jachtschotel van zoete aardappel

Fresh & Easy: Jachtschotel met zoete aardappel

Als kind at ik bij een vriendinnetje voor het eerst jachtschotel. Haar moeder kon koken als de beste en ik vroeg haar meteen om het recept. Zachte aardappelpuree met gekruid gehakt (stoofvlees kan ook), zoete appel en een krokant kaaslaagje. Heerlijk! En het past helemaal bij deze tijd van het jaar. Nu het buiten koud is, hebben we vooral behoefte aan comfort food. Voor mij is comfort food alles wat uit de oven komt. Eten waar je instant gelukkig van wordt. Nou word ik sowieso al snel gelukkig van een bordje eten, maar bij dit soort schotels heb ik dat des te meer.

In plaats van een gewone aardappelpuree heb ik een puree gemaakt van zoete aardappelen. Is net ietsje lichter. Voor deze snelle ovenschotel heb ik gehakt gebruikt. Je zou eventueel ook stoofvlees (riblappen) kunnen gebruiken. Maar deze snelle versie is net zo lekker. Je kunt de jachtschotel ook prima voorbereiden. Dan hoef je hem als je uit je werk komt, alleen maar de oven in te schuiven. Kan jij in de tussentijd mooi bijkomen van een lange werkdag op de bank. Fijn toch? Geniet ervan!

jachtschotel van zoete aardappel

Ingrediënten voor 4 personen
1 kg zoete aardappelen
400 gr rundergehakt
2 uien
1 paprika
1 prei
200 ml (rundvlees) bouillon
2 appels (bijv. Jonagold)
50 gr geraspte kaas
2 blaadjes laurier
2 kruidnagelen
Snuf nootmuskaat
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 3 x 3 cm. Kook de zoete aardappelen gaar in water met zout. Giet de aardappelen af en stamp er een puree van. Je kunt de puree eventueel wat smeuïger maken met een scheutje melk of een klontje roomboter. (dit is niet voedselzandloper proof). Breng de zoete aardappelpuree op smaak met peper en zout en zet apart.

Pel en snipper de ui. Fruit dit aan in wat olijfolie.

Voeg het gehakt toe en bak dit mee. Breng het op smaak met peper en zout en de nootmuskaat.

Was de prei en snijd deze in plakjes. Snijd de paprika in blokjes. Voeg deze bij het gehakt en bak kort mee.

Voeg nu de bouillon toe en de laurier en kruidnagelen en laat het geheel op een zacht vuur zo’n 20 minuten stoven.

Snijd de appelen in  dunne plakjes.

Verdeel het gehakte groentemengsel over een ovenschaal. Leg hierop de plakjes appel.

Verdeel de zoete aardappelpuree over de ovenschotel. Garneer het gerecht met de geraspte kaas.

Bak de jachtschotel in ongeveer 20 minuten goudbruin op 200 graden. De ovenschotel is klaar als het kaaslaagje lekker krokant is.

jachtschotel van zoete aardappel jachtschotel van zoete aardappel

Dit recept is Voedselzandloper proof als je kippengehakt ipv rundergehakt gebruikt.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

5 x hotspots in haarlem
Aardappel-preisoep - 30 days of veggies
Bewaar
40 Comments
  • Anja van Kempen

    15 maart 2017 at 13:08 Beantwoorden

    Wat is dit super lekker! Ik ga het nog eens maken met stoofvlees. Lijkt mij ook super! Dank je wel voor dit heerlijke recept.

  • kristelvandenacker

    14 maart 2017 at 09:55 Beantwoorden

    Het is geen herfst weer, maar toch had ik gisteren zin in dit recept! Het was heerlijk, dankjewel voor het delen!

  • Mirjam Spierings

    8 maart 2017 at 09:46 Beantwoorden

    Heerlijk vinden wij deze zoete aardappelschotel. Ik heb deze verrukelijke schotel al een paar keer gemaakt. Je geeft aan dat het groentenmengsel 20 minuten in de bouillon moet stoven. Op een of andere manier dikt het mengsel bij mij niet in zodat de schotel eigenlijk naar mijn idee een beetje te “nat” blijft. De laatste keer heb ik de boel maar even in een vergiet laten uitdruppelen.
    Is het de bedoeling dat de boel een beetje nattig blijft of doe ik iets fout?

  • Ramona

    24 februari 2017 at 10:22 Beantwoorden

    Ik had alleen de appel weggelaten (niet in huis) maar het was echt HEERLIJK!
    Gaan we vaker maken…

  • Alex

    4 februari 2017 at 15:20 Beantwoorden

    Hoi Pauline,
    het viel me op dat je specifiek hetelucht stand aangeeft. Heeft dat een reden? Groet Alex

    • Pauline

      6 februari 2017 at 10:53 Beantwoorden

      Nee geen specifieke reden, dit is de stand die ik altijd gebruik.

  • Christianne

    29 januari 2017 at 18:38 Beantwoorden

    Wat een heerlijke schotel!
    We hebben gesmuld.
    Door de zoete aardappel en de appel een zoete inval.
    Wellicht maak ik ‘m de volgende keer met gewone aardappels.

  • Ellen

    15 januari 2017 at 23:06 Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk.! Ik zie dat Pauline oranje zoete aardappel gebruikt.
    Bij Albert Hein verkopen ze helaas alleen zoete aardappelen die een paarse schil hebben ( althans hier) en er van binnen uitzien als knolselderie.
    Dat kleurt lang niet zo leuk dus ga ik naar de groentenman die wel de oranje versie verkoopt. Die met paarse schil zijn iets minder zoet.
    Lekker met die kaas! Komt deze week nog op tafel 🙂

    • Marijke Romkena

      23 januari 2017 at 19:10 Beantwoorden

      Je het er iets heel lekkers van gemaakt. Ik voel me vereerd.

