steak bearnaisesaus

Steak met bearnaisesaus

Wil je vanavond je lover verrassen? Maak dan deze steak met bearnaisesaus en je zal eeuwige credits en liefde krijgen. Dat beloof ik. Liefde gaat immers door de maag. Bearnaisesaus is niet perse de makkelijkste saus om te maken. Het schiet nogal snel in de schift. En je moet het à la minute maken, dus je kunt het niet voorbereiden. Maar de moeite loont zich wel, want er is niets lekkerders bij een steak dan deze romige saus. Wij leerden het trucje op de Hotelschool en dat recept geven we graag aan jullie door. Een goede steak bakken is ook nog een best een uitdaging. Voor een medium garing houd je max. 6 minuten aan.  Probeer het zelf!

steak bearnaisesaus
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 st. steak (biefstuk/entrecote of bavette)
  • Klontje roomboter
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bearnaisesaus

  • 25 gr sjalot
  • 50 ml dragonazijn
  • 50 ml witte wijn
  • 3 eidooiers
  • 200 gr ghee (geklaarde boter)
  • Kneepje citroensap
  • 1 el gehakte dragon
  • 1 blaadje laurier
  • 3 gekneusde peperkorrels
  • Zout

Zo maak je het

  1. Begin met het maken van de bearnaisesaus. Maak een castric. Doe de gesnipperde sjalot, de dragonazijn, de witte wijn, de laurier en de peperkorrels in een pannetje en breng dit aan de kook. Laat de castric tot de helft inkoken op een niet te hoog vuur. Haal de castric door een fijne zeef en laat hem helemaal afkoelen.

  2. In de tussentijd bak je de steaks. Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is. Haal het een half uur van tevoren uit de koelkast. Dep het een beetje droog met een keukenpapiertje. Breng de steaks op smaak met peper en zout. Verhit wat olijfolie en boter in een koekenpan. Laat de pan goed heet worden. Olijfolie kan deze hitte prima aan en boter zorgt voor een lekkere smaak en mooie kleur. Schroei het vlees op een hoog vuur in 1 minuut per kant goudbruin. Zet het vuur lager en bak de entrecotes nog een minuut of 3 – 4 voor een medium garing.

  3. Haal de biefstuk uit de pan en leg ze op een schone snijplank. Dek ze af met wat aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten.

  4. In de tussentijd kan je dan de bearnaisesaus afmaken. Klop de eidooiers met de castric au bain marie (dat is in een kom boven heet water) luchtig en romig. Blijf voortdurend kloppen anders gaan de eieren stollen. Let erop dat de kom het water niet raakt.

  5. Laat de ghee smelten. Kan je geen ghee vinden dan kan je zelf ook roomboter klaren. Dit doe je door roomboter te laten smelten in een pan. Het eiwit zakt naar de bodem van de pan. Bovenin vind je een heldere geklaarde boter. Giet de boter af en zorg dat het eiwit niet meekomt. Haal de pan van het vuur en voeg druppelsgewijs de gesmolten ghee bij de eidooiers. Blijf voortdurend kloppen. Klop net zolang totdat je een lobbige saus hebt.

  6. Breng de bearnaise verder op smaak met wat gehakte dragon, een kneepje citroensap en wat zout. Snijd de steaks in plakjes en serveer ze met de bearnaisesaus.

bearnaisesaus

Wat vind jij van dit recept?

3.5 (6 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Basisrecepten Snelle recepten Rundvlees Franse recepten Koolhydraatarme recepten Slanke recepten Suikervrij Kerst Vaderdag Vlees recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in