Tony's salted caramel chocoladepotjes

Kerstdessert: Tony’s Salted Caramel chocoladepotjes

Wedden dat je op de lees meer link gaat klikken? Zodra Tony’s en Salted Caramel in één adem genoemd worden is geen vrouw (en ook man) meer te houden. Ik maakte er deze keer chocoladepotjes van. De ultieme treat na een heerlijk kerstdiner. Chocoladepotjes zijn heerlijk decadent, vol en romig. Eigenlijk zit je na 2 happen al vol, maar je blijft er van door eten. Kan je helemaal niks aan doen, dat gebeurt gewoon. Klein tipje, maak dus niet al te grote porties. Om er nog even een extra kilo bij te plakken voegde ik nog extra salted karamel toe en slagroom. Het is maar een keer per jaar kerst toch?

Het is niet perse het makkelijkste toetje om te maken. Want het verwarmen van de chocolade crème luistert heel nauw. En je hebt een portie geduld nodig. Want deze chocoladetoetjes moeten een paar uurtjes opstijven in de koelkast voor het beste resultaat. Het is zeker het wachten waard. Als je het goed wilt doen neem je een hap van alles samen. Romige slagroom, zijdezachte chocolade en zoete caramel. Iets met engeltjes en een tong… Fijne kerstdagen alvast.

Tony's salted caramel chocoladepotjes

Tony's salted caramel chocoladepotjes

Ingrediënten voor 4 personen
150 ml volle melk
150 ml + 100 ml slagroom
2 eidooiers
30 gr suiker
1 reep Tony’s Salted Caramel (180 gr) + extra om te garneren

Caramelsaus
100 gr suiker
3 el water
100 ml warme slagroom
50 gr koude roomboter
Snufje fleur de sel

Zo maak je het
Begin met het maken van de caramelsaus. Doe de suiker met het water in een steelpannetje. Draai even rond zodat alle suiker vochtig wordt. Zet op een laag vuur en kijk ernaar. Zodra de randjes donker worden ga je roeren met een garde. Eerder niet. Roer net zolang tot je een egale donkere caramel hebt. Voeg nu de warme slagroom (warm het even op in een pannetje of in de magnetron) toe, terwijl je blijft roeren. Pas op want dit neemt flink in volume toe en is heet. Roer net zolang tot je een gladde saus hebt. Laat de karamelsaus iets afkoelen. Voeg dan een paar klontjes boter en een snufje fleur de sel toe. Meng door elkaar en laat de caramelsaus afkoelen in de koelkast.

Hier lees je stap voor stap hoe je caramel kunt maken.

Voor de chocoladepotjes hak je 1 reep  Tony’s Salted Caramel in kleine stukjes. Doe dit in een kom.

Verhit 150 ml slagroom en de melk in een steelpannetje.

Klop in een andere kom de eidooiers met de suiker luchtig.

Voeg de warme slagroom voorzichtig toe en mix door elkaar.

Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het gedurende 5 minuten op een laag vuur zodat het iets in kan dikken. Blijf  steeds roeren. Zorg ervoor dat de temperatuur niet boven de 80 graden komt, anders schiften de eieren. Het mengsel mag dus absoluut niet koken. Je kan hiervoor een vleesthermometer of suikerthermometer gebruiken, maar je kunt ook je ogen gebruiken. Het is klaar als het mengsel goed aan de spatel blijft kleven. Hoe lager je vuur, hoe langer dit duurt.

Giet het hete mengsel op de chocoladestukjes. Spatel het geheel nu goed door elkaar. Zorg ervoor dat alle chocolade gaat smelten. De stukjes caramel van de reep blijven behouden. Laat de crème iets afkoelen.

Verdeel een scheutje caramelsaus over 4 glaasjes. Giet het chocolademengsel voorzichtig op de caramel. Giet niet te hard want dan mengt de caramel zich met de chocolade. Is voor de smaak niet erg maar voor de presentatie is het minder mooi.

