risotto van parelgort

Fresh & Easy: Risotto van parelgort

Heb jij wel eens een risotto van parelgort gegeten? Ik vind het een aanrader. Ik had nog een half zakje parelgort liggen. Perfect voor een risotto met prei en geitenkaas. Vorig jaar maakte ik al een aantal recepten met parelgort, maar op de een of andere manier vergeet ik dan weer hoe lekker het is. Parelgort is gepelde gerst, het bevat dus wel gewoon gluten. Ik vind het erg lekker. Het is voedzaam en vult ook goed. En dat is ook fijn. Je hebt verschillende soorten gort. Sommigen moet je eerst weken. Dat vind ik gedoe, dus ik ga voor de snelle versie. Voor de echt speed gonzalessen onder ons is er ook nog vluggort, dat is nog sneller klaar. Je kunt het gewoon kopen bij de Appie tegenwoordig.

Ik voegde nu prei en geitenkaas toe. Een heerlijke combi. Je kunt uiteraard ook gewoon risottorijst gebruiken als je geen parelgort in huis hebt. En andere combi’s zijn ook altijd fijn. Met tuinerwten en feta bijvoorbeeld, of met spinazie en blauwe kaas. Varieer er lekker mee. Ik ben benieuwd of jullie wel eens gort eten. Laat het mij vooral weten in de comments , vind ik altijd leuk om te lezen. En deel ook vooral je favo combi’s. Extra inspiratie is altijd fijn.

risotto van parelgort

salade parelgort

Ingrediënten voor 4 personen
200 gr parelgort
1 ui
1 teentje knoflook
1 dikke prei
75 gr geitenkaas
1,25 ltr bouillon
Handje peterselie
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie.

Snijd de prei in ringen en was deze goed. Voeg dit bij de ui en bak het kort mee.

Voeg de parelgort toe en bak de korrels rondom aan. Voeg nu beetje bij beetje de warme bouillon toe. Je voegt pas een nieuwe scheut bouillon toe als het vorige helemaal opgenomen is. Ga zo door totdat alle bouillon op is. Na een minuut of 30 is de parelgort gaar.

Verkruimel de geitenkaas boven de risotto en schep nog even om. Dan smelt de geitenkaas lekker.

Breng de risotto van parelgort op smaak met peper en zout.

Garneer de risotto met wat gehakte peterselie.

risotto van parelgort

Risotto van parelgort

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

10 x Hotspots Andalusië
Easy flatbread recept
Bewaar
13 Comments
  • Michelle Faaij

    27 oktober 2016 at 09:52 Beantwoorden

    Hi Pauline, we gebruiken je recepten al enige tijd. We vinden er altijd wel iets. Je site is plezierig om te lezen, de recepten zijn super!\r\nGisterenavond heb ik parelgort in een fancy restaurant gegeten. Het was gegaard in room i.p.v. bouillon en met paddenstoelen bereid. En bovenop zachte, romige geitenkaas. Erg lekker!

  • Jaimyskitchen

    18 mei 2016 at 21:05 Beantwoorden

    Dit lijkt me heerlijk.\r\nIk heb zelf een recept gemaakt voor mijn blog met paddestoelen-parelgort risotto, dat vond ik ook onwijs lekker! Prei is heerlijk & ik heb ook nog een zakje staan, dus ik denk dat ik je ga volgen 🙂

  • Anne

    18 mei 2016 at 14:04 Beantwoorden

    Ik heb nog nooit parelgort gegeten, maar als ik het zo zie.. Moet ik het toch maar eens proberen.

  • Susanne

    18 mei 2016 at 13:58 Beantwoorden

    Wat voor geitenkaas wordt er gebruikt?

  • Saskia - Blij Suikervrij

    18 mei 2016 at 12:02 Beantwoorden

    Ik kook sinds kort geregeld met parelgort, maar een risotto moet ik echt nog eens proberen. It’s looking good! ?

  • Margot

    18 mei 2016 at 11:06 Beantwoorden

    Heerlijk! Ik heb vorige week voor het eerst parelgort gegeten en was meteen fan, dus dit recept komt goed van pas.

  • Nicole

    18 mei 2016 at 09:18 Beantwoorden

    Oh dit lijkt me lekker zeg!

  • Maria

    18 mei 2016 at 09:16 Beantwoorden

    Heb zeker wel een gort gemaakt. Ik kende het eigenlijk niet, maar het zat regelmatig in de Beebox waar we een tijdje een abo op hadden. Lekker en voedzaam. Met paddestoelenmix, rucola en kaas ook erg lekker; beetje klassieke risotto maar dan met gort 🙂

  • Fermke

    18 mei 2016 at 08:00 Beantwoorden

    Is parelgort weer wat anders dan spelt? Ik heb weleens speltrisotto proberen te maken, maar dat duurt uren.

    • Pauline

      19 mei 2016 at 16:25 Beantwoorden

      Ja dat is weer wat anders idd. Parelgort wordt zachter dan spelt en daardoor beter geschikt voor risotto.

  • Ellen

    18 mei 2016 at 07:22 Beantwoorden

    Mmm ik heb nog nooit met parelgort gekookt, maar het ziet er erg lekker uit. Zeker in combinatie met die prei en geitenkaas!

Plaats een reactie