Aubergine lasagne

Doe jij mee met #groenemaandag? + Aubergine lasagne

Sponsored. Onze overheid, de RIVM om precies te zijn, maakt zich zorgen. Wij Nederlanders eten niet alleen te weinig groenten en fruit, we eten ook teveel vlees. Op onze boterham, bij de borrel en bij ons geliefde stamppotje. Dat is niet goed voor onze gezondheid, maar ook niet voor het milieu en het dierenwelzijn. Alle kleine beetjes helpen. Iedereen (ook jij) kan zijn steentje bijdragen, door gewoon wat vaker voor groente te kiezen. Je week goed beginnen doe je dus met Groene Maandag. Een dag die in het leven is geroepen door HelloFresh met als doel om mensen niet alleen minder vlees, maar vooral ook meer groente te laten eten. Yes. Ik ben daar groot voorstander van en deel regelmatig vega recepten met jullie. Daarom vind ik het extra leuk dat ik gevraagd ben als ambassadeur voor Groene Maandag. Ik ga jou  de komende weken voorzien van heel veel veggie inspiratie. En laat je zien hoe je die 200 gram per dag makkelijk haalt. Doen jullie met mij mee? Begin je week eens met deze vega aubergine lasagne. Hij bestaat voor 95% uit groente, de rest is kaas. Heerlijk!

Hoe doe je dat?
HelloFresh heeft samen met Kantar TNS onderzoek gedaan naar de liefde voor vlees onder Nederlanders. 70% van de Nederlanders is erg gehecht aan haar dagelijkse stukje vlees. 45% eet iedere dag vlees en nog eens een derde eet tussen de 5 en de 6 keer per week vlees. Daarnaast eet 9 van de 10 Nederlanders te weinig groenten en fruit. Een groot deel van de Nederlanders zou graag minder vlees (21%), meer groenten (29%) en meer fruit (47%) willen eten, maar vinden het soms lastig hier verandering in te brengen. Dan ben je bij mij aan het juiste adres, want ik laat je graag zien hoe je met groente heel veel lekkere dingen kunt maken. Hier vind je al heel veel veggie inspiratie. Maar denk ook eens aan groene tussendoortjes zoals reepjes paprika of komkommer met een lekkere dip. Of snack wat tomaatjes in plaats van een handje noten. Ook groentespreads zijn heerlijk op de boterham. En kennen jullie mijn Vega filet americain al? Het recept staat in mijn boek Feel Good Food. Echt een aanrader.

Wat ligt er op ons bord?
Uit het onderzoek blijkt dat de meest gegeten groente in Nederland is met stip op 1 de aardappel. Ik ben ook opgegroeid met iedere dag een AVG’tje. Maar toen ik op mezelf ging wonen veranderde dat snel. Die nummer 1 wordt opgevolgd door 2. tomaat, 3. ui, 4. komkommer, 5. paprika, 6. champignon, 7. ijsbergsla, 8 sla (kropsla), 9. wortel en 10. prei. Allemaal lekkere groentes waar je heerlijke soepen (zoals deze aardappel prei soep), salades en ovenschotels mee kunt maken. Veel groentes ook die in Nederland geteeld worden. Dat vind ik zelf een groot pluspunt. Maar er is zoveel meer…

Mijn favorieten
Ik ben dol op groente. Is mijn groentelade leeg, dan word ik lichtelijk onrustig. Mijn favo’s zijn de zoete aardappel (heb ik altijd in huis), daar kan je zoveel mee! En verder verse spinazie, bloemkool (die is heerlijk om te roosteren), peulvruchten, witlof, courgette en aubergine. En met die laatste ga ik vandaag een lekker recept voor aubergine lasagne met jullie delen. Dit zijn mijn lente- en zomerfavorieten. Want ik eet het liefst met de seizoenen mee. In de winter eet ik graag spruitjes, paddenstoelen, pompoen, cavolo nero (dat is het Italiaanse zusje van de boerenkool) en zuurkool. Je kunt groentes op zoveel manieren bereiden. Bijvoorbeeld door het te roosteren in de oven (vooral de hardere groentes lenen zich hier goed voor), te grillen (erg lekker met courgette en paprika). Stoven of roerbakken is ook altijd een goede optie of bereid je groente eens op de barbecue (zoals deze aubergines).  Of eet ze rauw, er zijn heel veel groentes die je heel gemakkelijk rauw kunt eten. Bijvoorbeeld kool, courgette en zelfs spruitjes, wist je dat? Als tussendoortje eet ik graag reepjes paprika met hummus. Lekker en voedzaam!

