Nostalgie: 8 dingen die ik vroeger at

Soms kan ik ineens zin hebben in smaken van vroeger. Pasteitjes met zelfgemaakte kippenragout van mijn oma bijvoorbeeld of rijstpudding met bruine suiker en kaneel. Ik ben altijd al dol op eten geweest. En hoewel ik uit een Oerhollands gezin kom, waar dagelijks een AVG’tje op tafel stond heb ik vroeger toch wel wat exotische gerechten bij ons op tafel gebracht. Exotisch met een knipoog, want ik heb het in dit geval over wraps met gehakt en kant en klare salsasaus. Dit at ik in de jaren ’90 bij een vriendinnetje en was meteen hooked. Dus dat moesten we thuis ook eten. En nog steeds staan ze regelmatig op tafel, alleen dan wel in een andere variant.

Dit zijn dingen die ik vroeger heel vaak at en nu eigenlijk nooit meer.

1. Brood met kaneel en suiker in een zak
Ken je dat? Ik toastte een boterham in de broodrooster. Deze besmeerde ik rijkelijk met jawel margarine en dan sneed ik hem in stukjes. Samen met wat kaneel en suiker deed ik de broodstukjes terug in de zak. Even schudden en mijn kaneelbroodjes waren klaar. Superlekker!

2. Chips met een dipsaus
Wij mochten altijd iedere week een zak chips per persoon uitzoeken. Je kon dan zelf beslissen of je die zak ineen keer achterelkaar opat, of dat je het netjes verdeelde over de week. Meestal nam ik Hamka’s. Maar er is ook een fase geweest dat ik zakken naturel chips verslond met een zelfgemaakt dipsausje van mayonaise en ketchup. Stiekem krijg ik er nu weer zin in.

3. Spoetnik
Ja ik deed vroeger ook hele vieze dingen. Ik maakte een soort super milkshake van gazeuse (ik krijg de rillingen als ik eraan denk) met koffiemelk en suiker. Het mengsel ging echt enorm schuimen en dat vond ik te gek. Brrrr..

4. Cream crackers met boter en kaas
Vroeger had ik al eetfases. Periodes at ik beschuitjes met hagelslag, afgewisseld door creamcrackers (je weet wel van die vierkante crackers) met veel boter en kaas. Ik wisselde het dan af met pindakaas. Heb ik nu oprecht zin in.

hapjes jaren 90

5. Boterhamworst met augurk
Ken je ze nog? Samen met de blokjes kaas met een stukje ananas en de plakjes leverworst een instant hit op ieder verjaardagsfeest. Ik vond het heerlijk. Later werd dit afgewisseld door hamrolletjes met monchou en uitjes. Lekker wel.

6. Schuimblokken en kersen
Als ik naar het zwembad ging kreeg ik altijd een gulden mee om snoep te kopen. En die mevrouw achter de snoepbalie had een engelengeduld. Mag ik 2 kikkertjes, 1 trekdrop en 1 schuimblok? “Hoeveel heb ik nog” Oh doen dan ook nog maar 1 kers, 1 zure mat en een dropveter. Heerlijke tijden.

7. Nesquick
Ik had een eetvriendinnetje en samen aten we periode de gekste dingen. Dit was al op de Havo trouwens. We hadden kaasssoufle en bitterballen feestjes (echt waar) en dan aten we er ladingen van achter elkaar op. Viezer was de nesquick periode. Van die aanmaak chocolademelk die je koud dronk. Volgens mij wordt het nog steeds verkocht. Ik heb er alleen zoveel van gedronken dat ik het nu echt niet meer kan ruiken of zien.

8. Dubbellikkers en kauwgombal ijsjes
Mijn liefde voor ijs is gebleven. Alleen de keuze daarin is wel iets veranderd. Ik ben in mei jarig dus ik trakteerde vaak op ijs op de basisschool. Meestal op dubbellikkers. Ken je ze nog? dat zijn van die waterijsjes op 2 stokjes in verschillende smaken. Prima traktatie. Ook was ik fan van de kauwgombal ijsjes. Dat waren van die pionnetjes met roomijs in een chemische aardbeiensmaak en onderin zat dan een kauwgombal. En de winner taco niet te vergeten, waarom is die niet meer te krijgen?

Wat at jij vroeger altijd? En nu niet meer?

