lamingtons

Lamingtons met aardbeienspread

Sponsored. Mijn kennismaking met lamingtons was (hoe kan het ook anders) in Australië. Onderweg van Noosa naar Brisbane stopten we bij een hele kleine bakery die er aan de buitenkant niet heel bijzonder uit zag. Maar het gaat om de inhoud en die was goed. De vitrines lagen vol met homemade meatpies (love it), zoete taarten, koekjes en ook lamingtons. Yes! Ik dacht altijd dat een lamington bestond uit botercake met chocola en kokos. Dat is niet helemaal waar. De cake is veel luchtiger (later begreep ik dat het spongecake is) en de buitenkant is een soort icing. Superlekker en luchtig en vooral heel makkelijk om te maken. En daar hou ik van.

Soms zijn lamingtons gevuld met een laagje jam en soms ook niet. Met jam heeft uiteraard mijn voorkeur. In dit recept heb ik een laagje aardbeienspread van Hero Le Fruit gebruikt. Spread dus en geen jam, want het bevat minder suiker dan gewone jam en daarom mag het de naam niet hebben. Er zit 70% fruit in en dat proef je. Superlekker en fris in combinatie met de luchtige spongecake en zoete chocolade icing. Maurits kon al niet wachten tot ik ze gemaakt had want die is na Australië ook verslaafd geraakt aan deze cakejes. Dit zijn de klassiekers met chocolade en kokos, maar je hebt ook roze Lamingtons met frambozen of gele met citroen. Die bewaar ik voor een volgende keer. Beloofd.

lamingtonslamingtonslamingtons

Ingrediënten voor 9 st.
Spongecake
4 eieren
120 gr suiker
110 gr bloem
20 gr maizena
40 gr gesmolten boter
100 gr Hero Le Fruit aardbeien

Icing
300 gr poedersuiker
50 gr cacao
75 ml gekookt water
75 ml melk
200 gr kokos

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Klop met een mixer de eieren en de suiker luchtig. Klop het liefst een minuut of 10. Het is de bedoeling dat het een romige lichtgele massa wordt.

Spatel nu de bloem en de maïzena voorzichtig door het eimengsel. Spatel ook de boter voorzichtig door het mengsel.

Vet de vorm in met een bakspray en bekleed de bodem met bakpapier. Giet het beslag in de vorm.

Bak de spongecake in 20 – 25 minuten gaar. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

Laat de spongecake afkoelen op een rooster.

lamingtons

Halveer de cake en smeer de onderste helft rijkelijk in met de aardbeienspread. Leg de andere helft er bovenop. Snijd de spongecake in 9 gelijke vierkantjes.

Meng de poedersuiker met de cacao. Voeg het gekookte water en de melk toe en klop er met een garde een egaal chocoladeglazuur van. Het moet een lopende structuur hebben.

Leg de kokos klaar op een bordje.

Haal een lamington cakeje eerst door de chocolade icing en dan door de kokos. Laat ze uitharden op een rooster.

Serveer meteen of bewaar de Lamingtons op een koele plek.

Inspiratie + Win
Ben je ook benieuwd naar de creaties van de andere bloggers? Kijk dan op de Hero Jam Studio. Hier vind je heel veel inspiratie voor recepten met jam. Van ontbijt tot lunch en zelfs diner. En je kunt een Kitchenaid winnen. Yes! Upload jouw recept  en maak kans op een KitchenAid Artisan mixer of Artisan magnetische blender.

lamingtonslamingtons

Dit bericht is in samenwerking met Hero Le Fruit, lees hier mijn disclaimer.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn tweede kookboek al? Bestellen kan hier. De derde is onderweg en ligt dit najaar in stores.

Fresh & Easy: Italiaanse linzensalade
Diary September #1
Bewaar
11 Comments
  • Hazel

    16 september 2016 at 17:08 Beantwoorden

    Wat zien ze er gezellig uit! Lamingtons staan ook al eeuwen op mijn to do lijstje omdat ze er zo leuk uit zien, alleen ben ik in deze combi dan weer niet zo’n fan van kokos. Maar, bedankt voor de friendly reminder, ik ga ze weer een plekje naar voren schuiven 😉

  • Ellen

    14 september 2016 at 13:55 Beantwoorden

    Ik hou van Lamingtons (en Australië!) en kan niet wachten om ze zelf te gaan maken. Dankjewel voor dit fijne recept.

  • Rowan

    13 september 2016 at 21:40 Beantwoorden

    Wauw dit ziet er echt mooi en lekker uit! Ik vind desserts met laagjes altijd zo leuk!

  • Tanja

    13 september 2016 at 17:52 Beantwoorden

    Ik had nog nooit van Lamintons gehoord maar ze lijken me heerlijk met al de smaken van fruit, choco en cocos.. En dat terwijl ik normaal meer van hartig ben dan van zoet 🙂 Jij hebt, zo te zien, een vierkante bakvorm gebruikt maar die heb ik niet. Kan het ook in een langwerpige cakevorm? En hoe groot moet die dan zijn? Ik wil deze cakejes beslist gaan maken 🙂

    • Pauline

      14 september 2016 at 11:47 Beantwoorden

      Je kunt het ook in een ovenschaal maken. Een gewone cakevorm kan ook maar dan zou ik het recept x 1,5 doen en de baktijd verlengen met 20 minuten.

  • Jonna@Burgertrutjes

    13 september 2016 at 15:49 Beantwoorden

    Ken ook dit cakeje nog niet… Klinkt wel super lekker!

  • linda

    13 september 2016 at 11:52 Beantwoorden

    tijd voor een suikervrije variant zodat ook mijn zoontje m kan proeven.\r\nik ga er mee aan de slag.

  • anja scholma

    13 september 2016 at 11:21 Beantwoorden

    lekker !!!!!!!!!!

  • Lianne

    13 september 2016 at 10:00 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit zeg! Ik heb ze weleens voorbij zien komen, maar ik dacht dat het veel lastiger zou zijn om te maken. Of is dat eigenlijk ook zo?

  • Demi | DE KOOKFABRIEK

    13 september 2016 at 09:13 Beantwoorden

    Kende dit cakeje nog niet, maar wat ziet dit er lekker uit zeg! Lijkt me erg leuk om te maken.

Plaats een reactie