Wat is jouw favo groente?

Aubergine lasagneingredient-basilicum

Ingrediënten voor 4 personen
3 grote aubergines
400 gr spinazie
1 liter tomaten passata (= gezeefde tomatensaus)
1 ui
2 + 1 teentjes knoflook
0,5 rode peper
350 gr ricotta
40 gr Parmezaan
Handje verse basilicum
2 + 1 tl oregano
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Hak 1 teentje knoflook grof. Meng dit samen met een royale scheut olijfolie, een tl oregano en wat peper en zout in een bakje. Deze kruidenolie gebruik je om de aubergines mee in te smeren.

Snijd de aubergines (evt. met een mandoline) in dunne plakken. Laat een grillpan goed heet worden. Bestrijk ieder plakje met de kruidenolie  en grill ze aan weerszijden goudbruin. Laat ze goed uitlekken op een keukenpapiertje.

Pel en snipper de ui en hak de overige 2 teentjes knoflook en de rode peper (zonder zaadjes) fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg de tomaten passata toe.

Voeg nu beetje bij beetje de spinazie toe.

Breng de tomatensaus op smaak met peper, zout, oregano en de verse basilicum. Laat het zo’n 10 minuutjes pruttelen.

Meng de ricotta met de Parmezaan in een kom. Houd iets Parmezaan achter ter garnering.

Neem een grote ovenschaal en begin met een laagje tomatensaus. Verdeel daarover een paar plakjes gegrilde aubergine. Verdeel een paar lepels van het ricotta mengsel over de aubergine en herhaal de voorgaande stappen. Ga net zo lang door totdat alles saus en aubergine op is.

Eindig met een laagje Parmezaan ricotta. En verdeel tot slot nog wat vers geraspte Parmezaan over de aubergine lasagne.

Bak de veggie lasagne in 15 minuten af in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Serveer met brood, want dan kan je lekker in de saus dippen.

Aubergine lasagneAubergine lasagne

Groene Maandag Ambassadeur
Met trots kan ik jullie vertellen dat ik uitgeroepen ben tot ambassadeur van Groene Maandag. Ik ben heel blij dat ik hier mijn steentje aan kan bijdragen en hoop natuurlijk dat jullie met mij meedoen. Ik ben zelf groot fan van groente en wil je vooral inspireren met de veelzijdigheid hiervan. Dat is niet alleen goed voor je eigen gezondheid maar ook voor het milieu en het dierenwelzijn. Maar bovenal heel lekker. Ik ga jullie de komende weken voorzien van heel veel veggie recepten.  Maar ik ben ook heel benieuwd naar jullie favoriete veggie recepten. Deel je tips en ideeën vooral in de comments en op social media met de #groenemaandag. Laten we samen ontdekken hoe cool en lekker groente is.

WIN een gesigneerd exemplaar van Feel Good Food
Zoek je nog meer inspiratie, kijk dan op www.hellofresh.nl/groenemaandag voor heel veel tips en tricks en andere lekkere groene gerechten. Heb jij zelf een lekker veggie recept? Deel deze vooral op social met de #groenemaandag. Er zijn heel veel toffe prijzen te winnen. Waaronder 10 x een exemplaar van mijn nieuwste boek Feel Good Food. Maar ook leuke keuken musthaves en veggie boxen.

Bestel de HelloFresh (veggie) box met korting
Speciaal voor jullie heb ik een leuke kortingscode geregeld. Met de code GROENEMAANDAG2017 ontvang je t/m 15 april 20% korting op een HelloFresh proefbox naar keuze.

