tiramisu taart

Tiramisu bombe

Als er een toetje met koffie op de kaart staat ben ik om. Die moet ik proeven! Zo kan tiramisu mij na al die jaren nog steeds niet vervelen (zelf niet na mijn jaar werken in de pizzeria, waar ik het iedere week at). Extra leuk vind ik het dan om variaties te bedenken op mijn ó zo geliefde nagerecht. Deze tiramisu bombe is er één van.. Ik maakte hem voor kerst en at er door mijn griep geen hap van (bummer). Maar Maurits heeft mij verzekerd dat hij lekker was. Kan ook bijna niet anders: romige mascarpone-crème, biscuit doordrenkt met koffie en Amaretto en een laagje cacao.. Daar kan weinig mis aan gaan.

Ik gebruik liever niet al teveel suiker in de mascarpone vulling. Ik vind het lekkerder als het niet te zoet is. Het biscuit is namelijk ook al zoet. Maar houd je wel van zoet, voeg dan gerust een extra schepje toe. Gewoon even proeven voordat je de taart afmaakt. In de koffie heb ik nu een scheutje Amaretto gedaan. Officieel hoort er Marsala in de Tiramisu, dus dat kan je ook gebruiken. Is misschien nog wel lekkerder.

Het leuke van deze tiramisu-taart is dat je het zowel als dessert als bij de koffie kunt eten. Of voor mijn part als ontbijt, daar doe ik niet moeilijk over. De mooie ronde vorm dankt hij aan de Blanda serveerschaal van IKEA (#nosponjustfan). In deze RVS kom kan je heel goed biscuits (taartbodems) bakken. Er is een periode geweest dat ik bruids- en kindertaarten bakte en toen heb ik het geheim van deze vorm ontdekt. Natuurlijk kan je ook een gewone springvorm van 20 cm gebruiken. Maar zo’n bolletje staat extra feestelijk, vind je ook niet?tiramisu bombe
ingredienten eieren-4

Ingrediënten voor 8 – 10 personen
Biscuit
4 eieren
120 gr suiker
100 gr (spelt)bloem
20 gr maïzena

Vulling
250 ml slagroom
250 gr mascarpone
50 gr suiker
1 kopje zwarte koffie
Scheutje Amaretto (of Marsala)
1 tl suiker
Cacao

Materialen
Blanda vorm 20 cm

Zo maak je het 
Begin met het maken van het biscuit. Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Klop met een mixer de eieren en de suiker luchtig. Klop het liefst een minuut of 10. Het is de bedoeling dat het een romige lichtgele massa wordt.

Spatel nu de bloem en de maïzena voorzichtig door het eimengsel.

Vet de Blanda vorm in met een bakspray of wat boter en giet het beslag in de vorm.

Bak het biscuit in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Het biscuit is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat het biscuit volledig afkoelen (je kunt dit ook een dag van tevoren maken.)

Klop de slagroom met de suiker luchtig en stijf. Roer in een andere kom de mascarpone los. Meng de mascarpone en de slagroom nu met elkaar. Ik ben zelf niet zo’n zoetekauw, dus ik vind 50 gr suiker meer dan genoeg. Houd je wel van zoet, voeg dan gerust een el extra toe. Laat de vulling iets opstijven in de koelkast.

Zet een koffie. Voeg een tl suiker en een scheutje Amaretto toe. Roer het even kort en laat de koffie vervolgens afkoelen.

Snijd het biscuit 2 keer horizontaal doormidden, zodat je 3 gelijke delen hebt.

Haal de bovenste 2 delen van het biscuit. Besprenkel het onderste deel met het koffie-Amaretto mengsel. Drizzle het er een beetje overheen, maar zorg ervoor dat het niet te nat wordt.

Verdeel nu een dikke laag van de mascarpone-vulling over het biscuit en strijk het gelijkmatig uit.

Leg de tweede laag biscuit hier bovenop en herhaal de voorgaande stappen (dus eerst de koffie en dan de vulling). Houdt iets van de vulling achter voor het afsmeren.

Leg de bovenkant van het biscuit op de tiramisu taart. En druk het iets aan.