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

One pot: Gnocchi met citroensaus en spinazie
Pasen: Croissant broodpudding met blauwe bessen
Bewaar
35 Comments
 • Shirley

  20 april 2017 at 12:36 Beantwoorden

  Laatst de winner taco weer eens gegeten, want ook ik had er goede herinneringen aan. Ik vond hem toch een beetje tegenvallen. In mijn herinnering was ie lekkerder! 😉

  Snoepjes heel herkenbaar. Ik mis alleen de zure bom – die was in rood, geel en groen, maar rood was de lekkerste. Ik vind het nog altijd een feest om bij Jamin snoep te scheppen!
  En wat te denken van die lolly’s met knettersuiker? Ik herinner me ook dat als er iemand chips uitdeelde dat we dan de chips helemaal gingen verkruimelen en dan opeten. Beetje vreemde gewoonte.

  • Annika

   21 april 2017 at 14:34 Beantwoorden

   Ah zure bommen! Ook heel lekker inderdaad. En de knettersuiker kan ik me ook goed herinneren 🙂

 • Marja (scorpio062)

  19 april 2017 at 21:41 Beantwoorden

  Wat een leuk stukje,en zo herkenbaar…..In de schoolpauze naar het snoepwinkeltje voor een broodje pennywafel.En in het zwembad altijd de schuimblokken en de caramac ook zo iets lekkers.Nu eet ik bijna geen zoetigheid meer,maar nu ik dit zo schrijf krijg ik gewoon trek in een broodje pennywafel ……hihihi

 • Maaike ten Kattelaar

  18 april 2017 at 22:48 Beantwoorden

  Yogho yogho ijsjes! Met een deel van een rijmpje dat ze in de reclame gebruikten op het stokje… Balen dat die nergens meer te koop zijn! Gelukkig is de winter taco terug, lees ik hier 🙂

 • Mireille

  18 april 2017 at 17:11 Beantwoorden

  Hi Pauline,

  Grappig dit! Maar de Winner Taco (één van mij en mijn broertje’s favo’s) was vorig jaar nog te koop bij het tankstation. Ik appte zelfs een foto naar mijn broertje om hem gek te maken! En ja, dat was genieten. Zag er trouwens wel een stuk kleiner uit dan ik me herrinner!

 • Buffet

  18 april 2017 at 15:13 Beantwoorden

  Grappig die boterhamworst met augurk, dit was bij ons vroeger heel populair. Zit er zelfs aan te denken om dit weer te gaan gebruiken. Heel leuk artikel!

 • Karen postma

  18 april 2017 at 14:06 Beantwoorden

  wat leuk dat de Spoetnik echt een ding was. Ik dacht al dat mijn oma het zelf had verzonnen. Heerlijk vond ik het met gazeuse en later met cola. Vooral het schuim, Nu geniet ik van Latte Machiato vooral om het schuim op te lepelen.

 • Britt

  18 april 2017 at 13:11 Beantwoorden

  Boterhamworst met augurk, dat is echt nostalgie ja! Leuk om te lezend it!

 • Laura

  18 april 2017 at 11:20 Beantwoorden

  Haha, een paar dingen herken ik wel! Die vierkante crackers heb ik ook al tijden niet meer gezien 😮
  Iets geks wat ik vroeger at als ik bij anderen sliep en ik vond dat er geen lekker brood beleg was. Boter en suiker op brood, kan me de smaak nog herinneren! Die was best prima haha.

 • ingrid

  18 april 2017 at 06:46 Beantwoorden

  nou, dit brengt wat te weeg, …. als je ziet hoeveel reacties er op komen.
  en zoooooo herkenbaar.
  de limlolly ijsjes van jamin… ik kan er soms nog naar hunkeren. en inderdaad dat snoepwinkeltje en dan wilde ik altijd die belga kauwgom met dat dropsmaakje.
  voor onze kinderen een geluk, wij hebben nog jaren een winkeltje bij ons in de buurt gehad waar ook zo’n supergeduldige mevr. werkte , dus dat gevoel kennen mijn oudste kinderen ook nog.
  even vraagje voor een ieder. laatst kwam ergens de sneeuwster voorbij….. (wie kent hem niet??) dus ik zag hem al staan op mijn paastafel, hij was een poosje geleden nog te koop van Maitre paul…. nou, nergens dus meer kunnen vinden… helemaal verdrietig was ik ervan…. als iemand hem nog weet te vinden dan zou ik dat graag horen….

