hele zalm met kruidenkorst

Fresh & Easy: Hele Zalm met Kruidenkorst uit de oven

Met dit recept voor een hele zalm met kruidenkorst wil ik jullie laten zien hoe easy het is om vis te bereiden. Zelf eet ik veel te weinig vis. In Australië (en ook als ik uit eten ga) heb ik wel veel vis gegeten. Logisch, want we zaten 4 weken aan de kust, dus verser kan bijna niet (zo uit de zee op je bord). Maar thuis maak ik het te weinig klaar. En dat is doodzonde en ook een beetje dom. Want vis is niet alleen heel gezond en licht, het is vooral ook heel snel klaar. Neem nou deze zalm uit de oven. Binnen 20 minuten staat hij op tafel. En er kunnen minstens vier personen van eten. Perfect toch!

Ik gebruikte voor dit recept een hele zalmmoot (met huid) van 1,5 kilo. Een flinke jongen dus. De topping bestaat uit verse kruiden (peterselie, bieslook en dille) met wat citroen en feta. Heerlijk. De zoutige feta smaakt goed in combinatie met de verse kruiden en de frisse citroen. Ik heb de zalm in de oven gegaard. Dat is ook meteen de meest makkelijke manier om zo’n grote vis te bereiden. En bovendien heb ik ook geen pan waar deze big boy in past (ok snijden kan, maar dat is minder mooi).

Het resultaat was te gek. Zo lekker dat Maurits en ik de helft al voor de lunch opaten. Maar je kunt dit ook prima op tafel zetten bij een eetfeestje. Want ik vind deze zalm met kruidenkorst er persoonlijk heel feestelijk uit zien. Lekkere salade erbij, eventueel wat gekookte krielen en je hebt een prima maaltje. Lekker en gezond!

hele zalm met kruidenkorst

hele zalm met kruidenkorst

Ingrediënten voor 6 personen
1,5 kilo zalm op de huid
60 gr fetakaas
Rasp en sap van een halve citroen
Flinke hand peterselie
Flinke hand dille
Flinke hand bieslook
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Hak de groene kruiden fijn.

Leg de zalmmoot met de huidkant naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Breng de zalm op smaak met wat peper en zout en de rasp van een halve citroen.

Knijp de halve citroen uit boven de vis.

Verdeel de kruiden over de hele zalm. Zorg ervoor dat de hele zalm bedekt is met kruiden.

Verkruimel tenslotte de fetakaas over de kruidenlaag.

hele zalm met kruidenkorst

Drizzle er een klein beetje olijfolie overheen en schuif de bakplaat in de oven.

Bak de zalm met kruidenkorst in ongeveer 15 – 17 minuten gaar in de oven.

De vis is klaar als deze glazig ziet. Is het vocht dat er uitkomt wit, dan is hij eigenlijk al te ver.

Serveer de hele zalm uit de oven met een lekker frisse salade.

De huid eet je niet op, want deze wordt een beetje nat. Maar je kunt de zalm heel gemakkelijk van de huid afschrapen.

hele zalm uit de oven

hele zalm uit de oven

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

10 x havermout recepten
Indiase linzensoep
Bewaar
16 Comments
  • Roxanne

    26 juli 2016 at 13:07 Beantwoorden

    Zou huttenkase ook kunnen?

  • Pauline Pels

    17 mei 2016 at 10:13 Beantwoorden

    Heerlijke zalm met wat gebakken aardappeltjes en sla goed te maken voor een grote groep vrienden. De wijn erbij was een Glenwood Semillion 2012 uit Zuid Afrika. Licht houtgerijpt, beetje honing tonen paste goed bij ze zalm en de wijn was toch nog fris genoeg met de salade erbij.

  • Sanne

    16 mei 2016 at 19:06 Beantwoorden

    Deze is super lekker! Dank weer voor dit top-recept!

  • Marion

    14 maart 2016 at 13:59 Beantwoorden

    Een heerlijk recept, het smaakte fantastisch! We hebben er een zoete aardappel puree bij gegeten.

  • Noesjka

    10 maart 2016 at 07:42 Beantwoorden

    Wat was de zalm heerlijk gisteravond, Pauline! Dank voor de inspiratie! Heb dit recept gecombineerd met een ander ovenrecept en uiteindelijk lag het zalmpje op een mengsel van zoete aardappelblokjes, uitjes, snijboontjes (grof gesneden) en mais en heb ik met alledrie m’n boys heeeeeeerlijk gesmuld!

    • Pauline

      10 maart 2016 at 12:04 Beantwoorden

      Wat leuk om te horen, dankjewel 🙂 En je variatie klinkt heerlijk.

  • Jaimyskitchen

    9 maart 2016 at 21:10 Beantwoorden

    Jammie! Zalm is zo heerlijk!\r\nDit soort grote stukken koop ik zelf altijd op de vismarkt van mijn visboer, ontzettend voordelig!\r\nKlinkt als heerlijk weekend-food 😀

  • Monica

    9 maart 2016 at 20:30 Beantwoorden

    Hmm heerlijk lijkt dit mij zeg.

  • Ellen

    9 maart 2016 at 15:43 Beantwoorden

    Oooh lekker! Daar kan je mij altijd bij mee maken, amai!

  • Ik merk een klein beetje de invloed van het Australische leven : easy – big boy – drizzle… Haha! Klinkt hartstikke lekker dit, mijn oven is helaas niet groot genoeg voor zo’n mega ding maar een kleinere variant moet lukken.

  • Nicole

    9 maart 2016 at 09:13 Beantwoorden

    Oh dat is lekker! Ziet er erg mooi uit!

  • Margot

    9 maart 2016 at 07:42 Beantwoorden

    Dat ziet er zeker feestelijk en lekker uit!

  • Emma

    9 maart 2016 at 07:28 Beantwoorden

    Wauw, dit ziet er geweldig uit zeg! Mooi om op tafel te zitten bij een dinertje met vrienden, daar maak je de blits wel mee!

  • Cheese and Chinese

    9 maart 2016 at 07:25 Beantwoorden

    Zalm uit de oven is zó lekker! Die feta erbij lijkt me ook heerlijk – laatst hadden we een quiche gemaakt met zalm en geitenkaas, ook een beetje een gekke combo maar verassend lekker!

  • Marlotte

    9 maart 2016 at 07:03 Beantwoorden

    Vroeger was ik niet zo’n grote fan van zalm, maar tegenwoordig begin ik het steeds meer te waarderen. Zo’n kruidenkorstje lijkt me heerlijk!

Plaats een reactie