20 handige kooktips

Vandaag deel ik 20 handige kooktips met jullie. Deze random kooktips maken het je net weer wat makkelijker in de keuken. En dat willen we allemaal toch? Heb jij zelf nog handige kooktips? Laat het achter in de comments, daar leren we allemaal weer van!

Kruiden kweken
Kweek je eigen kruiden op je balkon, in de tuin of in de vensterbank. Je hebt er echt niet veel ruimte voor nodig. Er is niets fijner om met een schaartje verse basilicum of dille te knippen. Dit maakt je gerecht net even af. Ik heb al eerder tips gegeven over hoe je de perfecte basilicum kweekt.

ingredienten kruiden

Thema party’s
Ga je een etentje voor vrienden geven en weet je niet waar je moet beginnen? Denk dan in thema’s. In plaats van 3 gangen kan je ook de hele tafel vol zetten met lekkers. Maak bijvoorbeeld een rijsttafel, geef een Mexican dinnerparty of een DIY sushiparty. Stem een aantal kleine gerechtjes op elkaar af en zet de tafel er mee vol. Iedereen kan pakken wat hij/zij wil en je kunt zelf ook lekker meegenieten.

Rood vlees bakken
Rood vlees bak je het beste in een combinatie van olijfolie en roomboter. Boter voor de smaak en kleur en olijfolie voor de hitte. Schroei het vlees op een hoge temperatuur dicht. Zet het vuur lager en laat het vlees in 2 tot 3 minuten per kant gaar worden. Haal het vlees uit de pan en dek het af met een stukje aluminiumfolie. Laat het vlees minimaal 5 minuten rusten. Snij het vervolgens in plakjes.

shop-slagerij-lindenhoff

Blender schoonmaken
Een blender schoonmaken is heel simpel. Stop een drupje afwasmiddel en een liter water in de blender. Zet hem voor ongeveer 20 seconden aan. Spoel de blender af en laat de onderdelen drogen aan de lucht.

De vriezer gebruiken
Gebruik je vriezer waar het voor bedoeld is. Drink je iedere dag een smoothie. Maak dan smoothiepacks en vries deze in. Ditzelfde geldt voor ontbijtmuffins, deze kun je heel gemakkelijk invriezen. Kliekje over? Vries het in, het komt altijd weer van pas. Hou er wel rekening mee dat producten in de vriezer ook niet het eeuwige leven hebben. Zet de datum erop en hou max. 3 maanden houdbaarheid aan. Dan zit je altijd goed.

Restjes
Heb je een restje pasta, quinoa, rijst of bulgur over? Gooi het niet weg. De volgende dag is dit een goede basis om een salade op te bouwen.

Verse gember
Wist je dat je verse gember heel goed in kunt vriezen? Rasp de bevroren gember over je gerecht en de rest leg je weer terug in de vriezer. Zo heb je weken plezier van je verse gemberwortel.

Pletten niet Pellen
Plet een knoflookteen met de platte kant van je mes. Op deze manier kan je de schilletjes heel gemakkelijk verwijderen. Even hakken en het is klaar voor gebruik.

ingredienten-knoflook

Rasp
Met een rasp kun je veel meer dan enkel kaas raspen. Ook komkommer, knoflook, gember, appel, aardappelen en tomaten laten zich goed raspen. Ik zweer bij mijn IKEA rasp, deze heeft een opvangbakje. Super handig!

Bakpapier
Wil je bakpapier gebruiken om een taartvorm te bekleden? Vorm er een prop van. Maak deze nat onder de kraan en vouw het voorzichtig uit. Op deze manier is bakpapier goed vormbaar en kan je er gemakkelijk een vorm mee bekleden.

Verse Vis
Verse vis herken je aan een aantal punten: Het ruikt niet, verse vis stinkt niet. Hij voelt stevig aan, de ogen zijn helder van kleur en de kieuwen zijn roze of helderrood. Voldoet je visje niet aan deze kenmerken?, laat hem dan lekker liggen.

No waste
Restjes groente weggooien is zonde. Deze kun je heel goed verwerken in een frittata, soep of een hartige taart.

