oosterse stamppot van zoete aardappel

Fresh & Easy: Oosterse stamppot van zoete aardappel

Ik had weer eens zin in een stamppot van zoete aardappel. Lekker licht maar toch vullend en voedzaam. Zoete aardappelen heb ik eigenlijk altijd wel in huis. En ook mijn groentelade zit meestal bommetje vol (kijk zaterdag maar naar mijn video). Voor een ander recept (dat jullie later nog van mij krijgen) had ik paksoi, paddenstoelen en taugé gebruikt. En ik had van alles nog een klein beetje over. Precies genoeg om deze Oosterse stamppot te maken. En zo ontstond er weer een nieuw recept…

Dit verhaal typeert echt mijn manier van koken. Ik werk niet met een eetplanning en maak ook geen uitgebreide boodschappenlijstjes. Wel voor de noodzakelijke dingen (anders vergeet ik het steevast), maar groente en fruit willen nog wel eens variëren. Zo daag ik mijzelf ook uit in de keuken. Want er is één regel, alles moet op! Als ik zie dat de rucola aan het verpieteren is, of de tomaten hun beste tijd gehad hebben, bedenk ik daar snel wat mee. Ik kan het gewoon niet over mijn hart verkrijgen om eten weg te gooien. In mijn vriezer heb ik altijd diverse vlees- en vissoorten liggen. Om de zoete aardappel stamppot iets meer body te geven, voegde ik kip toe. Uiteraard met een Oosters tintje. Liever vega? Dan kan je dat uiteraard weglaten. Ik ben benieuwd wat je van mijn East meets West creatie vindt. Het lijkt ingewikkeld (veel ingrediënten), maar het valt echt reuze mee. Laat je het even weten als je het gemaakt hebt?

 

oosterse stamppot van zoete aardappel

Ingrediënten voor 4 personen
1 kg zoete aardappelen
1 paksoi
200 gr gemengde paddenstoelen
100 gr taugé
1 lente uitje
1 teentje knoflook
0,5 rode peper
2 el sojasaus
Scheutje melk (optioneel)
Handje cashewnoten gehakt
Peper en zout
Olijfolie

Oosterse kip
3 kipfilets
2 el sojasaus
2 el olijfolie
1 teentje knoflook
0,5 rode peper

Zo maak je het
Maak een marinade van de sojasaus, de olijfolie, een geperst teentje knoflook en een gehakt half rood pepertje (zonder zaadjes). In principe hoef je geen zout toe te voegen, want sojasaus is al vrij zout van zichzelf.

Snijd de kipfilets in repen en leg deze in de marinade. Laat ze het liefst een uurtje marineren voor extra veel smaak.

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze in 8 tot 10 minuten gaar. Giet het water af en stamp de zoete aardappelen tot een zachte puree. Voeg eventueel een scheutje melk toe voor een extra romig effect. Breng de zoete aardappel puree op smaak met peper en zout. Dit is de basis van je zoete aardappel stamppot.

Bak de kipfilet goudbruin in een ruime pan. Haal de kip uit de pan en leg apart (onder een stukje aluminiumfolie).

Voeg een scheutje extra olijfolie toe aan de pan. Hak de knoflook en de rode peper (zonder zaadjes) fijn en doe dit in de pan.

Boen de paddenstoelen schoon met een keukenpapiertje en snijd ze in stukken. Voeg bij de knoflook en bak rondom aan.

Was de paksoi en snijd deze in stukken. Voeg de paksoi samen met de taugé bij de paddenstoelen en wok dit kort. Het is lekker als de groente nog een beetje een bite behoudt.

Breng de groente op smaak met 2 el sojasaus en eventueel wat extra peper en zout (eerst even proeven).

Spatel de gewokte groente door de zoete aardappel puree.

Garneer de stamppot van zoete aardappel met wat gehakte cashewnoten, wat ringetjes lente ui en eventueel wat peterselie of koriander.

Serveer de Oosterse stamppot met de kip.

oosterse stamppot van zoete aardappel

oosterse stamppot van zoete aardappel

Dit recept is (zonder de melk) Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Mijn favoriete paastafel
Broccolisalade uit mijn kookboek
Bewaar

Pauline

Pauline - Foodblogger - Live, Love, Eat! - Denkt in eten - Verliefd op Haarlem - Coffeelover - Verzamelt kookboeken - IJsjunkie - Schreef een eigen kookboek x 2

13 Comments
  • Maris

    11 oktober 2016 at 22:19 Beantwoorden

    Kun je dit gerecht 2 dagen eten?

  • Irene

    21 maart 2016 at 18:18 Beantwoorden

    Het was superlekker!

  • Ger

    16 maart 2016 at 21:51 Beantwoorden

    Knap hoe jij toch altijd weer leuke recepten verzint! En dat ze dan altijd ook nog lekker smaken, echt super lijkt me dat. Ik ben van de ‘veilige’ recepten, dus bekende en klassieke dingen, maar door jouw leer ik anders te kijken naar smaakcombinaties en daarmee te experimenteren. Thanks!

    • Pauline

      17 maart 2016 at 14:36 Beantwoorden

      Wat leuk om te horen dat je lekker aan het experimenteren bent. En fijn dat ik je daarbij kan helpen. Keep on cooking 🙂

  • Roos

    16 maart 2016 at 10:25 Beantwoorden

    Wat een goed idee, een Oosterse stamppot. Ik ben helemaal niet zo van de stamppotjes, maar op deze manier klinkt het wel erg lekker!

  • Anne

    16 maart 2016 at 09:42 Beantwoorden

    Dat ziet er echt heel lekker uit, Ga ik zeker eens uit proberen.

  • Nicole

    16 maart 2016 at 09:09 Beantwoorden

    Zo dat ziet er weer lekker uit! Erg leuk die twist.

  • Cheese and Chinese

    16 maart 2016 at 08:54 Beantwoorden

    Lijkt me echt lekker! Vind het altijd leuk om bekende gerechten een Oosters tintje te geven!

  • Charelle

    16 maart 2016 at 08:53 Beantwoorden

    Ooh dit klinkt super lekker! Heb nog nooit een stamppot met zoete aardappel gemaakt, de hoogste tijd dus om dat eens te proberen!

  • Emma

    16 maart 2016 at 07:31 Beantwoorden

    Mmm, het klinkt verrukkelijk! Ik ben dol op zoete aardappel en in combinatie met kip lijkt me dit heel erg lekker Pauline!

  • Margot

    16 maart 2016 at 07:31 Beantwoorden

    Dat ziet er goed uit! Ik moet snelle zoete aardappelen gaan kopen geloof ik.

  • Marlotte

    16 maart 2016 at 06:46 Beantwoorden

    Ah heerlijk! Ik heb dit toevallig gisteravond gemaakt, alleen dan net ietsjes anders. Onwijs lekker!

Plaats een reactie