Zet de chocoladepotjes in de koelkast en laat ze minimaal 3 uur in de koelkast staan.

Klop de rest van de  slagroom (100 ml) op (zonder suiker). Garneer de chocoladepotjes met een dot slagroom en wat extra gehakte Tony’s salted caramel.

Tony's salted caramel chocoladepotjes

Tony's salted caramel chocoladepotjes

be merry

Menu suggestie

Lichte kipcocktail met mango

***

Vis in zoutkorst
Polentafriet
Gemarineerde courgette

***

Tony’s Salted Caramel Chocoladepotjes

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Croissantkrans met ei en zalm
Parmezaan truffel friet
Bewaar

Pauline

Pauline - Foodblogger - Live, Love, Eat! - Denkt in eten - Verliefd op Haarlem - Coffeelover - Verzamelt kookboeken - IJsjunkie - Schreef een eigen kookboek x 2

25 Comments
  • Willemijn

    28 december 2016 at 15:16 Beantwoorden

    Naast dat goddelijke toetje: ik ben ook hélemaal weg van de (food) styling, Hele mooie foto’s dames!:-)

  • Rebecca

    27 december 2016 at 10:05 Beantwoorden

    Verrukkelijk toetje! Hoge ogen gegooid tijdens het kerstdiner. Ik heb de bereiding ‘s-ochtends gedaan en in spuitzakken in de koelkast laten opstijven. Hierdoor zijn de laagjes perfect te maken!
    Iedereen wilde het recept hebben, dus erg geslaagd! 🙂

  • Anouk

    19 december 2016 at 22:24 Beantwoorden

    Vanavond alvast geoefend voor de kerst, en heerlijk! Alleen was de kleur van de caramel bij mij veel donkerder dan op de foto, waardoor er minder kleurverschil was. Kan ik dit oplossen door er meer slagroom bij te doen? \r\nDaarnaast nog een vraag over het rauwe ei. Omdat het mengsel met het ei verwarmt wordt is het niet geheel rauw meer toch? Of zie ik dat verkeerd? \r\n\r\nBedankt!

  • Annet

    18 december 2016 at 18:18 Beantwoorden

    Twee tips (omdat het mij eerst ook niet lukte?). Eerst de roomboter toevoegen en daarna pas de slagroom en pas starten met roeren vanaf het moment dat je de roomboter toevoegd. Daarnaast heb ik de caramel direct in de glaasjes geschonken en even in de koelkast gezet. Wanneer je 15 min later het chocomengsel toevoegd, krijg je mooie lagen. Bedankt Pauline voor het recept, het was heerlijk.

  • eve

    17 december 2016 at 12:30 Beantwoorden

    Helaas lukt bij mij de caramelsaus niet… misschien maar proberen met dulce de leche want het ziet er zo lekker uit!!,

    • eve

      26 december 2016 at 11:23 Beantwoorden

      Ik heb nog niet veel geluk met dit toetje, ook het chocoladegedeelte is te dun gebleven – wel goed van smaak gelukkig. Ik denk dat ik de dooiers met suiker langer had moeten kloppen. Eenmaal op het vuur gebeurde er niets, ook niet na een kwartier roeren.
      Ik heb in plaats van caramel dulce de lece gemaakt, die is heerlijk!

      • Pauline

        27 december 2016 at 23:32 Beantwoorden

        Het kan alleen dikker worden door het terug te verwarmen in de pan tot de juiste dikte. Heb je dat wel lang genoeg gedaan? Dit kan namelijk best even duren.

        • Eve

          28 december 2016 at 07:04 Beantwoorden

          Dank je voor je reactie. Na 20 minuten roeren zonder verandering heb ik het opgegeven. Ook omdat ik niet wilde dat het ei te heet zou worden.

