salted caramel brownies

Salted Caramel brownies

Salted Caramel Brownies! Wedden dat je op de link gaat klikken? Ik snap dat wel. Dit is de hemel. Zachte fudgy chocolade brownie met romige gezouten caramel. Yes. Na het eten van zo’n stukje is mijn dag geslaagd hoor. De caramel is eigenlijk geen caramel maar dulce de leche. Dit is een dikke caramelpasta dat perfect is voor in gebak.  En omdat ik het zo lekker vind heb ik gewoon extra veel gebruikt. Een deel voor het bakken wat lekker krokant wordt in de oven én een deel na het bakken zodat je de zachtheid goed kunt proeven in je mond. De knapperige zout flakes maken het helemaal af.

Als basis heb ik het recept van Rutger Bakt gebruikt. Dit zijn gewoon de lekkerste brownies die ik ooit geproefd heb. Dus why change a winning team? Ik maak ze alleen extra lekker door de salted karamel. Het is lekker zoet allemaal. Maar brownies horen ook zoet te zijn. En als je minder suiker gebruikt, wordt de structuur ook anders. Iets droger zeg maar. En dat willen we natuurlijk niet. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Is het een favorietje?, sla hem dan op in je persoonlijke profiel. Dan vind je het recept direct terug in je account.  Dat kan zowel in de site als in de app, dit is met elkaar gekoppeld. Handig toch.

salted caramel browniessalted caramel brownies

Ingrediënten voor 16 – 20 st.
225 g boter
115 g pure chocolade min 78%)
2 eieren + 1 eidooier
330 g suiker
1 tl vanille-extract
125 g bloem
25 g cacaopoeder
1 blikje gecondenseerde melk
0,5 tl Fleur de sel (of grof zeezout)

Zo maak je het
Begin met het maken van de dulce de leche. Haal de wikkel van de gecondenseerde melk. Doe het blikje in een grote pan en vul deze (tot boven het blikje) met water. Kook de gecondenseerde melk gedurende 3 uur tot een dikke pasta. Het is belangrijk dat het blikje continu onder water staat. Dus vul het water tussentijds aan. Laat het blikje volledig afkoelen voordat je hem opent. Je kunt dit ook gemakkelijk van te voren maken. De caramelpasta blijft ruim een week goed in de koelkast, je kan dit dus ook ruim van tevoren maken.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Smelt de chocolade en de boter au bain-marie. (in een kom boven een pan kokend water). Laat het vervolgens iets afkoelen.

Klop intussen het boter, de eieren met de eidooier, de suiker, het zout en het vanille-extract met een mixer in 5 min. tot een lichtgeel, dik mengsel dat als een lint van de gardes afloopt.

Spatel het chocolademengsel voorzichtig door het eimengsel.

Spatel tenslotte de bloem en het cacaopoeder er doorheen.

Giet het beslag in een ingevette en met bakpapier beklede brownievorm (20 x 20 cm).

Verdeel een paar eetlepels van de dulce de leche over het beslag en trek er met een mes strepen in, zodat de caramelpasta goed verdeeld wordt.

Bak de salted caramel brownies in 40 min. in de oven gaar.

Laat ze volledig afkoelen in de vorm. Verdeel nog een extra lepel dulce de leche over de brownies. Garneer de brownies met een klein beetje fleur de sel.

Snijd de salted caramel brownies in vierkantjes of rechthoeken.

Je kunt ze ongeveer 3 dagen bewaren buiten de koelkast.

salted caramel browniesdulce de lechesalted caramel brownies

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Groene maandag: Bloemkool curry met kikkererwten
5 bijzondere bakkerijen in Europa
Bewaar
24 Comments
  • Karolien

    27 maart 2017 at 22:03 Beantwoorden

    Zaterdag geprobeerd, het was heerlijk!

  • Marijn

    23 maart 2017 at 11:49 Beantwoorden

    wanneer moet de boter er door?

