Dadel Speculaascake

Dadel Speculaascake

In deze periode strooien we met liefde met speculaas recepten. Deze dadel speculaascake is ook zo’n fijne. De cake is gemaakt van amandelmeel en daardoor glutenvrij. Niet dat dat persé gezonder is, maar als je geen gluten mag kan je toch lekker meegenieten van deze speculaascake. Heb je geen allergie dan kan je ook gewoon speltbloem gebruiken. Dat is namelijk een stuk goedkoper. Maar stiekem is amandelmeel wel lekkerder, dus ik laat de beslissing lekker aan jou. De zoetheid komt met name van de dadels. Omdat ik dat net niet zoet genoeg vind (en ik ben al helemaal geen zoetekauw) voegde ik ook nog wat kokosbloesemsuiker toe. Maar dat hoeft dus niet perse. Je kunt ook een extra dadel toevoegen.

De dadelcake is zo gemaakt. Eerst meng je alle natte ingrediënten en daar voeg je de droge ingrediënten aan toe. Even mixen en hij kan de oven in. Ik vind niets fijner dan bakken op een herfstige dag. Als het mooi weer ga ik graag naar buiten. Maar zodra het regent en waait vind ik het extra fijn om lekker thuis te blijven. Meestal hang ik dan de hele dag in mijn badjas en zo rond de middag duik ik dan de keuken in om iets te bakken. Soms iets guiltys met heel veel suiker, roomboter en chocola en soms iets meer verantwoords zoals deze speculaascake. Om daarna lekker op de bank te kruipen met een stapel kookboeken, een kopje koffie en een plakje versgebakken cake. Ja dat is herfst voor mij.

Dadel Speculaascake

Dadel Speculaascake

Ingrediënten voor 1 cake 23 cm
100 gr Medjool dadels
4 eieren
40 gr kokosbloesemsuiker
150 gr amandelmeel (of speltbloem)
50 gr gesmolten kokosolie
2,5 tl speculaaskruiden
2 tl bakpoeder
Handje amandelen of amandelschaafsel
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht.

Mix de dadels met de eieren en de kokosolie glad in een keukenmachine.

Voeg het amandelmeel, de kokosbloesemsuiker, het bakpoeder, een snuf zout en de speculaaskruiden bij het beslag en mix nog even kort. Het moet een egaal beslag zijn.

Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet hem goed in met een bakspray.

Giet het beslag voor de speculaascake in de vorm en spreid het goed uit met een spatel. Verdeel wat amandelen of amandelschaafsel over de cake.

Bak de speculaascake in 40 – 45 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

De ene oven is de andere niet dus houdt de cake tijdens het bakproces goed in de gaten. Wordt de speculaascake te donker aan de bovenkant, dek deze dan af met wat aluminumfolie.

Dit recept is Voedselzandloper proof zonder de kokosbloesemsuiker. In plaats daarvan kan je 2 extra dadels gebruiken.

Dadel SpeculaascakeDadel Speculaascake

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

 

Hotspot: MICA Haarlem
Tarte tatin met uien van Miljuschka
Bewaar

Pauline

Pauline - Foodblogger - Live, Love, Eat! - Denkt in eten - Verliefd op Haarlem - Coffeelover - Verzamelt kookboeken - IJsjunkie - Schreef een eigen kookboek x 2

26 Comments
  • De Munck Patricia

    8 januari 2017 at 19:48 Beantwoorden

    Dit is echt lekker en glutenvrij :-). K heb voor deze week al een tussendoortje. Super!

  • Brigitte Witte

    7 december 2016 at 19:42 Beantwoorden

    Dat ziet er goed uit. Ik wil hem ook gaan proberen. Super dat ie glutenvrij is. Is kokospalmsuiker hetzelfde als kokosbloesemsuiker? Ik heb begrepen dat ik het ene bij de jumbo kan halen en het andere bij de ah.

    • Pauline

      7 december 2016 at 22:07 Beantwoorden

      Volgens mij is het niet exact hetzelfde, maar ik denk dat je beide kunt gebruiken in dit recept.

  • Mark

    27 november 2016 at 14:04 Beantwoorden

    Topper, dit recept. Sinds vorige week zondag al twee keer gemaakt en de derde gaat zo de oven in.\nNog een tip met betrekking tot amandelmeel. Ik koop dit in grootverpakking (3 kilo) bij De notenshop dat scheelt bijna de helft met de prijs in de winkel.

