Sneeuwster met advocaatroom

Vandaag gaan we even terug in de tijd. Deze sneeuwster met advocaatroom stond in de jaren ’90 geregeld bij ons op tafel. Ken je de diepvries versie van Maître Paul nog? Yes die hadden wij dus. Hij wordt trouwens nog steeds verkocht. Maar zo’n taartje maak je ook heel makkelijk zelf. Soms verlang ik echt naar eten van vroeger; de tomatensoep van mijn moeder, zo’n kant en klare cakerol met jam en vanillecrème en de gehaktballen van mijn vader. Nostalgie. Daar hoort deze sneeuwster ook een beetje bij.

Wederom heb ik mijn Blanda bakvorm van IKEA weer uit de kast gehaald. Deze heeft een mooie bolle vorm van zichzelf en daar kan je perfecte biscuits in bakken. Officieel gaat er alleen slagroom en advocaat in. Ik vind alleen dat slagroom zo snel inzakt en daarom heb ik wat mascarpone toegevoegd. Dat noemen ze aangevette slagroom. Daar wordt hij een stuk steviger van en dan kan je boltaartje ook prima even blijven staan op de kersttafel. Naast dit jaren ’90 recept hebben we nog een leuke uit deze tijd gemaakt. Kan jij raden wat het is? Daar moet je nog even op wachten. Eerst deze sneeuwster. Ik ben benieuwd of je het nog kent en wat je ervan vindt.

Sneeuwster

Sneeuwster

Ingrediënten voor 8 – 10 personen
Biscuit
4 eieren
120 gr suiker
100 gr (spelt)bloem
20 gr maïzena

Vulling
200 ml slagroom
100 gr mascarpone
2  el suiker
4 el Advocaat
Poedersuiker

Materialen
Blanda vorm van IKEA 20 cm

Zo maak je het 
Begin met het maken van het biscuit. Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Klop met een mixer de eieren en de suiker luchtig. Klop het liefst een minuut of 10. Het is de bedoeling dat het een romige lichtgele massa wordt.

Spatel de bloem en de maïzena voorzichtig door het eimengsel.

Vet de Blanda bakvorm in met een bakspray en giet het beslag in de vorm.

Bak het biscuit in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Het biscuit is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat het biscuit volledig afkoelen (je kunt dit ook een dag van tevoren maken.)

Halveer het biscuit met een mes.

Klop de slagroom met de suiker luchtig. Voeg als je van zoet houdt, gerust een lepel extra suiker toe. Voeg halverwege de mascarpone toe en klop dit mee zodat het een egale luchtige vulling wordt.

Bestrijk het onderste gedeelte van het biscuit met de helft van de mascarpone slagroom vulling.

Sneeuwster

Meng de andere helft van de vulling met de Advocaat. Verdeel de advocaatroom over de slagroom. Houd iets achter ter garnering. Doe dit in een spuitzak.

Van het bovenste gedeelte van het biscuit ga je een ster maken. Snijd deze 8 x in, tot ongeveer 2 cm van de rand.

Leg het bovenste gedeelte op de sneeuwster en druk het iets aan. Trek de punten iets uit elkaar zodat er ruimte ontstaat. Vul deze holtes op met de resterende advocaat-room.

Garneer de sneeuwster royaal met poedersuiker.

Serveer meteen of bewaar de sneeuwster tot gebruik in de koelkast. Je kunt hem max 3 dagen bewaren in een kartonnen taartdoos.

Sneeuwster

Sneeuwster

be merry

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Hele zalm met dukkah - Feel Good Food Kerstmenu
Croissantkrans met ei en zalm
Bewaar
20 Comments
  • M van duuren

    29 december 2016 at 18:51 Beantwoorden

    Als je zo schaal niet heb wat kan je dan gebruiken moet je de biscuit kruimel en in de schaal doen of heel

  • Janine v.d breevaart

    18 december 2016 at 20:24 Beantwoorden

    En wat als je de vorm van de ikea niet heb ? \r\nZou je het ook gewoon in een taartvorm kunnen doen ??