 • Suzanne

  17 april 2017 at 22:01 Beantwoorden

  Jaaah! 😁
  Ik kocht altijd brokken borsthoning (jodenvet noemde men dat vóór mijn tijd) 🤔 Heerlijk!
  Fireballs (hete keiharde kaneelbollen wat uiteindelijk kauwgom werd)
  Zakjes knettersnoep en heerlijke zwarte Dracula lolly’s. (Vind ik nog steeds jammer dat ze die niet meer hebben) en van kauwgom at ik altijd de bruine Benbits. Wat een apart smaakje dat was! 😆

  • Pauline

   18 april 2017 at 13:19 Beantwoorden

   Oh ja die fireballs, daar heb ik er ook heel wat van gegeten.

 • Brenda

  17 april 2017 at 21:20 Beantwoorden

  Vroeger bij de drogist druivensuiker halen, van die bonken en deze dan met je voorhanden afknagen. Heerlijk. En stroopsoldaatjes. Ook erg lekker,
  Witte boterham (tijgerbrood) met dik pindakaas en suiker erop. Hmmmm.
  Nibbit chips om elke vinger doen en deze ar af happen 🙂

 • loesdebenis

  17 april 2017 at 19:06 Beantwoorden

  Traktatie bij de thee: een mariabiscuitje met boter en suiker of met chocoladeboter. Verder natuurlijk alle soorten snoep: trekdrop, bazooka kauwgom, stroopsoldaatjes, drophout, enz.
  Mijn moeder maakte ook soms een “Haagse boterham. Dan sneed ze van een witbrood (knip) een schuine boterham, dus aan de onderkant heel dik en aan de bovenkant zo dus mogelijk, of andersom. Daar ging dan dik boter (blue band) op en suiker. Een delicatesse vond ik het! Hartige lekkernijen waren er uiteraard ook: macaroni met ham en kaas, een pantosti, broodsoldaatjes in de soep. Ik kan nog wel even doorgaan, maar dit lijkt me wel genoeg.

 • Rosemarijn

  17 april 2017 at 17:29 Beantwoorden

  Jaaaaaa wat een leuk artikel. Spoetnik! Dat maakte ik ook altijd. Ook at ik vaak vla met hagelslag, dat was echt zo’n traktatie haha. Die ijsjes eet ik nog best wel eens, die dubbellikkers. Maar die hebben nu gewoon 1 smaak per ijsje. Ik at vroeger vaak euromunten op de basisschool (chocoladekoekjes) en gestampte muisjes op brood. Ik nam ook vaak nesquick, alleen dan met nét te weinig water, zo werd het een soort van chocoladesausje, super lekker (en zo slecht, oeps..)

  • Pauline

   18 april 2017 at 13:20 Beantwoorden

   Haha die Nesquick tip had ik toen moeten weten 🙂

 • Jolanda

  17 april 2017 at 15:11 Beantwoorden

  Ik herinner mij nog dat de winkelwagentjes met die borgautomaatjes werden uitgerust. Hoeveel mensen die gulden vergaten, naast de jaszak lieten vallen etc. en naast de supermarkt zat een sigaren-/tijdschriften-maar-voor-mij-snoepwinkeltje… Ik ging graag mee boodschappen doen op zaterdagmorgen; krentenbolletje van de bakker, plakje worst bij de slager, worteltje bij de groenteboer, koekje bij de supermarkt en later die week terug voor zorgvuldig uitgezocht snoep van de gevonden guldens… de lagere school zat vlakbij het winkelplein….

 • Jos

  17 april 2017 at 13:22 Beantwoorden

  Een feest van herkenning haha, veel at ik ook en ik herken de vraag “hoeveel heb ik dan nog over”.
  Ik heb goede herinneringen aan Choba chocoladeboter die ik altijd bij mijn oma at. En als ze dan niet keek stiekem nog even een plakje afsnijden en dan zo eten….feest!

  En boterhammen met slasaus, dat was ook een traktatie.