Seizoen
Eet met de seizoenen mee. Een seizoensproduct is beter van smaak en beter voor je portemonnee. Door het grote aanbod is de prijs lager.

shop markt

Boodschappen
Als ik boodschappen doe koop ik altijd verse groente voor de hele week. Zachte groentes zoals sla, andijvie en spinazie eet ik aan het begin van de week. De hardere groentes zoals bieten, pompoen en wortelen blijven langer goed, dus die bewaar ik voor het einde van de week. Op deze manier hoef je niet iedere dag naar de winkel.

Bewaren
Bewaar exotisch fruit zoals ananas en mango nooit in de koelkast. Ditzelfde geldt voor tomaten, aubergines en avocado’s. Ze verliezen smaak en textuur in de koelkast. En dat is zonde.

Vanille over
Gooi je gebruikte vanillestokjes nooit weg. Stop ze in de suikerpot voor homemade vanillesuiker. Of stop ze in een flesje wodka voor DIY vanille-extract. Echt waar!

gekleurde tomaten

Keuken musthaves
Dingen die eigenlijk niet in je keuken mogen ontbreken zijn: een goed mes, een fijne rasp, een blender en een keukenmachine. Vind je een keukenmachine een te grote aankoop? Begin dan met een staafmixerset met een hakmolentje. Daar heb ik het ook jaren mee gedaan. Dit maakt het culi leven zoveel makkelijker.

Tafeldekken doe je zo
Onthoud dit! Houd er rekening mee dat je van buiten naar binnen eet. Het bestek van de eerste gang ligt dus het verst van het bord af. Het dessertbestek ligt boven het bord, waarbij de lepel naar links (2 x L) wijst en de vork naar rechts (2 x R).

Presentatie
Een gerechtje staat of valt met een goede presentatie. Zelf ben ik fan van mooie grote schalen op tafel. Iedereen kan pakken wat hij wilt. Maar het kan ook een tikkeltje chiquer. Maak de borden mooi op in de keuken. En gebruik eens een mooi glas voor je dessert of soep. Het vlees snij je alvast je in plakjes en het sausje serveer je apart in een kannetje.

Granaatappel pellen
Hoe pel je een granaatappel? Dat gaat vaak niet zonder slag of stoot. Meestal zit je onder de rode vlekken en ben je lang bezig om alle pitjes los te krijgen. Dat kan makkelijker! Snijd de granaatappel doormidden. Snijd beide helften nogmaals doormidden. Neem een grote kom met water en leg de granaatappel hierin. Met je vingers trek je voorzichtig de pitjes los. Doordat je dit onder water doet voorkom je dat de hele keuken onder de rode spetters komt te zitten. Ga zo door totdat je alle pitjes losgetrokken hebt. De pitjes zakken naar de bodem en de vliesjes blijven drijven. De vliesjes schep je makkelijk uit het water en zo hou je de pitjes over.

Ingredienten granaatappel

En dit was het dan, het lijstje met 20 handige kooktips. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Veel kookplezier en vergeet niet je kooktips hieronder te delen met de rest. Dat vinden we leuk!

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Bietjes met balsamico uit de oven
Twix koekjes
Bewaar
16 Comments
  • Frederike

    1 maart 2017 at 07:31 Beantwoorden

    Een aanvulling op de gembertip: je kunt ook een gemberwortel eerst helemaal opraspen en dan de geraspte gember invriezen. Ik rol er een worstje van in huishoudfolie (1 cm dik) en gooi dat in de vriezer. Tijdens het koken snij je 1 of 2cm van het worstje, wat je direct in de pan kunt gooien! Ideaal 🙂

  • Anna van Erp

    27 februari 2017 at 16:01 Beantwoorden

    Dank voor de tips.

    Een van mij.
    Granaatappelpitjes kan nog veel makkelijker….. halveren en in je platte hand leggen met de pitjeskant naar beneden. Met de bolle kant van de lepel op de buitenkant van de granaatappel tikken en de pitjes vallen er zo uit.

    Fluitje van een cent….

    • Annika

      28 februari 2017 at 09:44 Beantwoorden

      Ah dat klinkt handig inderdaad. Bedankt voor de tip!