    • Linda

      24 januari 2017 at 23:43 Beantwoorden

      Hey Ellen! Ik heb ook weleens zoete aardappels bij de AH gehaald, maar ze hebben wel oranje daar in een zak! Liggen bij de andere aardappels in zak. Groetjes Linda

  • Monique

    2 december 2016 at 20:42 Beantwoorden

    Voor de eerste keer zoete aardappelen gegeten. Het was verrassend lekker!

  • Jolien

    20 november 2016 at 00:52 Beantwoorden

    Het was heerlijk! Deze wordt zeker nog gemaakt.

  • Jill

    15 november 2016 at 12:50 Beantwoorden

    Ik ga morgen de jachtschotel make , wauw dat klinkt als een heerlijke recepten. Hoe kan ik de schotel het beste later opwarmen voor mijn vriend? Weer in de oven of kan het ook in de magnetron? Groetjes Jill

    • Pauline

      15 november 2016 at 17:09 Beantwoorden

      Ik zou hem weer opwarmen in de oven. Een minuut of 15 op 180 graden.

  • Brigit

    5 november 2016 at 07:21 Beantwoorden

    Bedankt, voor je heerlijke recepten, Gister de jachtschotel, en de marmercake gemaakt, HEERLIJK!!

  • Cindy

    25 maart 2016 at 17:26 Beantwoorden

    Hij was heerlijk!

  • Lisa

    4 februari 2016 at 20:27 Beantwoorden

    Dit is een mooi winterkost recept! Ik heb ipv gehakt sukadelappen gebruikt en deze 2,5 uur laten stoven. Mijn moeder en ik voelden ons helemaal winter warm nadat we dit hadden gegeten.

  • Andrea

    29 januari 2016 at 07:51 Beantwoorden

    Heerlijk! Snel, simpel en alles in huis.

  • Margriet

    22 januari 2016 at 19:25 Beantwoorden

    Zooooooó, dat was vet lekker!! En dit werd beaamd door man en kind. Dankjewel voor het recept. En heel veel plezier in Australie aankomende maand. Wij hebben er vier maanden rondgereisd met een campertje, fantastisch!! Tip: niet alles willen doen. Less is soms stiekem toch echt more 😉

  • Tina

    21 januari 2016 at 14:12 Beantwoorden

    Dit ziet er heel erg lekker uit hoor! Ga het toch eens maken om te weten of dat het echt lekker smaakt!

  • Sietske Hoogendoorn

    20 januari 2016 at 20:57 Beantwoorden

    Pauline, ik ga het morgen maken! Mijn zoontje heeft coeliakie en kan dus geen gluten eten. Is het ok om een groente bouillonblokje te gebruiken? Dank voor je antwoord alvast!

  • Noesjka

    20 januari 2016 at 20:46 Beantwoorden

    Heb hem vega gemaakt met soja gehakt. Staat in de vriezer klaar voor de vrijdagavond! Ziet er prachtig uit. Ben erg benieuwd hoe die smaakt! \r\nVandaag ook trouwens je aardappel-prei soep gemaakt en gegeten. Ging erin als s(n)oep! ? Heerlijk!

  • Megan

    20 januari 2016 at 20:24 Beantwoorden

    Dat ziet er lekker uit! Ik ben gek op zoete aardappelen, maar heb ze nog nooit zo gegeten. Goed idee om ze zo bovenop een ovenschotel te gebruiken. Ziet er uit als een lekker winters receptje, hij staat op mijn binnenkort maken lijstje genoteerd!

  • Pauline

    20 januari 2016 at 19:50 Beantwoorden

    Ik heb nog nooit jachtschotel op, maar het lijkt me lekker. Het ziet er door die zoete aardappel wel heel mooi uit in ieder geval.

  • Carla

    20 januari 2016 at 15:50 Beantwoorden

    Heerlijk! Alles in huis (alleen gewone aardappelen ipv de zoete. Het staat al te stoven.\r\nVanavond, als iedereen thuis is alleen nog even in de oven. Hebben we even tijd voor elkaar …\r\nDank voor deze comfort ovenschotel. Wel even laurier en kruidnagelen verwijderen. Prik de kruidnagelen voorzichtig in het laurierblad, dan zijn ze makelijker terug te vinden

  • Corinne

    20 januari 2016 at 10:55 Beantwoorden

    Ohh dit ziet er lekker (en vrolijk!) uit. Ik heb helaas niet alles in huis anders ging ik gelijk aan de slag!

  • Cheese and Chinese

    20 januari 2016 at 09:09 Beantwoorden

    Ik heb nog nooit een jachtschotel gegeten maar het klinkt inderdaad als de ideale maaltijd voor dit koude weer!

  • Ellen

    20 januari 2016 at 07:41 Beantwoorden

    Oh wauw die zoete aardappel bovenop ziet er zooo heerlijk uit! Komt op mijn to-cook lijstje!

  • Nicole

    20 januari 2016 at 07:31 Beantwoorden

    Dat ziet er heerlijk uit! Ik hou van winterse korst.

  • Emma

    20 januari 2016 at 07:20 Beantwoorden

    Oh verrukkelijk! De combinatie van zoete aardappel en gehakt lijkt mij echt ontzettend lekker!

  • Margot

    20 januari 2016 at 07:19 Beantwoorden

    Dat ziet er goed uit! Ik ben ook helemaal van comfort food de laatste tijd.

  • Marlotte

    20 januari 2016 at 06:52 Beantwoorden

    Aaah, dit ziet er zó lekker uit! Deze zet ik op mijn moet-ik-echt-een-keertje-maken-lijstje haha!

Plaats een reactie