Latkes met gerookte zalm

Weekendbites: Latkes met gerookte zalm

Latkes met gerookte zalm, heb jij er ooit eerder van gehoord? Ik niet namelijk. Totdat Pauline er in geuren en kleuren over vertelde na haar tripje naar Stockholm. Daar had ze zoiets gegeten en dat was zo lekker, dat we het thuis nog een keer moesten maken. Later las ik dat Latkes in vele keukens gegeten worden, waaronder de joodse keuken. Ze worden vaak gegeten tijdens het Chanoekafeest. De combinatie die we nu gemaakt hebben heeft een Scandinavisch tintje, door de gerookte zalm. Eigenlijk kun je latkes wel een beetje vergelijken met rösti. Het is een combinatie van geraspte aardappelen met ui. Heel vaak wordt het gefrituurd, maar wij bakken het gewoon in een koekenpan. Worden ze iets minder vet van. Met de gerookte zalm en zure room erbij is het een heerlijk borrelhapje.

Oh jongens, nog een paar weken en dan is het alweer kerst. Wat gaat de tijd toch snel he! We zullen de komende tijd veel kerstinspiratie met je delen hoor. Deze latkes met gerookte zalm kunnen bijvoorbeeld ook heel goed als voorgerechtje bij het kerstdiner. Want het ziet er al feestelijk uit van zichzelf, vind je ook niet? Heb je nog verzoekjes voor kerst? Bepaalde tips of gerechten die je graag terug wilt zien op de site? We horen het graag, dan gaan we ermee aan de slag!

Latkes met gerookte zalm

Ingrediënten voor 6-8 stuks
300 gr aardappelen
1 ui
1 ei
125 ml zure room
Rasp van een halve citroen
200 gr gerookte zalm of gravad lax
Paar takjes verse dille
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Schil de aardappelen en rasp ze fijn. Was de aardappelen niet.

Rasp de ui fijn. Meng de ui en de aardappel door elkaar. Knijp het vocht er zoveel als mogelijk uit.

Voeg een ei toe aan het aardappel mengsel en roer door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Zet een pan met een scheutje olijfolie op het vuur. Leg kleine hoopjes van het aardappelmengsel in de pan. Druk iets plat met een lepel en bak de latkes rondom bruin. Laat ze iets afkoelen.

Meng de zure room met de rasp van de citroen en wat peper. Verdeel de zure room over de latkes. Ongeveer een theelepeltje per aardappelkoekje. Leg een plakje zalm erop en garneer met een takje verse dille.

Serveer meteen.

Latkes met gerookte zalm

Latkes met gerookte zalm

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Video: Mijn 5 favo ingredienten in de keuken
Pompoenhummus
Bewaar
12 Comments
  • Hélène

    18 december 2016 at 18:35 Beantwoorden

    Volgens mij noemen ze dat in Limburg Riefekuchen wat natuurlijk uit Duitsland overgenomen is. Ze worden ook op markten verkocht in Limburg.

  • Bas

    21 november 2016 at 08:02 Beantwoorden

    Zien er heerlijk uit! Zijn deze ook koud te eten zodat het goed voor te bereiden is?

    • Pauline

      21 november 2016 at 13:36 Beantwoorden

      Ik vind ze koud ook erg lekker. Gaat prima dus.

  • Jaimyskitchen

    20 november 2016 at 20:50 Beantwoorden

    Like me heerlijk!\r\nEven op slaan voor de oudejaarsavond borrel/party met mijn vriendinnen!

  • Demi | StudioKOOK

    19 november 2016 at 11:19 Beantwoorden

    Ziet er echt heerlijk uit zeg!

  • Alie

    18 november 2016 at 15:31 Beantwoorden

    Lijkt me super lekker en wat een mooie foto”s !

  • Carola

    18 november 2016 at 15:26 Beantwoorden

    in duitsland heet zoiets kartoffelpuffer. Je kan ze hartig eten, kruiden toevoegen maar ook (voor kinderen) met appelmoes serveren. De laatste variant kreeg ik als tiener bij vrienden in Duitsland te eten met vooraf aardappelsoep. Dit was vroeger, werd mij verteld, armeluis eten. Nou die kartoffelpuffer smaakten prima.\r\nEn ook deze scandinavische variant ziet er heel lekker uit

  • Corien

    18 november 2016 at 10:57 Beantwoorden

    Ik ben op zoek naar een fijn recept voor canadese ganzenborst. Weten jullie iets feestelijks?

    • Pauline

      21 november 2016 at 13:46 Beantwoorden

      Ohh nee daar hebben we helaas nog geen ervaring mee.

  • Jonna@Burgertrutjes

    18 november 2016 at 09:08 Beantwoorden

    Nog nooit van gehoord maar bedankt voor het introduceren! Lijkt me hemels.

  • Nicole

    18 november 2016 at 07:19 Beantwoorden

    Wat een leuk en lekker idee!

Plaats een reactie