De algemene voorwaarden zijn te vinden op www.hellofresh.nl/groenemaandag

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Dit bericht is in samenwerking met HelloFresh, lees hier mijn disclaimer.

Diary Maart #1
Crème brûlée
Bewaar
24 Comments
  • Michelle Sijo

    26 maart 2017 at 20:34 Beantwoorden

    Kan je dit recept ook vandaag maken en morgen alleen afbakken?

    • Rosalie

      29 maart 2017 at 12:22 Beantwoorden

      Heb je hier antwoord opgekregen, of heb je het uitgeprobeerd? Vroeg ik me ook af

  • Pauline VH

    16 maart 2017 at 15:15 Beantwoorden

    Hey Pauline, ik ga hem vanavond uitproberen, wordt vast weer smullen! Wel nog een tip/suggestie voor bij je gerechten: ik vind het altijd fijn om te zien hoe lang het ongeveer duurt om een gerecht klaar te maken (niet alleen oventijd ed). Dat is natuurlijk heel persoonsafhankelijk maar een indicatie zou mij goed helpen bij het timen van gerechten! Verder vind ik alles helemaal supergaaf aan je blog, echt geweldig voor inspiratie in de keuken!

  • Juliette

    15 maart 2017 at 12:51 Beantwoorden

    Klinkt meer als vega mousaka dan als vega lasagne 😉

  • Esther Klein

    14 maart 2017 at 22:25 Beantwoorden

    Hoi pauline, dit klinkt als een lekker recept dat ik zeker ga uitproberen! Groetjes Esther
    Ps het voedingscentrum heeft haar richtlijnen aan gepast en streeft 250 gram groente per persoon per dag. Nog belangrijker dus die groene maandag!

  • Petra

    14 maart 2017 at 08:45 Beantwoorden

    Gister gegeten. Echt heerlijk!
    Was alleen wat lastig om ’t mooi op ’t bord te krijgen; het eruit scheppen verliep niet heel soepel…
    Iemand tips?

    • Elisabeth

      14 maart 2017 at 14:05 Beantwoorden

      Bij mij gaat het heel goed met een schuimspaan.
      Wel eerst even met een mes een verdeling maken.
      Succes!

      • Petra

        15 maart 2017 at 08:52 Beantwoorden

        Dank je wel Elisabeth! Ga ik proberen.

    • Annika

      15 maart 2017 at 09:55 Beantwoorden

      Dat is inderdaad lastig. Het valt toch altijd een beetje uit elkaar..

  • Benthe

    13 maart 2017 at 18:41 Beantwoorden

    Hmmm, dit klinkt heerlijk en het ziet er ook geweldig uit! Ik probeer ook minder vlees te eten en meer groentes, dit recept gaat me daar zeker bij helpen 😊

  • Elisabeth

    13 maart 2017 at 17:58 Beantwoorden

    We hebben het net gegeten en het was heerlijk!
    goed gevoel om zo veel groente te eten, dit ga ik zeker vaker maken.
    Bedankt voor het recept.

  • Esmee

    13 maart 2017 at 13:49 Beantwoorden

    Ziet er goed uit Pauline! Mooie foto’s ook! Ik doe (blijkbaar) ook mee aan groene maandag, maar niet eens expres 😉

  • Nicole

    13 maart 2017 at 10:49 Beantwoorden

    Ja!! Wij eten vanavond een heerlijke broccoli quiche. Lekker vega.

  • jonna@burgertrutjes

    13 maart 2017 at 09:16 Beantwoorden

    Ik doe mee! Vanavond staat bij ons een vegetarische saoto soep op het menu. Goed intitiatief en heerlijk receptje!

  • Joyce

    13 maart 2017 at 06:44 Beantwoorden

    3.5 kilo ricotta?

    • Pauline

      13 maart 2017 at 08:19 Beantwoorden

      Oeps foutje, dat moet 350 gr zijn natuurlijk 😉 Ik heb het meteen even aangepast!

    • Justine

      13 maart 2017 at 18:27 Beantwoorden

      Ja dat vroeg ik me ook al af…

Plaats een reactie