    • Annika

      23 maart 2017 at 14:18 Beantwoorden

      Oeps, ik heb het toegevoegd. Bij de eieren 😉

      • Yvonne

        25 maart 2017 at 11:33 Beantwoorden

        Dus de boter eerst smelten en dan kloppen met de eieren??

        • Annika

          27 maart 2017 at 12:27 Beantwoorden

          Ja precies! Je laat het iets afkoelen en dan spatel je het voorzichtig door het eimengsel.

  • Gonnie

    20 maart 2017 at 13:25 Beantwoorden

    Hallo Pauline, de hoeveelheid zeezout staat niet beschreven…. Moet je dit zelf inschatten of iets vergeten?

    • Pauline

      20 maart 2017 at 16:52 Beantwoorden

      Het is een beetje naar smaak. Maar liever te weinig dan te veel. Ik zou beginnen met maximaal een half theelepeltje.

  • Vera

    20 maart 2017 at 10:54 Beantwoorden

    Spannend recept, heb gister de dulce de leche gemaakt en de brownie staat nu in de oven. Maar de dulce de leche is best dik, niet uitsmeerbaar met een mes. Moet ik het dan iets verwarmen, of eerder verdunnen met bijv water?

    • Pauline

      20 maart 2017 at 16:53 Beantwoorden

      Je kunt het een klein beetje verwarmen, dan wordt het iets smeerbaarder. Water toevoegen zou ik niet doen.

  • Marjan Wens

    20 maart 2017 at 08:26 Beantwoorden

    Kan je dat ook met gezouten melkerijboter maken? Of is het dan te zout?

  • Demi | StudioKOOK

    19 maart 2017 at 13:43 Beantwoorden

    Dol op brownies, dus elke variant is welkom! Mmm!

  • Naomi

    19 maart 2017 at 12:09 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! Ik sla het recept op!

    x

  • Jennifer

    19 maart 2017 at 11:42 Beantwoorden

    Wauw, dit ziet er echt heeerlijk uit!

  • Loes

    19 maart 2017 at 10:40 Beantwoorden

    Dit ziet er echt overheerlijk uit!

  • Thi Nguyen

    19 maart 2017 at 09:40 Beantwoorden

    Hoi Pauline,

    Oei, dit lijkt me een geweldige brownierecept. Toevallig heb ik net een potje zeezout gekocht uit de Algarve, dus ga het zeker proberen. Ik zie in de ingrediënten niet de hazelnotrn staan! Ik neem aan dat het een handje hazelnoten moet zijn?

    Groetjes, Thi

    • Pauline

      20 maart 2017 at 17:03 Beantwoorden

      Die hoeven er niet in 🙂 Maar als je het lekker vindt kan je altijd een grammetje of 50 toevoegen.

  • Rachel

    19 maart 2017 at 09:35 Beantwoorden

    Je hebt het in de beschrijving over hazelnoten maar die staan niet bij de ingrediënten. Hoeveel gebruikte jij er?

    • Pauline

      20 maart 2017 at 17:03 Beantwoorden

      Die hoeven er niet in 🙂 Maar als je het lekker vindt kan je altijd een grammetje of 50 toevoegen.

  • Belinda

    19 maart 2017 at 09:10 Beantwoorden

    Ahh diit lijkt me heetlijk! Ik wil erg graag een 20×20 brownievorm kopen maar kan ze niet vinden. Waar heb je je 20×20 brownievorm gekocht? 🙂

    • Pauline

      20 maart 2017 at 17:03 Beantwoorden

      Volgens mij is deze van Xenos, maar dat weet ik niet 100% zeker meer.

  • JokeS

    19 maart 2017 at 09:09 Beantwoorden

    Hey, ik zag dat ik “gesuikerde gecondenseerde melk” kocht… Denk je dat dat een probleem is?

    • Pauline

      20 maart 2017 at 17:04 Beantwoorden

      Die is goed hoor. De ongezoete is meer een soort koffiemelk.

  • Julie

    19 maart 2017 at 08:25 Beantwoorden

    Wauw Pauline, dit ziet er zalig uit en met een beperkt aantal ingrediënten! Top!!

Plaats een reactie