 • Marja

  17 april 2017 at 10:11 Beantwoorden

  Oooo, spoetnik dat was lekker !!! Ineens komt er weer vanalles naar boven; salmiak uit een zakje ( beertje erop) met natte vinger in het zakje – bazooka kauwgom én schommeldrop . Zaterdag tijdens ” Stuif eens in ” met Ria Bremer een theedoek op mijn hoofd ( wilde lange haren 😀) en twee sneden bums brood en mocht dan in de kamer tv kijken. Ik wil dit alles voor een dag terug.

 • Tamara D

  17 april 2017 at 09:52 Beantwoorden

  Inderdaad de taco ijsjes zijn er weer hoor! Snel naar de Esso 😉 En dat van die losse snoepjes is echt herkenbaar, kikkertje 5ct zure friet 10ct schuimblok 10ct hahaha.. en de verjaardag plateaus met augurk en boterhamworst, en kaas met zilveruitje zie ik nog ontzettend vaak!

 • Maike - Kook Gewoon

  17 april 2017 at 09:49 Beantwoorden

  Salmiakpoeder uit een buisje of zakje (met ijsbeer erop) . Warme melk met blokje (!) anijs, mmmm

  • Pauline

   17 april 2017 at 11:46 Beantwoorden

   Oh ja salmiak vond ik ook altijd lekker!

  • loesdebenis

   17 april 2017 at 19:11 Beantwoorden

   Zwart-wit noemden wij het en ik kocht het iedere week. ’t Was wl duurder dan veel ander snoep, maar oooh zo lekker! Een beetje in je hand en dan heel voorzichtig likken tot er een soort plak in je hand zat of hetzelfde effect met je wijsvinger. mmmmmm

 • Lara M

  17 april 2017 at 09:46 Beantwoorden

  Vroeger dronken mijn zus en ik altijd van die neppe yoki drink……. hele flessen gingen erdoorheen. Dat is nu iets wat ik echt nooit meer zal drinken hahahaha. Hiernaast dronken we ook veel multivitaminedrink uit pak (we dachten dat het gezond was:P)

  En je had nu nog steeds trouwens, van die gepofte rijst in verschillende kleurtjes. Manna heet het geloof ik, hebben we ons ook helemaal rot aan gegeten.

 • Ada

  17 april 2017 at 09:24 Beantwoorden

  hihi en wat dacht je van trekdrop zuren matjes donaldduck kaugom spoorpunten mmmmm heerlijk

 • Daniëlle

  17 april 2017 at 09:15 Beantwoorden

  Wat leuk om te lezen! Die crackers met boter en kaas hadden wij ook vaak.
  Die aparte milkshake van jou trekt mij niet zo aan haha! Ik weet wel dat ik op een kamp een cola met slagroomijs heb gedronken en dat schuimde toen ook zo. Fantastisch vond ik het!

  • Pauline

   17 april 2017 at 11:46 Beantwoorden

   Die is ook intens smerig, weet ook niet wat mij bezielde 🙂

 • Irene

  17 april 2017 at 07:42 Beantwoorden

  Wat leuk. Sommige dingen komen mij bekend voor zoals de dubbele ijsjes. Haha wat vond ik het gaaf om 2 ijsjes te hebben 😀

  Zelf vond ik vroeger de Samson en Gert koekjes heerlijk. (en dezelfde variatie met pandabeertjes).
  Zaterdag was het bij ons altijd frietjesdag en dan at.ik de friet met mayonaise en ketchup, wat ik dan door elkaar roerde. Toen ik wat ouder was.werd.de ketchup vervangen door curry.
  Mijn favo lunch: boterham met pindakaas en hagelslag. Dit.at ik zo vaak (geen idee hoe ik slank bleef haha).
  Verder had ik heel af en toe een kokosbrood-fase. .

  • Marieke Vermeulen

   17 april 2017 at 08:11 Beantwoorden

   Leuk en herkenbaar heel soms kom je nog taco en winner iks tegen. Het ijsje wat vernoemd was naar de kleine ijsbeertjes in blijdorp. Nostalgie. Kan uren vertellen over taco en winner

 • Anne-Marie

  17 april 2017 at 07:29 Beantwoorden

  Leuk om te lezen! Op mijn blo staat iedere twee weken een interview over nostalgie en eten. Heel veel noemen dan de Winner taco. En die is dus gewoon weer te koop bij benzinepompen, kijk maar op de site van Ola!

Plaats een reactie