  • Carla Westmaas

    20 november 2016 at 13:55 Beantwoorden

    Hi allemaal , ik heb hem al 2x gemaakt! \r\nEn idd Amandelmeel ( gemalen amandelen is duur ) maar lekker en gezond.. en altijd beter als duur gebak uit de winkel.\r\nIk gebruik 100gr Amandelmeel met 1x 50 gr havermoutmeel..en net 50 gr boekweitmeel.\r\n1x met speculaas kruiden en nu met een eigenmix pumpkinspice.\r\nEn geen palmsuiker maar 2 0ns dadels ( gewogen net pit ) dus 175gr zonder denk ik.\r\nBeide keren super goed gelukt!

  • Lisa

    18 november 2016 at 14:35 Beantwoorden

    Hoi,\r\nEr staat: verse dadels. Kan het ook met semi-gedroogde Medjooldadels?

    • Pauline

      21 november 2016 at 13:45 Beantwoorden

      yes, die bedoel ik.

      • Lisa

        23 november 2016 at 20:11 Beantwoorden

        Ik had al zo’n vermoeden :-). Hij was heerlijk. Wel een karwei om een glad beslag te krijgen zonder keukenmachine. M’n blender had het er een beetje moeilijk mee, maar het is gelukt!

  • Suzanne.

    16 november 2016 at 22:55 Beantwoorden

    Heerlijke cake!\r\nSchrok alleen erg van de prijs van de Amandelmeel. Heb je een andere glutenvrije vervanger daarvoor? \r\n& hoe zit het dan met de verhouding?

    • Annika

      17 november 2016 at 11:19 Beantwoorden

      Dat zou ik zo niet weten, ik heb het zelf nog niet geprobeerd met andere meelsoorten.

  • Aranka

    16 november 2016 at 14:17 Beantwoorden

    Ik wil hem ook gaan maken maar dan met patent bloem,zal dit veel verschil met gaan uitmaken en blijven de verhoudingen dan hetzelfde?

    • Annika

      17 november 2016 at 11:15 Beantwoorden

      Ik denk dat het wel met dezelfde verhoudingen kan. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, dus durf het niet met zekerheid te zeggen.

      • Aranka

        18 november 2016 at 14:16 Beantwoorden

        Ik heb het vandaag uitgeprobeerd en het is een groot succes geworden

  • Karin

    14 november 2016 at 16:30 Beantwoorden

    Hi Pauline, ik heb de cake gemaakt met speltbloem. De cake smaakt goed, maar is wel droog. Ik heb een elektrische oven, dus heb de temperatuur aangepast naar 180 graden. Als baktijd heb ik 45 minuten aangehouden. Enig idee hoe ik ervoor kan zorgen dat de cake de volgende keer minder droog wordt? Groeten, Karin

    • Meike

      14 november 2016 at 17:08 Beantwoorden

      Ik had precies hetzelfde probleem…. 🙁

    • Pauline

      15 november 2016 at 17:12 Beantwoorden

      Dat komt toch door de speltbloem. Ik heb het recept gemaakt met amandelmeel en dat geeft een luchtige structuur. Misschien kan je de volgende keer iets meer kokosolie gebruiken.

      • Karin

        15 november 2016 at 21:00 Beantwoorden

        Dank je wel Pauline, ik ga de volgende dan met amandelmeel maken!

  • Jawira

    14 november 2016 at 13:51 Beantwoorden

    Lekker en makkelijk recept! Fijn de versie met Amandelmeel , is altijd handig een glutenvrij recept. Opgeslagen en Pauline, ik ben al een aantal jaren een trouwe bezoekster van je blog en heb veel recepten uitgeprobeerd ! Dank jullie wel!?

  • merel

    13 november 2016 at 20:13 Beantwoorden

    Heerlijk, ik heb er ook rozijnen doorheen gedaan, smaakt net zo herfstig ;-). Lekker avondje met thee, laptop en speculaascake op de bank. Dankje!

  • Yvonne Barel

    13 november 2016 at 10:35 Beantwoorden

    Hij zag er zo lekker uit én past in mijn detoxprogramma, dus ben ik ‘m meteen gaan maken! Staat nu in de oven, ben benieuwd. Nog wel een vraagje, kun je ook half amandel- en half speltmeel gebruiken? En zodoende een beetje goedkoper uit zijn en betere smaak dan net alleen speltmeel? Vroeg ik me af tijdens het maken….

  • Marijke

    13 november 2016 at 08:56 Beantwoorden

    Klinkt erg lekker en ziet er prachtig uit!

Plaats een reactie