wilde rijst pilav

Fresh & Easy: Wilde rijst pilav

Het is weer woensdag dus jullie krijgen weer een Fresh & Easy receptje van mij. Vandaag deel ik het recept voor een wilde rijst pilav. En dat is freaking’ lekker. Pilav is een gerecht uit het Midden Oosten en bestaat vaak uit rijst dat gegaard wordt in de bouillon. Het lijkt een beetje op risotto qua bereiding. Echt heerlijk!

Voor dit recept heb ik wilde rijst gebruikt. Dat heeft net iets meer bite dan gewone rijst. Om het lekker winters te maken voegde ik cranberry’s, appel en pecannoten toe. Een lekkere combi. Voor het Midden Oosterse tintje gebruikte ik karwijzaad. Het lijkt qua smaak (en ook qua uiterlijk) op komijn, maar dan net ietsje sterker. Het is de bedoeling dat je dit als hoofdgerecht eet. Je kunt er  natuurlijk altijd nog een salade bij maken of een kippetje grillen. Maar zo is het ook om te smullen. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

wilde rijst pilav

ingredienten appel cranberry-3

Ingrediënten voor 4 personen
275 gr wilde rijst
1 ui
1 teentje knoflook
60 gr cranberries
1 appel
50 gr Pecannoten
500 ml bouillon (ik gebruikte kippen)
Sap van een halve citroen
Flinke hand peterselie
1 tl karwijzaad
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Laat de cranberries wellen in warm water.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een grote wok/hapjespan in iets olijfolie.

Voeg het karwijzaad toe en bak dit mee. Door verhitting komen de smaken extra vrij.

Voeg de wilde rijst toe en bak dit kort mee.

Schenk de bouillon op de rijst en dek de pan af met een deksel. Laat de rijst in ongeveer 12 tot 15 minuten gaar stoven op een laag vuur.

Snijd de appel in blokjes en hak de pecannoten grof.

Meng de cranberries, appel en pecannoten met de wilde rijst.

Breng de pilav op smaak met het sap van een halve citroen, wat peper en zout.

Garneer de pilav met wat vers gehakte peterselie.

Serveer meteen, maar ook koud is hij erg lekker.

wilde rijst pilav

wilde rijst pilav

wilde rijst pilav

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Hot and Happening #1
Salade met bloedsinaasappel - 30 days of veggies
Bewaar
17 Comments
  • Maaike

    22 maart 2016 at 15:20 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nWelke wilde rijst heb jij gebruikt voor dit recept? En waar kan je het kopen? \r\nAlvast bedankt. \r\n\r\nGroeten,\r\n\r\nMaaike

  • Suzanne

    10 maart 2016 at 21:58 Beantwoorden

    Wat is deze Pilav lekker…..SUPER!! Wij hadden het ook bijna op met zn tweetjes,…zo lekker!!!!

  • Ans Peterse

    23 februari 2016 at 18:32 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\nVandaag hebben we de pilav gegeten…..wat was het lekker….niets meer over??

  • Anneke

    19 januari 2016 at 16:20 Beantwoorden

    De pilav was heerlijk, gemaakt met kippenpoten. Voor herhaling vatbaar. Dan maak ik toch wat meer.

  • Jo-Ieke

    19 januari 2016 at 11:15 Beantwoorden

    Wat kan ik als alternatief gebruiken voor de wilde rijst? Ik heb inmiddels wilde rijst gevonden in de plaatselijke bioshop maar deze is niet gemengd met normale rijst en moet 30-35 minuten koken.

    • Pauline

      19 januari 2016 at 11:33 Beantwoorden

      Quinoa, bulghur, couscous of zilvervliesrijst. Er zijn genoeg opties. Je kunt het ook los van elkaar koken en daarna mengen.

  • Annika

    14 januari 2016 at 19:16 Beantwoorden

    Super lekker! Nu al een favoriet! Voor 4 personen vind ik deze hoeveelheden niet genoeg. Hebben dit net met z’n tweeën helemaal opgegeten. Zo lekker!

  • Noesjka

    14 januari 2016 at 00:00 Beantwoorden

    DAMN!! Dat was heerlijk!! Thanks Pauline!! Ik wilde er wel meer groenten in, dus extra appeltjes in gedaan, wat munt, bleekselderij,\r\nrucola en spinazieblaadjes. Oh ja en ipv wilde rijst had ik bij De Tuinen een zakje gemengde rijst soorten gehaald. Errug lekker!!

  • Dootje

    13 januari 2016 at 20:55 Beantwoorden

    Vandaag gegeten, heerlijk! Vraagje, klopt het dat jou bananenbrood muffin niet meer te koop is bij AH to go?

  • Ellen

    13 januari 2016 at 10:37 Beantwoorden

    Oh, ik hou van wilde rijst! Ik moet zeggen dat ik na al die speciale varianten gewone rijst maar héél gewoontjes vind. Dit lijkt me erg lekker!

  • Astrid

    13 januari 2016 at 09:27 Beantwoorden

    Hoi Pauline, ziet er heel smakelijk uit. Ik heb zelf onlangs Freekeh ontdekt. Erg lekker en ook veel meer bite dan andere graanproducten. Dat vind ik wel lekker en geeft ook een ander verzadigingsgevoel. Je moet ook veel meer echt kauwen! Zou bij dit gerecht ook wel passen denk ik!

    • Pauline

      13 januari 2016 at 18:37 Beantwoorden

      Dat is inderdaad ook lekker! Zou ik ook weer eens wat vaker moeten pakken.

  • Margot

    13 januari 2016 at 09:27 Beantwoorden

    Het ziet er inderdaad uit als een lekkere combi!

  • Emma

    13 januari 2016 at 07:39 Beantwoorden

    Dat ziet er ontzettend rijk gevuld uit, wow al die kleurtjes! Te lekker, ik ben dol op pilav!

  • Nicole

    13 januari 2016 at 07:31 Beantwoorden

    Dit ziet er heerlijk uit zeg! Leuke twist geef je aan het gerecht.

  • Marlotte

    13 januari 2016 at 06:57 Beantwoorden

    Oh, ik vind wilde rijst zoveel lekkerder dan ‘normale’ rijst, ben echt dol op de smaak. Het ziet er weer onwijs lekker uit, yum!

Plaats een reactie