rode-kool-stamppot

Fresh & Easy: Rode kool stamppot met appel

Vandaag deel ik een vegetarische rode kool stamppot met jullie. Met dit soort recepten vraag ik mij vaak af of het wel nodig is om te delen. Want iedereen weet inmiddels wel hoe je stamppot moet maken. Toch? Maar misschien kan ik je inspireren met de toppings die ik heb gebruikt. In plaats van mijn geliefde saucijsje of rookworst, heb ik het nu lekker vega gehouden. Ik bakte wat appeltjes en voegde geitenkaas en pecannoten toe. En deze combinatie is heerlijk.

Vroeger aten wij in de winter iedere week stamppot. En ook nu staat het nog regelmatig op tafel. Mijn lievelings zijn andijvie- en zuurkoolstamp. Alhoewel ik ook nog steeds verzot ben op mijn spruitjesstampot met spek en mosterd. Ik houd van een hele gladde puree, dus ik gebruik veel boter en melk. Daar wordt hij lekker romig van. Je kunt ook een scheutje slagroom toevoegen, dat is helemaal lekker. De rode kool heb ik eerst even gestoofd met een appeltje en een beetje honing. Daarna schep je hem zo door de warme puree heen. De geitenkaas maakt het lekker fris. Rode kool is toch wat zoet van smaak en de kaas is een lekkere frisse tegenhanger. Ik ben benieuwd wat je van deze combi vindt. Is het een favorietje? sla hem dan op in je persoonlijke profiel. Een account aanmaken kan hier, of klik onder het recept even op bewaar.

rode-kool-stamppot rode kool

Ingrediënten voor 4 personen
500 gr rode kool
1 kilo kruimige aardappelen
100 gr zachte geitenkaas
3 appels
50 gr pecannoten
50 ml warme melk
2 klontjes roomboter
1 el honing
1 kaneelstokje
2 kruidnageltjes
Peper en zout

Zo maak je het
Verwijder het buitenste blad van de rode kool. Snijd deze in hele dunne repen. Was de rode kool.

Was de appelen. Snijd 1 appel in blokjes en de andere 2 in partjes.

Stoof de rode kool in een pan met een scheutje water, de blokjes appel en het kaneelstokje, de kruidnagel en de honing in 20 minuten gaar. Giet af.

Bak de appelpartjes in een klontje boter goudbruin. Hak de pecannoten grof.

Schil de aardappelen en kook ze in 15 minuten gaar. Giet af. Voeg de warme melk en een klontje (meer mag ook) boter toe. Stamp er een gladde puree van met een stamper. Breng de puree op smaak met peper en zout.

Schep de rode kool en de geitenkaas door de puree.

Garneer de rode kool stamppot met de gebakken appeltjes en de gehakte pecannoten.

rode-kool-stamppotIngredient appels rode-kool-stamppot

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

 

Hotspot: Hug the Tea - Den Haag
Gevulde portobello met spinazie en geitenkaas
Bewaar
7 Comments
  • Yvonne

    28 februari 2017 at 19:00 Beantwoorden

    Net gemaakt en gegeten. Erg lekker! Vooral de geitenkaas erdoor was verrassend. Niet overheersend, maar lekker subtiel proefbaar. Heerlijk gegeten weer.

  • Suzanne

    23 februari 2017 at 20:33 Beantwoorden

    Wat een goede tip die topping. Ook de kinderen vonden het heerlijk. Dank je wel!

  • Demi | StudioKOOK

    22 februari 2017 at 09:40 Beantwoorden

    Wat een heerlijke combinatie van ingrediënten!

  • Marlotte

    22 februari 2017 at 08:33 Beantwoorden

    Wat een prachtige foto’s Pauline!

Plaats een reactie