Kaaskroketten

Weekendbites: Kaaskroketten

Yes, vandaag delen we het recept voor deze heerlijke kaaskroketten met jullie. We hebben deze gemaakt tijdens onze workshop Hartige heerlijkheden bij het Bakery Institute. Dit was een supertoffe workshop waar we aan de slag gingen met saucijzenbroodjes, quiches en kroketten. En het leek ons leuk om het recept van deze te lekkere kaaskroketten te delen op de blog. We maken de kaaskroketten ‘from scratch’. Dat wil zeggen dat we eerste een groentebouillon maken, dan zelf de roux (salpicon) gaan maken en hier vervolgens lekkere kaaskroketten van maken. Heb je niet zoveel tijd? Dan kun je natuurlijk cheaten door kant-en-klare groentebouillon te gebruiken.

Het recept voor deze kaaskroketten komt uit ons workshop boekje en is een echt bakkersrecept. Naast kaaskroketten hebben we ook garnalenkroketten en kalfskroketjes gemaakt. Maar Pauline en ik waren ingedeeld bij #teamkaas. Dit vonden we helemaal niet erg, want wij zijn echte cheese-lovers. Deze kaaskroketjes zijn lekker voor bij de borrel, of op brood bij de lunch. Stiekem kan een kaaskroketje altijd wel. Vind je ook niet?

Kaaskroketten

Ingrediënten voor 16 st. 
Groentebouillon
4 sjalotjes
15 peperkorrels
60 gr prei
50 gr wortel
50 gr knolselderij
8 gr zout
650 gr water

Roux
80 gr roomboter
100 gr bloem
500 gr groentebouillon
6 gr gelatine
30 gr water
100 gr ei
250 gr geraspte oude kaas
20 gr bladpeterselie

Paneren
4 eieren
Paneermeel fijn (je kunt ook bloem gebruiken)
Paneermeel grof
Zonnebloemolie om in te bakken

Mosterdmayonaise
2 el mayonaise
1 el mosterd

Zo maak je het
Begin met het maken van de groentebouillon. Verwarm de groenten met de kruiden en peperkorrels in olijfolie.

Voeg het water met het zout toe en laat trekken totdat de bouillon voldoende smaak heeft. Je kunt uiteraard ook gewoon een blokje gebruiken.

Zeef de bouillon en laat deze koud worden.

In de tussentijd maak je de roux. Laat de roomboter goed uitbruisen in een steelpan. Voeg de bloem toe en laat de roux doorgaren.

Voeg de koude groentebouillon in delen toe en verwarm goed door.

Voeg de gelatine toe en daarna de eimassa. Meng dit snel door elkaar.

Roer de geraspte kaas en peterselie door de salpicon.

Maak eventueel naar smaak af met zout, peper, mosterd of nootmuskaat.

Giet het mengsel in een bak en laat het minimaal 4 uur koelen. Het liefst een hele nacht.

Workshop bakery institute

Het is nu tijd om de kaaskroketten te rollen. Zet 3 bakjes klaar, een met fijn paneermeel (of bloem), een met ei en eentje met een grof paneermeel.

Vorm kroketjes van de roux en haal ze door het fijne paneermeel. Houd 75 gram roux per kroketje aan.

Rol de kroketjes vervolgens door het ei en daarna door het grove paneermeel. Zorg dat alle kanten goed bedekt zijn met paneermeel.

Controleer of de kroketjes goed dicht zijn. Als je zeker wilt zijn van niet lekkende kaaskroketten, dan kan je ze eventueel ook dubbel paneren.

Workshop bakery institute

Bak de kroketjes in 5-8 minuten af in een pan met olie op een temperatuur van 180 graden Celsius. Je kunt de ongebakken kroketjes ook goed invriezen. Voor het bakken, laat je ze dan in de koelkast ontdooien.

Meng de mosterd met de mayonaise. Serveer de kaaskroketjes met de mosterdmayonaise

Workshop bakery institute

Kaaskroketten

Kaaskroketten

Kaaskroketten

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Veggie pizza met courgette en burrata
Review Reishonger
Bewaar
17 Comments
  • Marina Muilwijk

    23 april 2017 at 11:27 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! Kun je gelatine 1 op 1 vervangen door agar agar? Of ligt de verhouding anders?

  • Irene

    22 april 2017 at 16:45 Beantwoorden

    wat een super lekker recept dat ik de ingrediënten al op mn boodschappenlijstje aan het zetten ben. heb alleen een vraagje over de gelatine, gebruik je poeder of blaadjes? en maakt het uit welke van de twee je gebruikt?

    • Annika

      25 april 2017 at 10:21 Beantwoorden

      In dit recept gebruiken we poeder. Je kunt in principe beide gebruiken.

  • sandra

    22 april 2017 at 11:01 Beantwoorden

    Bak je ze in de pan in olie? Moeten ze dan helemaal onder staan? Ik heb namelijk geen frietpan! Maar lijkt me een beetje zonde van de olie als ze helemaal onder moeten staan en ik de olie daarna weg moet gooien?

    • Annika

      25 april 2017 at 10:18 Beantwoorden

      Ja, we doen het in een pan. De kroketten moeten inderdaad onder de olie staan.

  • Inge Grubben

    22 april 2017 at 10:24 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! Hoe weet ik wanneer de zonnebloemolie 180 graden is? 🤔

    • Annika

      25 april 2017 at 10:18 Beantwoorden

      Door een (bak)thermometer in de olie te doen en zo de temperatuur op te meten.

  • Rinette

    21 april 2017 at 13:35 Beantwoorden

    Die zien er echt fantastisch uit! Kan je ze ook in een airfryer bakken? Dan ga ik ze ook eens een keer maken.

    • Annika

      21 april 2017 at 14:37 Beantwoorden

      Nee, dat gaat helaas niet met deze kroketten.

  • Ruth

    21 april 2017 at 10:31 Beantwoorden

    Ziet er lekker uit, dit recept! Ook lekker voor vegetariers als je de gelatine vervangt door agar agar 🙂

  • Danella

    21 april 2017 at 09:53 Beantwoorden

    Dit ziet er echt heerlijk uit!

  • Laura

    21 april 2017 at 09:16 Beantwoorden

    Wauw dit is vet om te maken! Klinkt ook makkelijker dan het lijkt! Deze ga ik onthouden om ook eens te maken!

    • Annika

      21 april 2017 at 14:37 Beantwoorden

      Ja het is niet heel ingewikkeld hoor. Als je gewoon de stapjes volgt, lukt het met gemak 🙂

  • joyce van de kerkhof

    21 april 2017 at 08:36 Beantwoorden

    wat word er bedoeld met ei-massa?

  • jonna@burgertrutjes

    21 april 2017 at 08:01 Beantwoorden

    Wat een verwennerij! Absoluut mijn lievelings, een snack met kaas!

Plaats een reactie