oliebollen-met-appel-en-cranberry

Oliebollen met appel en cranberry

Het is een wonder dat Annika en ik nog niet veranderd zijn in een oliebol. Wij zijn namelijk gek op oliebollen. Zodra de eerste kraam oppopt in de stad is er geen houden meer aan. Ik probeer de eerste altijd zo lang mogelijk uit te stellen. Want eenmaal geproefd wil ik meer. Het is een raar familietrekje van ons. Vroeger (stiekem nog steeds) aten wij op Oudjaarsdag gerust 10 of meer oliebollen de man. Dat ging de hele dag door, van ontbijt tot diner. En als je geluk had, bleef er nog wat over voor de volgende dag. Mijn vader bakte ze zelf. En dat is een traditie die ik graag in ere houd. Dus nu bak ik ieder jaar zelf mijn oliebollen.

Vorig jaar deelde ik een lekker recept met ananas en kokos en vandaag maak ik oliebollen met appel en cranberry. Deze combi is verrukkelijk. Het zoetige van de appel met de frisse smaak van cranberry. Kan het nog beter? Jawel want wat ik dit jaar in petto heb, gaat deze bollen overtreffen. Op dat recept moeten jullie alleen nog even wachten, tenzij je zin hebt om op 1 januari te gaan bakken. Maar deze zijn ook echt de moeite waard. Ga jij zelf oliebollen bakken? En wat is jouw favo smaak? Laat het weten in de comments, vind ik leuk om te lezen.

oliebollen-met-appel-en-cranberryoliebollen-met-appel

Ingrediënten voor ongeveer 20 – 25. st
500 gr (spelt)bloem
500 ml lauwwarme melk*
1 ei
10 gr gedroogde gist (of 30 gr verse gist)
1 el suiker
100 gr gedroogde cranberry’s
2 appels
2 tl kaneel
Snuf zout
Zonnebloemolie om in te bakken

Zo maak je het
Laat de cranberry’s een uurtje weken in lauwwarm water. Giet ze af en leg apart.

Verwarm de melk kort in de magnetron of in een steelpannetje, zodat deze lauw wordt. Meng de lauwe melk met de suiker en de gist. Laat het 10 minuten staan. Als het mengsel begint te borrelen is de gist actief en kan je deze gebruiken.

Doe de speltbloem met het zout in een kom.

Voeg al kloppend met een garde of mixer het ei en de melk bij de bloem.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in blokjes en voeg de kaneel toe. Meng even om.

Spatel de appel en de gewelde cranberry’s door het oliebollenbeslag.

zelf oliebollen bakken

Dek de kom af met een natte theedoek en laat deze op een warme plek een uurtje rijzen. Het beslag is klaar als het in volume verdubbeld is.

Roer het beslag nog even kort door zodat de meeste lucht eruit gaat.

Verhit de olie in de pan tot 180 graden.

Schep met een natte ijsboltang bollen van het beslag en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bij iedere bol maak je de tang weer even nat. Want alleen zo krijg je mooie bollen.

Keer ze na een paar minuten om.

Na een minuut of 5-6 zijn je oliebollen met appel klaar. De bollen zijn klaar als ze goudbruin zijn.

Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.

*In plaats van 500 ml melk, kan je ook 250 ml melk vervangen voor bier. Hier krijg je hele luchtige bollen van.

Wil je de koud geworden bollen weer opnieuw opwarmen? Doe dit dan in een voorverwarmde oven op 110 graden. Na een minuut of 10 zijn ze wel weer warm.


oliebollen-met-appel oliebollen-met-appel

happy-new-year2

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Bladerdeeg sterren met zalm en roomkaas
Diary December #2
Bewaar
10 Comments
  • Marga

    31 december 2016 at 12:45 Beantwoorden

    Ik heb de oliebollen zojuist gemaakt. Ze zijn echt zalig. Bedankt voor het heerlijke recept.

  • Talitha Verduijn

    29 december 2016 at 11:14 Beantwoorden

    Het verhaal klinkt bekend, bij ons ging dat vroeger ook zo. Nu woon ik het eerste jaar op mezelf en ga ik vanmiddag beginnen met bakken om morgen te eten en zaterdagochtend ga ik er ook bakken :). Ik hoop ook nog een heerlijke lading donuts en appel/banaan/ananas beignets te kunnen bakken.

    Is er van beignets een recept online?

    • Annika

      29 december 2016 at 11:38 Beantwoorden

      Hmm, dat klinkt goed! Een recept voor beignets staat helaas nog niet online. Leuk idee voor volgend jaar 🙂

  • Lizet

    28 december 2016 at 23:10 Beantwoorden

    Oh wat lekker! Met appel en kaneel lijkt me ook heerlijk! Ik ben zelf meer van de appelbeignets, met zo’n laag suiker, Haha…heerlijk!

  • Marieke

    28 december 2016 at 15:11 Beantwoorden

    Wat een leuk en lekker recept! Ik wil graag een ijsboltang aanschaffen om oliebollen mee te maken maar ik zie zoveel verschillende varianten in diameter. Kun je misschien advies geven wat een geschikte maat is om oliebollen mee te bakken?

  • Hans ter Horst

    27 december 2016 at 19:26 Beantwoorden

    Ik houd het het kiefst bij de klassieke ” oudejaarsavondbol”. Uiteraard wel zelf maken.
    Krenten, rozijnen, appel en wat sucadesnippers. Koop ze eigenlijk nooit aan een kraam
    Vind het veel te leuk om zelf te doen. Top 2000 aan en bakken maar. Eet er ook best wel veel. Lekker. Fijne jaarwisseling en een gezond en creatief 2017 , jullie beiden van harte toegewenst.

    • Pauline

      27 december 2016 at 23:28 Beantwoorden

      Dat klinkt ook goed. Jij ook een heel fijn 2017 Hans

  • Kelly

    27 december 2016 at 10:34 Beantwoorden

    Ik ben zelf meer van de klassieke oliebol, maar dit kan ook erg lekker zijn!

  • Nicole

    27 december 2016 at 08:57 Beantwoorden

    Ze zien er heerlijk uit! Helaas kan ik ze niet eten, dus geniet ik maar van de foto’s.

  • Floor

    27 december 2016 at 08:45 Beantwoorden

    Dat klinkt heerlijk! Mijn absolute favoriet is met geitenkaas en rauwe ham… Zó lekker!

Plaats een reactie