe?

    Beantwoorden
  • Grace Bosch
    7 maart 2016 om 22:31

    Waar kan je durum tarwebloem kopen? Ik heb wel eens pasta gemaakt maar gebruikte hier gewone bloem voor omdat ok durum niet in de supermarkt kon vinden!

    Beantwoorden
  • Pauline
    8 maart 2016 om 21:26

    Ik haal mijn bloem altijd bij de molen. Maar sommige supermarkten hebben tegenwoordig ook pastabloem.

    Beantwoorden
  • Esther
    7 juli 2016 om 20:28

    Ik heb laatst bij Xenos pasta bloem gekocht. 99 cent voor 250 gram.

    Beantwoorden
  • Jeffrey
    12 januari 2015 om 20:05

    Zie ik nu dat je een K klopper gebruikt voor het deeg? werkt dat goed?

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 januari 2015 om 20:18

    Ja ik vind van wel maar die deeghaak is eigenlijk beter.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen