spinazietaart-met-feta

Fresh & Easy: Spinazietaart met feta

Ruim vijf jaar geleden deelde ik het recept voor een spinazietaart met geitenkaas op de blog. Dat was in de beginperiode van mijn blog en dat kan je duidelijk terugzien aan de foto’s. Ai. Om over de foodstyling nog maar te zwijgen. Meestal maak ik deze Griekse filodeegtaart met feta. Dus daarom deel ik vandaag dit recept ook nog even met jullie. Het is de makkelijkste hartige taart ever en ideaal dus voor een doordeweekse dag. Echt een Fresh & Easy receptje dus.

Ik roep het iedere keer, maar mijn filodeeg koop ik altijd bij de Turk. Daar heb je hele mooie grote verse vellen. Deze zijn een stuk steviger dan de diepvriesplakjes uit de supermarkt. Het enige nadeel is dat de verpakking zo groot is. Er zitten veel vellen in en je kunt dit niet zo goed bewaren. Het droogt snel uit. Dus meestal maak ik dan een heleboel filodeegrecepten tegelijk. Hartig en ook zoet. Zoals deze appeltaart van filodeeg, echt een aanrader.  Heb je ook meteen een lekker toetje.

eierenspinazietaart met feta

Ingrediënten voor 4 personen
4 grote vellen filodeeg
600 gr spinazie
1 ui
2 teentjes knoflook
4 eieren
125 gr kwark
150 gr feta
Handje peterselie
2 takjes verse dille
1 el sesamzaad
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht).

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie.

Voeg beetje bij beetje de spinazie toe. Totdat deze volledig geslonken is. Breng de spinazie op smaak met peper en zout. Druk het meeste vocht eruit.

Klop in een kom de eieren met de kwark luchtig. Breng dit op smaak met peper en zout. Hak de peterselie en de dille fijn en meng dit door de vulling.

Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met olijfolie (gesmolten boter kan ook). Plak een tweede vel er bovenop. Herhaal deze stappen totdat je 4 lagen hebt. Het is niet erg als het iets scheurt.

Verdeel het filodeeg over een ingevette springvorm.

Verdeel de spinazie over de bodem van de filodeegtaart. Giet de vulling op de spinazie. Verkruimel tenslotte de feta over de spinazietaart.

Vouw alle punten van het filodeeg naar binnen en bestrijk de bovenkant  lichtjes met olijfolie.

Verdeel het sesamzaad over de taart.

Bak de spinazietaart in ongeveer 30 minuten goudbruin. Wordt hij tussentijds te donker? dek de bovenkant dan af met wat aluminiumfolie.

Serveer de hartige taart meteen of eet hem koud.

Vers is de spinazietaart het lekkerste, maar je kunt hem max. 2 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen gaat helaas niet.

spinazietaart-met-fetaspinazietaart-met-fetaspinazietaart-met-feta

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Kooktip: Hoe lang kook je pasta, rijst en granen
Verse gemberthee met citroen en honing
Bewaar
22 Comments
  • Florence Delbecq

    27 februari 2017 at 11:08 Beantwoorden

    Zou je de kwark ook kunnen vervangen door ricotta ?

  • Arianne

    21 februari 2017 at 12:31 Beantwoorden

    Kun je de taart ook maken met bladerdeeg?

  • Petra

    9 februari 2017 at 13:14 Beantwoorden

    Hoeveel graden voor de gewone oven?

  • Petra

    9 februari 2017 at 13:13 Beantwoorden

    Je schrijft 200 gr. gebaseerd op hete lucht oven. Hoeveel graden voor ‘gewone’ oven?

    • Annika

      10 februari 2017 at 09:21 Beantwoorden

      Bedoel je een elektrische oven? Dan moet je hem op ongeveer 220 gr zetten.

  • Harmke

    28 januari 2017 at 19:26 Beantwoorden

    Wat te doen bij een mislukte spinazie oogst?? Ik heb nu diepvries bladspinazie gekocht (450 gr). Moet ik nog extra maatregelen treffen om deze taart met diepvries spinazie te laten slagen?? Is 450 gr. voldoende? Help…..

    • Pauline

      30 januari 2017 at 11:30 Beantwoorden

      Bij ons is er nog volop spinazie verkrijgbaar. Maar diepvries kan ook. Eerst laten ontdooien en heel goed uit laten lekken. je hoeft het niet te verwarmen.

  • Thea

    28 januari 2017 at 18:04 Beantwoorden

    Heerlijk! ik heb hem net gemaakt! Als ik een deel in de koelkast wil bewaren, moet ik hem dan eerst helemaal laten afkoelen of kan dat gelijk? Alvast bedankt :)!

  • Marianne van der Waals

    26 januari 2017 at 10:39 Beantwoorden

    Van de week de taart gemaakt. Hij was weer heerlijk, maar hoe voorkom ik dat de onderkant soppig wordt?

    • Annika

      27 januari 2017 at 09:28 Beantwoorden

      Je zou wat paneermeel op de bodem kunnen leggen.

  • Herbert Lubbertsen

    26 januari 2017 at 09:52 Beantwoorden

    Lekkere taart!

  • Demi | StudioKOOK

    26 januari 2017 at 07:56 Beantwoorden

    Ziet er echt heerlijk uit!

  • Ingrif

    25 januari 2017 at 13:38 Beantwoorden

    Kun je deze ruim van te voren maken voordat ie de oven in gaat?

    • Pauline

      25 januari 2017 at 15:31 Beantwoorden

      Nee dan wordt het filodeeg nattig. Ik zou hem direct afbakken. Opwarmen in de oven kan wel heel goed. Een kwartiertje op 180 graden en hij is warm.

  • Lise

    25 januari 2017 at 12:01 Beantwoorden

    Heerlijk! Sinds een tijdje gebruik ik ook het filodeeg van de Turk en het is inderdaad een grote verpakking, maar als je het goed verpakt kun je het best een week bewaren. Ik maak graag aan het begin van de week zo’n taart zodat ik doordeweeks een stukje voor de lunch of als tussendoortje kan eten.

  • Karin

    25 januari 2017 at 10:34 Beantwoorden

    Hoi Pauline,
    ik zou graag de maat van de springvorm willen weten.
    met vriendelijke groet.
    Karin van den Bos.

  • Nicole

    25 januari 2017 at 09:29 Beantwoorden

    Lekker! Het blijft een goede combinatie.

  • lisette

    25 januari 2017 at 07:36 Beantwoorden

    Dat ziet er weer heerlijk uit. Ik ga hem eens uitproberen!

  • Britt

    25 januari 2017 at 07:35 Beantwoorden

    Oeh, ziet er heerlijk uit!

  • Jonna@burgertrutjesNL

    25 januari 2017 at 07:02 Beantwoorden

    Voor Grieks eten mag je mij midden in de nacht wakker maken! Deze taart ziet er verrukkelijk uit! Jammie!

Plaats een reactie