Zweedse gehaktballetjes met roomsaus

Zweedse gehaktballetjes, wie kent ze niet. Je hebt ze vast wel eens gegeten bij de IKEA. Pauline & ik hebben beiden in onze studententijd bij de IKEA gewerkt. We kregen dan ook te eten in het personeelsrestaurant en 9 van de 10 keer stonden de Zweedse gehaktballetjes op het menu. Op den duur komt het dan wel een beetje je neus uit. Maar toch vind ik ze nog steeds lekker. Niet drie keer per week, maar gewoon af en toe. En ja, eerlijk is eerlijk, zelfgemaakte Zweedse gehaktballetjes zijn toch lekkerder dan de kant-en-klare versie van de IKEA. Maar als student zijnde, vond ik de kant-en-klare balletjes een uitkomst hoor…

Bij de Zweedse gehaktballetjes hoort natuurlijk een lekkere roomsaus. Erbij serveer je veenbessenjam en aardappelpuree. De veenbessenjam (lingonberry) kun je bij de IKEA kopen. Dit smaakt lekker fris bij de gehaktballetjes. Het is een lekker simpel recept, perfect voor in het weekend. Als je dit gemaakt hebt, vergeet dan het resultaat niet te delen op social media met #uitpaulineskeuken. Dat vinden we leuk om te zien!

Zweedse gehaktballetjes

Ingrediënten voor 20 st.
500 gr rundergehakt
1 ei
1 ui
40 gr paneermeel
Handje peterselie
Peper en zout
0,5 tl gemalen kruidnagel
0,5 tl nootmuskaat
0,5 tl kaneel
2 el bloem
250 ml runderbouillon
100 ml room
Klontje boter

Zo maak je het
Snipper de ui en hak de peterselie fijn. Meng het gehakt met de ui, paneermeel, peterselie en alle specerijen. Breek een ei boven het gehakt en meng het geheel door elkaar.

Vorm kleine balletjes van het gehakt. Smelt de boter in de koekenpan en bak de gehaktballetjes gaar en goudbruin.

Haal de balletjes uit de pan. Voeg 2 el bloem toe en laat dit garen. Voeg vervolgens de runderbouillon en room toe. Laat de saus reduceren.

Doe de balletjes terug in de pan. Serveer de Zweedse gehaktballetjes met de roomsaus. Garneer met wat peterselie. Erbij serveer je veenbessenjam en aardappelpuree.

Zweedse gehaktballetjesZweedse gehaktballetjesZweedse gehaktballetjes

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Hazelnootschuimtaart
Weekendbites: zoete aardappel crostini's met blauwe kaas
Bewaar
15 Comments
  • Jacqueline

    22 april 2017 at 14:26 Beantwoorden

    Paulien wat is het geheim van een goede gehaktbal? Ik heb precies volgens recept gehaktballen gemaakt bij tijdens het bakken vallen ze uit elkaar en is het ipv Zweedse balletjes, Zweeds geruld gehakt Zie er niet zo mooi uit.

  • Mylène

    23 maart 2017 at 12:33 Beantwoorden

    Héérlijk. Heb het met zoete aardappelstamp gegeten. Wordt zeker vaker klaargemaakt!

  • Thais Mertens

    22 maart 2017 at 15:47 Beantwoorden

    Heerlijk, staan vandaag voor de 2de keer op het menu.

  • Jennifer Jenn

    11 maart 2017 at 08:02 Beantwoorden

    Voor hoeveel personen is dit recept ongeveer?

    • Pauline

      13 maart 2017 at 10:20 Beantwoorden

      Voor 4 personen als avondeten en voor 8 personen als borreljapje

  • Ella

    10 maart 2017 at 19:02 Beantwoorden

    Was heerlijk, de Zweedse gehaktballetjes zijn echt meer dan super lekker. Als je deze gemaakt hebt, smaken die van de IKEA niet meer.

  • Jolanda Bertens-Staps

    9 maart 2017 at 10:50 Beantwoorden

    Kan dit gerecht ook in de slow cooker bereid worden?

  • Wim

    5 maart 2017 at 15:34 Beantwoorden

    Waren in het verleden ook favoriet bij mijn dochter, maar ja zoals je waarschijnlijk wel weet was er toen het Paardenvleesschandaal bij IKEA., dus nooit meer gegeten.
    En maak dit inderdaad ook zelf thuis.

  • Joyce

    4 maart 2017 at 18:22 Beantwoorden

    Kan je de gehakballetjes ook invriezen? ( veel te veel voor 1 persoon) Zoja dan voor het bakken of na het bekken?

    • Pauline

      6 maart 2017 at 20:03 Beantwoorden

      Yes dat kan. Ik zou na het bakken doen. Dan weet je zeker dat ze niet uit elkaar vallen.

  • Demi | StudioKOOK

    4 maart 2017 at 11:59 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit!

  • Rachel Kromdijk

    4 maart 2017 at 11:21 Beantwoorden

    oh heerlijk zeg! ziet er goed uit ik heb het recept gelijk opgeslagen

  • carolien

    4 maart 2017 at 08:33 Beantwoorden

    Ooeh lekker! Vind ze altijd zo duur die kant en klare. Met zn 5en thuis heb je vaak aan 1 zak net genoeg. Ga dit recept binnenkort maar uitproberen, zelf vind ik de cranberrysaus van de Ikea hier heel lekker bij.

  • Femke

    4 maart 2017 at 07:59 Beantwoorden

    Hmmm, lekker!

Plaats een reactie