tomatentaart

Hartige tomatentaart

Hebben jullie de zomer ook in je bol? Ik in ieder geval wel! Heerlijk die eerste zonnestralen, ik geniet er dan ook met volle teugen van. De tijd van stampotten is voorbij, alhoewel ik wel een recept hebt voor een lekker zomers stamppotje. Die zal ik later nog eens plaatsen. Maar nu eerst een zomers gerechtje. De tomatentaart is zowel warm als koud te eten, dus ook handig om mee te nemen voor een picknick. Lekker hartig maar toch ook een beetje zoet door de rijpe tomaten.

Ingrediënten voor 6 personen
10 roma tomaten
1 rode ui
1 bol buffelmozzarella
8 plakjes bladerdeeg
1 eidooier
125 ml crème fraîche
2 el pesto (Recept)
10 gr basilicum
Olijfolie
Peper en zout

Bereidingswijze
Was en halveer de tomaten. Leg de tomaten in een ovenschaal met de snijkant naar boven en schenk er wat olijfolie overheen. Bestrooi de tomaten ruimschoots met peper en zout. Rooster de tomaten gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Laat het bladerdeeg ontdooien. Leg de 6 ontdooide plakjes naast elkaar op een bakplaat met bakpapier en druk de verbindingsranden iets aan. Snij de overige 2 plakjes in repen van 1 cm en leg deze op de randen van de taart. Knijp de plakjes iets dicht, zodat er een dikke rand ontstaat. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.

Snij de rode ui in halve ringen en scheur de mozzarella in stukken. Meng de crème fraîche met de pesto en bestrijk de bodem van de taart hiermee. Verdeel de tomaten over de taart en leg de uienringen en de mozzarella tussen de tomaten. Bestrijk de randen van de taart met de losgeklopte eidooier.

Bak de taart in 25 minuten af op 200 graden. De randjes dienen goudbruin te zijn. Garneer de taart voor het serveren met verse blaadjes basilicum.

tomatentaart

Tiramisu met perzik
Hartig poffertje met forel
Bewaar
6 Comments
  • Cynthia

    6 april 2017 at 14:19 Beantwoorden

    Vanavond maak ik deze taart!! Thanx voor het delen. 😉

  • Jeroen

    20 juni 2015 at 18:17 Beantwoorden

    Iik ken hem in een variant met plakjes courgette en paprika er nog bij, ook erg lekker!

  • Claudia

    6 december 2014 at 12:11 Beantwoorden

    Hoi Pauline, kan ik deze ook van te voren maken

    • Pauline

      6 december 2014 at 17:55 Beantwoorden

      Ja hoor. Even bewaren in de koelkast en vlak voor het serveren evt opwarmen.

  • Malou

    25 maart 2014 at 17:17 Beantwoorden

    Mijn ouders maken ook heel vaak tomatentaart, maar dan als onderlaag mosterd ipv pesto met creme fraiche, super lekker! Oja, en ‘normale’ geraspte kaas ipv mozarella. Ga die van jou ook eens proberen! Lekker voor bij zondagmiddag borrel! Hmm

Plaats een reactie