zelf kipschnitzel maken-

Fresh & Easy: Zelfgemaakte Kipschnitzel

Yes de schnitzel is back! Hij staat weer in menig resto op de kaart en er is zelfs een heus schnitzelrestaurant in Amsterdam. Wist je dat je een schnitzel heel gemakkelijk zelf kunt maken? Vandaag heb ik een kipschnitzel gemaakt, dat is toch wel mijn favoriet. Lekker krokant. Zou je in plaats van kip, kalfsfricandeau gebruiken dan krijg je de bekende Wiener Schnitzel (uit Wenen). En soms worden ze ook gemaakt van varkensvlees.

Zo’n schnitzel maken is dus heel makkelijk. Je hebt vlees, wat je eerst plat slaat. Daarna ga je het paneren. Eerst door de bloem, dan door het ei en dan door het broodkruim. Paneren à l’Anglaise noemen ze deze methode. Zou je het vlees kruiden met paprika dan krijg je een Zigeunerschnitzel. Maar ik heb het deze keer bij peper en zout gehouden.  Soms worden de schnitzels gefrituurd maar ik heb ze gebakken in wat boter en olie. Je kunt ze eventueel ook in de oven of Airfryer bereiden. Heerlijk! Het liefst eet ik ze met frieten en mayonaise. Maar je kan er ook geroosterde aardappeltjes bij serveren en een salade. Eigenlijk kan alles wel. Hoe eet jij je schnitzel het liefst?

zelf kipschnitzel maken-paneren a l'anglaise
Ingrediënten voor 4 personen
4 kipfilets
2 eieren
2 handjes bloem
2 handjes pank0 (of paneermeel)
Peper en zout
Boter en olijfolie om in te bakken

Zo maak je het
Dep de kipfilets droog. Leg er een stukje huishoudfolie op en sla ze plat met bijvoorbeeld een deegroller of een vleeshamer.

Breng de kipfilets royaal op smaak met peper en zout.

Zet je paneertrein alvast klaar. Doe de bloem in een schaaltjes. Kluts de eitjes los in een tweede schaaltje en verdeel de panko over een derde schaaltje. Panko is grof broodkruim je vindt het vaak bij de sushi spullen (ja echt).

Verhit een klontje boter en wat olijfolie in een grote koekenpan.

Haal de kipfilet eerst door de bloem. Klop het iets af en haal hem dan door het eigeel. Tot slot haal je de filet door de panko.

Leg de kipschnitzel in de pan en bak hem aan weerszijden goudbruin en krokant.

Wil je de kipschnitzel in de oven bereiden, houdt dan 15 tot 2o minuten aan op 200 graden. In de Airfryer zou ik de temperatuur iets lager zetten, 180 graden en dan een minuut of 12.

Serveer de kipschnitzel traditioneel met wat fijngehakte peterselie en een schijfje citroen.

zelf kipschnitzel maken-zelf kipschnitzel maken-

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

One day diary: Workshop bij het Bakery Institute
Diary Maart #2
Bewaar
7 Comments
  • A bite of cravings

    29 maart 2017 at 15:20 Beantwoorden

    Wat een goed idee! Ik ben gek op gepaneerde schnitzels, maar dit is gelukkig net iets gezonder dan die uit een pakje. Liefs X

  • Cornelieke

    29 maart 2017 at 10:42 Beantwoorden

    Tip als je iets minder vlees wil eten : ik snijd een flinke kipfilet altijd horizontaal door midden en haal dan de lapjes door het ei en paneermeel. Ook dan heb je nog vlees zat en het is heel snel klaar. Heerlijk!

  • Malou | Blonde Blossom

    29 maart 2017 at 10:22 Beantwoorden

    Mijn moeder maakt dit wel eens met cornflakes, dat vind ik ook altijd zo lekker! En het is echt heel makkelijk, veel makkelijker dan je denkt. Superheerlijk! Ik krijg ook honger van je foto’s, haha! Malou x

    • Annika

      29 maart 2017 at 12:35 Beantwoorden

      Ja dat kan ook heel goed. Wij hebben ook een receptje online staan van kipnuggets met een cornflakes korstje, yum!

  • Irma

    29 maart 2017 at 08:43 Beantwoorden

    Thanx! Ga ik zeker proberen…

  • Julie

    29 maart 2017 at 07:18 Beantwoorden

    Goed idee! Vaak ben ik niet zo’n fan van schnitzels: ik weet graag bv. welk vlees er in zo’n schnitzel gaat – problem solved als je je zelf maakt!

Plaats een reactie