  • Marije

    15 december 2016 at 12:53 Beantwoorden

    Is er iets wat ik kan gebruiken als vervanger voor de eierdooiers (ik wil geen rauw ei gebruiken)?

    • Pauline

      15 december 2016 at 16:05 Beantwoorden

      Nee eigenlijk niet. Je kunt wel een soort ganache maken, dat is 1 deel slagroom op 1 deel chocolade. Maar dat is wel veel machtiger.

  • JoyceR5

    12 december 2016 at 17:34 Beantwoorden

    Een vraagje over de ‘warme slagroom’, moet je hiervoor een potje slagroom voor kloppen en dan opwarmen of hoe bedoel je dit?

  • Ger

    10 december 2016 at 23:55 Beantwoorden

    Haha zo gelachen tijdens het lezen. ‘En om er nog maar een kilo aan te plakken, doen we nog een likje slagroom erbij’.. \r\nDat kilootje is het waard, vermoed ik.

    • Pauline

      12 december 2016 at 14:41 Beantwoorden

      Zeker weten 🙂 Als je zondigt dan moet je het goed doen 🙂

  • Silvie Van de Haterd

    10 december 2016 at 23:11 Beantwoorden

    Kun je dit een dag eerder maken en dan bewaren in de koelkast? Gok van wel maar wil het zeker weten! Qua caramel zou je wellicht ook de dulce de Leche kunnen gebruiken die je van gecondenseerde melk maakt?\r\nLijkt me trouwens superlekker 🙂

    • Pauline

      12 december 2016 at 14:41 Beantwoorden

      Zeker dat kan heel goed. En dulce de leche kan ook. Dat is meteen wat steviger.

  • Sarah

    10 december 2016 at 14:10 Beantwoorden

    Ik heb het gisteren gemaakt en het was heeeeerlijk! Ik vond hem alleen aan de dunne kant. Heeft er iemand tips om de caramel en chococreme dikker te krijgen?

    • Pauline

      10 december 2016 at 16:29 Beantwoorden

      Het hoort niet dun te zijn. De chocolade moet de textuur van een dikke mousse hebben, beetje zoals crème brulee. De karamelsaus kan je dikker maken door het het gebruik van extra boter. De crème moet je dan misschien iets langer verwarmen. En minimaal 3 uur laten opstijven.

      • Sarah

        10 december 2016 at 16:49 Beantwoorden

        Heel erg bedankt!! Goed excuus om het vanavond weer te maken 😉

  • Myriam

    9 december 2016 at 21:19 Beantwoorden

    Dit ziet er weer zó lekker uit Pauline, ook de presentatie zou ik zó willen! \r\nIs er een bepaalde truc zodat de chocolade niet mengt met de caramelsaus? \r\nHet chocolademengsel is zwaarder dan de caramelsaus toch? \r\nHartelijk dank voor de dagelijks lekkere recepten! \r\nDe pricessetaart probeer ik voor kerst! Ik ben wat onzeker i.v.m. de marsepein, nog nooit gedaan…

    • Pauline

      10 december 2016 at 16:33 Beantwoorden

      Heel voorzichtig in ronddraaiende bewegingen op de afgekoelde karamel gieten, dan komt het goed 🙂

  • Elize

    9 december 2016 at 16:19 Beantwoorden

    Klinkt goed én ziet er goed uit 🙂

  • Demi | StudioKOOK

    9 december 2016 at 15:02 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! En wat een lekkere smaakcombinatie.

  • Margot

    9 december 2016 at 11:17 Beantwoorden

    Oeh, dit ziet er veel te lekker uit! Deze Pin ik!

  • jonna@burgertrutjes

    9 december 2016 at 10:42 Beantwoorden

    Niet heel simple maar dit lijkt me intens genieten!

  • Daniëlle

    9 december 2016 at 07:29 Beantwoorden

    Oei <3 … Dit ga ik zeker maken als mijn vriendinnen komen eten haha!

Plaats een reactie