  • Jules Bazar

    27 februari 2017 at 13:59 Beantwoorden

    Super, wat een handige tip

  • Danella

    27 februari 2017 at 13:48 Beantwoorden

    Handige tips, vooral die van de blender, daar pruts ik altijd mee haha.

  • Debbythechocoholic

    27 februari 2017 at 10:32 Beantwoorden

    Bedankt voor het delen van deze handige tips! Er zijn toch veel dingen die ik niet wist. (Komkommer en tomaat raspen bv.)

  • Esmee

    27 februari 2017 at 09:38 Beantwoorden

    Die van het bakpapier kende ik nog niet, maar klinkt als een goeie… Ga ik onthouden!

    • jopiedopie

      27 februari 2017 at 12:35 Beantwoorden

      Werkt echt heel goed! Nooit meer vouwen in je gebak/brood.

  • Ayla

    27 februari 2017 at 09:19 Beantwoorden

    Wat een fijne tips 🙂 Waaróm je vlees moet laten rusten heb ik nooit helemaal begrepen, maar dat het er lekkerder van wordt weet ik dan weer wel!
    Mijn fijne tip: verse kruiden kan je ook invriezen. Ik heb geen ruimte voor verse kruiden dus ik koop op de markt een enorme bos voor een prikkie. Thuis hak ik ze fijn en bewaar ik ze in een plastic bakje in de vriezer. Ideaal voor als je verse kruiden in een gerecht wilt gebruiken, niet voor garnering want na het ontdooien ziet het er niet meer heel mooi uit.

    • Patricia

      27 februari 2017 at 16:04 Beantwoorden

      dat vlees heeft iets te maken met de sappen. als je het even laat rusten blijven de sappen binnen en als je het gelijk aansnijdt, krijg je een bloedbad. (maar de precieze details… 😉

    • Annika

      28 februari 2017 at 09:42 Beantwoorden

      Dat is ook een fijne tip inderdaad!

  • Floor

    27 februari 2017 at 08:32 Beantwoorden

    Superfijn al die tips! Ik heb er ook een aantal 🙂
    Als ik guacamole maak doe ik de pit van de avocado altijd bij de guacamole in, dat voorkomt dat de bovenkant zo’n bruine kleur krijgt!
    Als er een klein stukje eierschaal meegaat bij het breken van een ei schep ik die er met een groter stuk eierschaal weer uit, werkt als een tierelier!
    Ik heb een app groepje met vriendinnen waarin we makkelijke (en liefst ook gezonde) recepten delen. Ik sla alle leuke recepten die ik op internet tegenkom op m’n telefoon op zodat ik heel makkelijk kan zoeken naar wat ik die dag wil koken.
    We krijgen groente via een groentepakket van een kweker uit de buurt. Zo eten we veel verschillende onbespoten groentes, word ik uitgedaagd in wat ik ga koken en eten we met de seizoenen mee. Daar komt mijn verzameling recepten vooral heel goed van pas!
    Brood maken we zelf (met de broodbakmachine), zo hebben we altijd vers brood en ruikt het huis in de ochtend naar een heuse bakkerij.
    Restjes voor in de vriezer voorzie ik van een stukje schilderstape waar ik de inhoud plus datum op schrijf, zo weet ik precies wat ik nou eigenlijk uit de vriezer heb gepakt 🙂
    Onze vriezer ligt sowieso altijd erg vol, ik hou ook echt niet van eten weggooien. Zo vries ik de helft van een rode peper zelfs in, dat kan nog prima gebruikt worden.
    Naast eten weggooien hou ik ook niet van misgrijpen… Alle houdbare producten die ik heb gebruikt vul ik het liefst zo snel mogelijk weer aan!
    Oh leuk dit! Ik ben benieuwd naar alle andere tips 🙂

    • Patricia

      27 februari 2017 at 16:03 Beantwoorden

      ik heb ooit van een kok (op tv hoor) geleerd dat je een stukje eischaal er juist NIET met ander stuk schaal uit moet vissen. Het ei is mgl een beetje ‘vies’ en dat is dus niet hygienisch!

    • Annika

      28 februari 2017 at 09:42 Beantwoorden

      Ah leuk, thanks voor alle tips! Handig 🙂

Plaats een reactie