ovenschotel-spruitjes

Fresh & Easy: Ovenschotel met spruitjes

Een ovenschotel vind ik echt comfortfood. Eten dat je een warm en behaaglijk gevoel geeft. Vandaag maak ik er eentje met spruitjes, spek en aardappelpuree. Veel winterser kan bijna niet. Ik houd echt van spruitjes, vooral roergebakken met spek en mosterd. Die tip kreeg ik ooit van een oud collega en sindsdien eet ik ze nooit meer anders. Zo lekker! Maar ik vind ze ook lekker in de stamppot of geroosterd uit de oven met wat parmezaan. Of zoals ik in mijn boek deed met teriyakisaus. Yum.

Maar vandaag dus in een klassieke ovenschotel. Met lekker veel puree en een knapperig korstje van kaas. Liever vega? Laat de spekjes dan achterwege of vervang ze door de vegetarische variant. Het korstje wordt extra knapperig door wat panko te mengen met de kaas. Panko is grof broodkruim. Heb je dat niet in huis dan kan je ook paneermeel gebruiken. Varieer ook eens met andere groentesoorten zoals rode kool of zuurkool. Allemaal even lekker.

spruitjes-met-spek-en-mosterd-2ingredient-spruitjesovenschotel-spruitjes

Ingrediënten voor 4 personen
600 gr spruitjes
800 gr aardappelen
125 gr spek
1 el grove mosterd
Flinke scheut warme melk
50 gr geraspte oude kaas
2 el panko
Snuf nootmuskaat
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).

Maak de spruitjes schoon, verwijder het kontje en het buitenste blad. Hele grote spruitjes kan je eventueel halveren.

Bak de spekjes aan in een grote wok en voeg de spruitjes toe. Roerbak de spruitjes in ongeveer 10 minuten beetgaar. Voeg een flinke lepel mosterd toe en breng de spruitjes op smaak met peper en zout.

Kook de aardappelen gaar in ruim water met zout. Giet af en voeg een flinke scheut warme melk toe (en eventueel een klontje roomboter). Stamp de aardappelen fijn tot puree. Breng de aardappelpuree op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat.

Verdeel de spruitjes over een ovenschaal.

Verdeel de aardappelpuree hier overheen.

Meng de panko met de geraspte kaas en verdeel dit over de ovenschotel.

Bak de ovenschotel in 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. De spruitjes schotel is klaar als de bovenkant goudbruin van kleur is.

ovenschotel-spruitjesingredient-spruitjes-4ovenschotel-spruitjes

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

5x Valentijnsrecepten
Salade met gekleurde bietjes en geitenkaas
Bewaar
6 Comments
  • Kimberley

    9 maart 2017 at 12:31 Beantwoorden

    Deze hebben we geprobeerd, heel erg vergelijkbaar met de spruitjesstamp van upk, maar de stamppot vinden wij net iets lekkerder. Is bij ons ook echt favoriet 🙂

  • Jonna@burgertrutjesNL

    1 februari 2017 at 21:40 Beantwoorden

    Ovenschotels zijn zo fijn!! Eerlijk gezegd ben ik niet zo van de spruitjes, maar deze variatie lijkt me wel lekker!

  • Britt

    1 februari 2017 at 14:01 Beantwoorden

    Oeh, dit lijkt me pas echt lekker!

  • Wendy

    1 februari 2017 at 09:49 Beantwoorden

    I looooove ovenschotels. En spruitjes. Dus dit ga ik maken vanavond. Bedankt voor het recept!

  • Nicole

    1 februari 2017 at 09:18 Beantwoorden

    Klinkt heerlijk! Ik hou van spruitjes en al helemaal uit de oven.

Plaats een reactie