zelf pasta maken

How To Zelf pasta maken

Zelf pasta maken is zo leuk om te doen. En helemaal niet zo ingewikkeld. Vorig jaar was de pastamachine in de aanbieding bij de Appie. Die heb ik toen gelijk in mijn karretje gestopt met het voornemen deze héél vaak te gaan gebruiken. Echter stond hij de hele tijd stof te happen in mijn kast. Waarom? Geen idee eigenlijk. Het is een klusje, maar echt moeilijk is het niet. Toen ik bij de molen een mooie harde durum tarwe had meegenomen kon ik mijn machine eindelijk weer uit de kast halen.

Voor het recept voor pasta heb je dus speciale pastabloem nodig. Ik kocht het bij de molen, maar tegenwoordig kan  je het ook gewoon in de supermarkt kopen. Het deeg maken is een fluitje van een cent. Ik gebruikte er een keukenmachine voor. Nog makkelijker.  Maar het kan ook prima met  de hand. Je hebt wel een pastamachine nodig. Anders kan je rollen tot je een ons weegt.

Ingrediënten voor 4 personen
200 gr durum tarwe bloem
2 eieren
Olijfolie
Zout

Materialen
Pastamachine
Keukenmachine

Zo maak je het
Die de eieren, iets zout en een scheutje olijfolie bij de pastabloem en kneed dit zo’n 10 minuten in de keukenmachine. Je kan dit ook met de hand kneden. Belangrijk is wel dat je het echt 10 minuten stevig door kneedt.

Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt. Als je het uit elkaar trekt, rekt het een beetje mee. Laat het deeg nu een half uurtje rusten in de koelkast in huishoudfolie.

Rol een lapje deeg iets uit.

zelf pasta maken

Zet de pastamachine op de breedste stand, bij mijn machine is dit stand 7. Verdeel het deeg tussen de rollers en draai het er voorzichtig doorheen. Herhaal dit 6 keer totdat er een dunne lap ontstaat. Als er bij de eerste draai scheuren ontstaan, kan je het deeg even dubbel vouwen en opnieuw er door heen draaien.

zelf pasta maken

Zet de machine vervolgens een standje lager en rol de lap nogmaals door de machine. Doe dit tot de door jou gewenste dikte. Ik heb lasagne vellen gemaakt en heb doorgerold tot stand 4.

Snij de vellen vervolgens bij met een mes in de gewenste grootte. Laat de vellen vervolgens drogen op een schone theedoek. (je kan ze ook direct koken).

Zelf tagliatelle of spaghetti maken

Snijd het pastadeeg eventueel bij tot een mooie rechte lap. Draai het pastadeeg door de brede messen. Voor spaghetti kies je de fijne messen.

zelf pasta maken

 

Lintpasta laat je drogen op een droogrekje. Zodat de slierten los van elkaar kunnen drogen. Gebruik eventueel een beetje extra bloem, zodat het niet aan elkaar gaat kleven.

Kook de pasta in 3 minuten af in water met zout. Als je de pasta net gedraaid hebt en niet hebt laten drogen, kan je de kooktijd verkorten naar 2 minuten.

zelf pasta maken

Open lasagne met gegrilde groente
IJsthee van groene thee
Bewaar
12 Comments
 • Marij Burnama

  1 maart 2017 at 13:56 Beantwoorden

  Hoe krijg ik mijn zelfgemaakte lasagne bladen netjes uit t gekookte water?

  • Pauline

   1 maart 2017 at 14:57 Beantwoorden

   Niet teveel tegelijk in de pan doen en dan met een schuimspaan uit het water halen.

 • Anke Deuring

  21 december 2016 at 08:25 Beantwoorden

  Welke stand gebruik je voor tagliatelle?

  • Pauline

   22 december 2016 at 19:10 Beantwoorden

   Ik heb maar 2 standen op mijn pastamachine een lasagne en een spaghetti stand. Dus het hangt van je machine af welke stand je moet gebruiken.

 • Brigitte

  9 november 2016 at 16:45 Beantwoorden

  Als je lasagne wilt maken,moet je die lappen dan ook koken of kunnen die vers gemaakt direct in de lasagne?

  • Pauline

   9 november 2016 at 18:06 Beantwoorden

   Yes ik zou ze eerst even kort koken. Een minuutje is wel voldoende.

 • Noortje Verschuur

  8 oktober 2016 at 12:06 Beantwoorden

  Mijn deeg is heel droog wat moet ik,doe?

 • Grace Bosch

  7 maart 2016 at 22:31 Beantwoorden

  Waar kan je durum tarwebloem kopen? Ik heb wel eens pasta gemaakt maar gebruikte hier gewone bloem voor omdat ok durum niet in de supermarkt kon vinden!

  • Pauline

   8 maart 2016 at 21:26 Beantwoorden

   Ik haal mijn bloem altijd bij de molen. Maar sommige supermarkten hebben tegenwoordig ook pastabloem.

  • Esther

   7 juli 2016 at 20:28 Beantwoorden

   Ik heb laatst bij Xenos pasta bloem gekocht. 99 cent voor 250 gram.

 • Jeffrey

  12 januari 2015 at 20:05 Beantwoorden

  Zie ik nu dat je een K klopper gebruikt voor het deeg? werkt dat goed?

  • Pauline

   12 januari 2015 at 20:18 Beantwoorden

   Ja ik vind van wel maar die deeghaak is eigenlijk beter.

Plaats een reactie