  • ingrid lans

    13 december 2016 at 01:13 Beantwoorden

    inderdaad nostalgie, ik was er vroeger dol op, en had meteen een culinaire herbeleving…..en ga hem zeker een keer maken. doe ik het als combi toetje bij de koffie, met mijn vriendin, die is ook dol op advokaat…..maar eet ook zelden toetjes, heeft dan liever koffie…maar dit is dan natuurlijk de ideale combi….

  • Rianne

    12 december 2016 at 11:01 Beantwoorden

    Pauline, klopt het dat het hier gaat om een metalen serveerschaal van de Ikea? Wist niet dat ik deze in de oven kon gebruiken, super handig! San schrijft dat je de mascarpone weg kunt laten, wat ideaal zou zijn met mijn koemelkallergie, maar weet jij een vervanger? In principe kan ik voor de kinderen ook iets van jam gebruiken ipv de advocaat? Ik ga ‘m zeker maken, goede herinneringen aan 😉

    • Pauline

      12 december 2016 at 14:36 Beantwoorden

      Dat klopt inderdaad, die kan in de oven. Je kunt de mascarpone zeker weglaten. Het kan ook alleen met (plantaardige) slagroom. Ik zou hem dan idd vullen met een laagje jam en daarop slagroom of banketbakkersroom.

  • Alice Van Zalk

    11 december 2016 at 16:11 Beantwoorden

    Ik maak zelf regelmatig een sneeuwster en gebruik een niet al te magere slagroom. Tenminste 35% vet. Dit helpt bij het stijf blijven van de room.

    • Pauline

      12 december 2016 at 14:37 Beantwoorden

      Dat is ook een goede tip. Die echte boeren slagroom is lekker vet.

  • San

    11 december 2016 at 15:29 Beantwoorden

    Geweldig! ?Ga ik zeker maken!

  • Sandra Bresser

    11 december 2016 at 10:15 Beantwoorden

    Lijkt me een heerlijk recept. En herkende natuurlijk meteen de sneeuwster! Maar welke vorm gebruik je? De glazen?

    • Pauline

      12 december 2016 at 14:39 Beantwoorden

      Nee de RVS versie 🙂

      • Sandra Bresser

        12 december 2016 at 15:11 Beantwoorden

        Oké bedankt voor je antwoord. Ga hem binnenkort maken!

  • Nicole

    11 december 2016 at 10:11 Beantwoorden

    Oeeee heerlijk zeg! Deze gaat op het baklijstje.

  • Demi | StudioKOOK

    11 december 2016 at 09:48 Beantwoorden

    Inderdaad geen moeilijk recept! Lijkt me lekker!

  • Elize | eatcooklove

    11 december 2016 at 09:18 Beantwoorden

    Grappig, het is inderdaad het eerste wat ik dacht toen ik het plaatje voorbij zag komen: “He, die ken ik van vroeger”, dus de gelijkenis op het oog is goed haha. En de smaak waarschijnlijk veel beter 😉

  • Marijke

    11 december 2016 at 09:01 Beantwoorden

    Wat ziet dit er prachtig uit. Ik heb deze taart vorm nog niet eerder gezien maar echt prachtig zo mooi bol.

  • Marlotte

    11 december 2016 at 08:26 Beantwoorden

    Mmm, ziet er heerlijk uit! Ik ben heel benieuwd naar de smaak 🙂

  • Chantal Grooten

    11 december 2016 at 07:26 Beantwoorden

    Ziet er lekker uit de sneeuwster alleen mijn vraag moet er mascarpone in. Wil hem graag maken maar me schoonmoeder mag geen kaas alleen geitenkaas. \r\nIs er een andere optie dan mascarpone.

    • Marlotte

      11 december 2016 at 08:27 Beantwoorden

      Misschien kokosroom o.i.d.?

    • San

      11 december 2016 at 15:28 Beantwoorden

      Ik zou de mascarpone gewoon weglaten.

    • Pauline

      12 december 2016 at 14:39 Beantwoorden

      Je kunt het weglaten. Het is enkel bedoelt om de slagroom wat steviger te maken. Maar extra kloppen en extra vette slagroom blijft ook goed stevig.

Plaats een reactie