Ontbijtkoek
Zelf ontbijtkoek maken is hartstikke makkelijk en echt super lekker! Het ontbijtkoek recept komt uit het kookboek ‘Mag ik nog een hapje‘ van onze foodievriendin Francesca van Berk. Het enige wat je moet doen is de ingrediënten allemaal mengen en voor de rest doet de oven zijn werk. Appeltje eitje toch? De ontbijtkoek is gezond en met wat roomboter erop lekker als ontbijtje of als tussendoortje. Zo kom je de dag wel door! En heb je wat ontbijtkoek over? Gebruik het dan voor in een lekkere stoofpot.
Is ontbijtkoek gezond?
Wij krijgen regelmatig de vraag: is ontbijtkoek gezond? Wij zijn helaas geen diëtisten, dus echt goed antwoord op deze vraag geven is lastig. Maar met een beetje gezond verstand kom je er ook wel. Ontbijtkoek is een gezondere optie (ten opzichte van koeken met veel suikers). Daarnaast is zelf ontbijtkoek maken vaak gezonder dan de kant-en-klare opties uit de winkel. Je kunt namelijk zelf bepalen welke meelsoort je gebruikt en hoe je de ontbijtkoek zoet. In dit recept voegen we honing en dadelstroop toe. Het is dus zeker geen suikervrij recept, maar wel beperkt qua suikerhoeveelheid. De stroop voegt tevens wat ijzer toe. Daarnaast is roggemeel voedzamer dan tarwemeel. Er zitten meer vezels in en dit zorgt er voor dat je langer een verzadigd gevoel houdt. En dus minder snel een tweede plakje eet 😉
Cakevorm
Je kan ontbijtkoek gewoon in een cakevorm bakken. Wij hebben zelf deze. Een heel fijn exemplaar want hij gaat al jaren mee.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 8 - 10 plakken
- 500 gr roggemeel
- 500 ml melk
- 100 gr rozijnen
- 75 gr dadelstroop
- 50 gr honing
- 10 gr bakpoeder
- 1 el koekkruiden
- 1/2 tl kruidnagelpoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- Snufje zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).
Meng alle ingrediënten in een grote kom goed door elkaar. Is het beslag te dik? Voeg dan nog wat extra melk toe.
Vet een cakevorm in met een bakspray of wat olijfolie. Giet het beslag in de vorm en strijk het glad aan de bovenkant.
Bak de koek in 60 minuten af in de voorverwarmde oven.
Meng wat extra melk en dadelstroop en bestrijk de ontbijtkoek hier halverwege mee.
Haal de ontbijtkoek uit de oven en laat afkoelen op een rek. Je kunt de ontbijtkoek verpakt in aluminiumfolie ongeveer drie dagen bewaren.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in