salade eendenborst met granaatappel

Kerst Voorgerecht: Salade met gerookte eendenborst

Vandaag heb ik een supermakkelijk en snel kerst voorgerecht voor jullie. Deze salade met gerookte eendenborst en granaatappel is zo gefixed. En stiekem houden we daar allemaal van, toch? Maar zoals je van mij gewend bent is het geen standaard gerecht. Sowieso is gerookte eendenborst al niet iets wat je iedere dag eet. Maar de radicchio (soort rode witlof) en granaatappel maken het helemaal feestelijk. Kan je prima mee aankomen bij het kerstdiner.

Ik houd echt van de frisse smaak van granaatappel. Het is even een klusje om de pitjes te verwijderen (ik gebruik de onderwater methode) maar dan heb je ook wat. Zo mooi, sappig en lekker! Ik heb deze smaak terug laten komen in de dressing. Daarvoor gebruikte ik granaatappelmelasse. Dat kun je bij de delicatessenwinkels kopen. Kan je je het niet vinden, dan kan je uiteraard ook wat citroensap gebruiken of een lekkere fruitige azijn, als het maar iets zurigs is. Dat is namelijk heerlijk in combinatie met het bittere van de lof, de smokey eendenborst en de ietwat zoete appel en granaatappel. En het ziet er ook nog eens heel feestelijk uit. Vind je ook niet?

salade eendenborst met granaatappelgranaatappel

Ingrediënten voor 4 personen
125 gerookte eendenborst
1 radicchio
50 gr baby spinazie
1 appel
1 granaatappel
Handje hazelnoten

Dressing
2 tl granaatappelmelasse
3 el olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het
Verwijder de buitenste blaadjes van de Radicchio. Snijd hem doormidden en verwijder de harde kern, deze vind je onderaan het kropje. Snijd de radicchio in flinterdunne reepjes. Doe ze samen met de baby spinazie in een kom.

Klop een dressing van de granaatappelmelasse en de olijfolie. Breng deze iets op smaak met peper en zout en giet dit over de salade.

Pel de granaatappel en snijd de appel in flinterdunne plakjes.

Verdeel wat van de radicchio salade over de borden. Het is een voorgerecht, dus niet teveel.

Drapeer daaroverheen de plakjes gerookte eendenborst en de plakjes appel.

Hak de hazelnoten grof en rooster ze kort in een droge koekenpan.

Garneer de salade met eendenborst met de gehakte hazelnoten en wat extra granaatappelpitjes.

salade eendenborst met granaatappel

salade eendenborst met granaatappel

 

Menu suggestie

Salade met gerookte eendenborst en granaatappel

***

1001 nacht gehaktbrood uit de oven
Flatbread en labne

***

Coco meets mango 

merry x mas

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Kerstdiner: Vega bietenstrüdel met geitenkaas
DIY kerstcadeau: kaasplankje
Bewaar
11 Comments
  • Marie

    17 december 2015 at 12:03 Beantwoorden

    Ik neem aan dat die onderwatermethode gelijk is aan de gewone methode. Onder water houden en dan tikjes erop geven???? Jammer dat die methode niet beschreven staat. Verder mooi recept, ik ga het maken met kerst. Makkelijk voor 14 personen. Dank

  • Pauline

    15 december 2015 at 15:05 Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk! En wat ziet het er leuk uit met die kleuren

  • Proef de Smaak

    15 december 2015 at 10:01 Beantwoorden

    Oh dat klinkt goed! Vind van die gerookte eendenborst altijd al zo lekker, dus in combinatie met hazelnoten en granaatappelpitjes en de overige ingrediënten lijkt het me een heerlijk gerechtje!

  • suzan

    15 december 2015 at 09:13 Beantwoorden

    Dit moet ik echt proberen met kerst!

  • Nicole

    15 december 2015 at 09:00 Beantwoorden

    Ik hou niet van eend. Desalniettemin ziet het er mooi uit!

  • Margot

    15 december 2015 at 08:34 Beantwoorden

    Wat een perfect voorgerecht! Dit wil ik wel maken!

  • Ellen

    15 december 2015 at 08:16 Beantwoorden

    Mmm, granaatappel maakt het echt heel erg feestelijk. Ik heb nog nooit eendeborst zelf klaargemaakt maar vind het wel super lekker

  • Marlotte

    15 december 2015 at 07:10 Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit zeg! Wat grappig die onderwatermanier voor de granaatappelpitjes, die kende ik nog niet! Ik blijf altijd maar keihard met een pollepel slaan haha!

    • Annika

      15 december 2015 at 10:00 Beantwoorden

      Haha, ja de onderwater methode werkt erg goed 🙂

  • Kelly caresse

    15 december 2015 at 06:53 Beantwoorden

    Mmm wat ziet dit er heerlijk uit en lijkt me een licht en fris recept om het kerstdiner mee te starten

Plaats een reactie