Bestrijk de buitenkant van de Tiramisu Bombe met de overgebleven mascarponecrème.

Doe een flinke lepel cacao in een zeef en strooi dit over de taart heen.

Laat de Tiramisu Bombe nog een uurtje opstijven in de koelkast voor het serveren.

Lekker met een espresso ernaast.

tiramisu taart
tiramisu bombe

tiramisu bombe-9

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Editorial: All day brunch
Video: What's in my fridge?
Bewaar
16 Comments
  • Denise Huber

    21 oktober 2016 at 21:15 Beantwoorden

    Hee hallo! Zuet er heerlijk uit en daarom ga ik ga 2 taarten maken voor mijn verjaardag morgen. De eerste biscuit staat nu in de oven. Morgen wil ik hem dan vullen en verder afmaken. Hoe kan ik de biscuit het beste bewaren? (nu maar hopen op een snel antwoord hahaha ;))\r\n\r\ngroetjes

  • Kunera

    10 augustus 2016 at 21:36 Beantwoorden

    Ik kan bij de producten van Ikea niet vinden of ze in de oven kunnen. Heb je de metalen of de glazen schaal gebruikt?

    • Pauline

      12 augustus 2016 at 14:34 Beantwoorden

      Yes ze kunnen allebei in de oven. Ik heb zelf de metalen.

  • Judy

    25 april 2016 at 08:18 Beantwoorden

    Gemaakt voor de verjaardag van mijn jarige zusje. Complimenten, niet moeilijk en makkelijk recept Ziet er prachtig uit en smaakt heerlijk! !

  • Lianne| De Zoetekauw

    22 maart 2016 at 08:43 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! 🙂 Zo’n vorm is wel heel gaaf zeg.

  • Yummie in my Tummy

    21 maart 2016 at 21:24 Beantwoorden

    Ziet er super lekker uit!! Heb zelf een keer een zomerfruit variant gemaakt. Deze ga ik ook een keer proberen!

  • Jessica

    21 maart 2016 at 15:41 Beantwoorden

    Gemaakt met glazen schaal, ging prima.\r\nBuitenkant donkerder. Heb donkere cacao poeder gebruikt. Geeft mooi contrast met lichte biscuit, witte vulling. Lekkere niet overheersende tiramisu smaak. Lijkt me ook lekker met vruchten? Zomervariant ?

  • Ellen

    21 maart 2016 at 10:03 Beantwoorden

    Wauw! Letterlijk een bommetje, maar dan wel een hééél lekkere!

  • illy

    21 maart 2016 at 09:54 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! Je gebruikt de Blanda van 20 cm begrijp ik?

  • Rie

    20 maart 2016 at 18:38 Beantwoorden

    Ai nu kan ik niet kiezen……… Vorige week trakteerde ik op mijn werk de caramel shortbread. SUCCES. Komende week bak ik weer voor een traktatie. Natuurlijk weer het shortbread en ik dacht de lemmon merengue te maken maar nu ik deze bombe gezien heb…………………dilemma, dilemma.

  • Margot

    20 maart 2016 at 17:46 Beantwoorden

    Dat ziet er lekker en prachtig uit!

  • gerhilde maakt

    20 maart 2016 at 15:17 Beantwoorden

    Die ziet er ook echt heerlijk uit!

  • Darinka

    20 maart 2016 at 13:16 Beantwoorden

    Ipv cacao schaafsel van pure chocolade is ook erg lekker zo hebben wij hem net gemaakt. (De cacao was op)

  • Laura | liefdevoorbakken

    20 maart 2016 at 09:57 Beantwoorden

    Oooh ik krijg er helemaal trek van! Ziet er fantastisch uit 🙂

  • Nicole

    20 maart 2016 at 08:17 Beantwoorden

    Oh deze lijkt me echt heerlijk! Heel erg mooi gedaan.

  • Marlotte

    20 maart 2016 at 06:55 Beantwoorden

    Wauw, wat een prachtige taart! Handig zo’n vorm zeg, ik ga ook eens kijken bij de Ikea!

Plaats een reactie