Ossenstaartsoep-

P71 Pittige Ossenstaartsoep

Het leuke van deze P71 challenge is dat ik nu gerechten maak, die ik zelf nooit uit zou kiezen. Neem nu deze pittige ossenstaartsoep, niet iets wat ik zo 1, 2, 3 zou maken. Het recept komt uit “Zoals alleen oma dat kan” van 24 Kitchen chef’ Danny Jansen.

In het boek vind je authentieke Indische familierecepten. En dat is extra bijzonder want ik heb mij laten vertellen dat de meeste oma’s hun recepten alleen in de familie willen laten. Zonde want de meeste oma’s kunnen koken als de beste. Danny heeft toch 6 oma’s bereid gevonden om hun geheimen prijs te geven. In het boek vind je de rijsttafel recepten van oma Tilly, Meity, Paula, Mary, Irene en Betty. Het belangrijkste wat Danny van de oma’s heeft geleerd is dat de beste ingrediënten liefde en gevoel zijn. Mooie gedachte.

Ieder hoofdstuk begint met het verhaal en enkele tips van de oma’s. Tips zoals “Neem vooral de tijd”, “Experimenteer met ingrediënten” en “Vergeet niet te ruiken en te proeven”. Het boek is vergezeld van veel foto’s. Foto’s van de gerechten, maar vooral ook persoonlijke foto’s van de oma’s. Het familiegevoel straalt er van af. Danny deelt zelf ook zijn favoriete recepten waaronder een rendang van spitskool, en een gado gado wrap. Klassiekers met een twist dus.

Ossenstaartsoep-

Pagina 71
Op pagina 71 vind ik Asem Pedis, een pittige ossenstaartschotel met citroen van oma Paula. Ik moet eerlijk bekennen dat ik een beetje in verwarring ben. In de titel staat ossentaartschotel, dus ik was in de veronderstelling dat ik een stoof aan het maken was. Maar onderaan staat “schep de soep in kommen”. Eerlijk gezegd weet ik nog steeds niet wat het nu is. Google maakt mij ook al niet veel wijzer want daaruit blijkt dat Asem Pedis een stoofschotel met krabbetjes is (varkensvlees). Asem betekent zuur. Beetje vaag dus. Ik besloot er maak een soep van te maken. En het een klein beetje aan te passen naar mijn Hollandse roots. Er gaan namelijk 2 hele pepers in het recept en ik besluit, achteraf heel slim van mij, om er eentje te gebruiken. Verder volg ik het recept trouw. Omdat ik besloot er een soep van te maken voegde ik wel een liter extra bouillon toe, want anders was het geen soep. Wat overblijft is een heerlijke bouillon, lekker pittig (voor mij is 1 peper meer dan genoeg) en kruidig. Heerlijk in balans. De ossenstaart is heel vet van zichzelf, dus ik snijd het vet eraf (ik gruwel van vet) en serveer ik verder in zijn geheel. Helaas laat het vlees niet heel goed los,  het is zelfs taai. Ik denk dat het komt door het koken.

Kortom ik ben niet razend enthousiast over dit recept, vooral ook omdat het mij nog steeds niet duidelijk is, wat het nu is. De bouillon was wel erg lekker trouwens, maar die ossenstaarten zijn niet zo mijn ding. Dus ik ben een beetje in dubio om dit recept te delen. Maar ik ga het toch doen, smaken verschillen nou eenmaal. Gelukkig zijn er in het boek ook tal van recepten die mij wel aanspreken. Ik ben erg benieuwd naar Danny’s Rendang van Spitskool en ook zijn stoofschotel met kip en zoetzuur lijkt mij lekker. Dus ik denk dat ik gewoon een misser te pakken had. Of ik heb iets grondig fout gedaan dat kan ook.

Ossenstaartsoep-

Ingrediënten voor 4 personen
750 gr ossenstaart in stukken
1 ltr koud water
2 uien
4 teentjes knoflook
2 rode pepers (ik gebruik 1)
1 prei
1 cm verse gember
1 cm laos
1 sereh stengel (citroengras)
2 blaadjes Indisch Laurier
2 runder bouillonblokjes
1 citroen

Zo maak je het
Spoel de ossenstaartstukken af onder de kraan.

Doe de ossenstaart samen met een liter koud water in een pan en breng het vlees tot net tegen de kook aan. Laat het 2 uur zachtjes gaar worden. Dit is bij mij dus niet gelukt, het vlees bleef taai. Ook kwam er erg veel vet boven drijven, dit heb ik er vanaf geschept. En ik heb de ergste vetranden van het vlees gesneden.

Pel en snipper de uien, en hak de knoflook en de rode peper (zonder zaadjes fijn). Voeg dit bij de ossenstaart.

Halveer de prei, was deze en snijd deze in halve ringen. Hak de gember en de laos fijn en voeg dit samen met de prei bij de ossenstaartsoep.

Voeg zodra het vlees gaar is de sereh, het laurierblad en de bouillonblokjes toe. Kook dit nog een kwartiertje mee.

Serveer de ossenstaartsoep in kommen en breng het op smaak met citroensap.

Ossenstaartsoep-

Titel

Zoals alleen oma dat kan

Auteur

Danny Jansen

Uitgeverij

AW Bruna

Bestellen

Prijs € 24,95 bij Bol.com

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.

Video: DIY Chocoladeletter
Vijf toffe foodevenementen wintereditie
Bewaar
11 Comments
  • Lorena

    6 december 2015 at 10:22 Beantwoorden

    Ik werk in een slagerij en mijn advies bij ossenstaart is het kort aanbakken en dan zeker 3 / 3,5 uur zachtjes laten koken. Het heeft echt lang nodig om lekker zacht en mals te worden namelijk.\r\n\r\nIk ben trouwens heeel benieuwd naar dat kookboek!

  • AJ

    4 december 2015 at 11:12 Beantwoorden

    Ik ben geen echte soepeter, maar voor ossenstaart ben ik vaak voor te porren.\r\nhet valt mij op dat jouw soep helder is. Ik ben daarom benieuwd naar de smaak.\r\nBij ons is hij vrij rood. Meer lijkend op een Goulash dan op een Tomaat.\r\nBinnenkort eens uitproberen. Het is soepseizoen.\r\nAJ

  • Eva

    4 december 2015 at 10:19 Beantwoorden

    Oei zonde, ik denk dat het vlees niet goed van het bot af kwam omdat je van tevoren het vet eraf gesneden hebt. Als je het eerst gaart en daarna het vet eraf haalt, valt het vlees als het goed is zo van het bot! Tipje voor de volgende keer 😉

    • Eva

      4 december 2015 at 10:20 Beantwoorden

      Trouwens, nog een aanvulling: ik braad de ossenstaart vaak eerst kort aan. Zo krijg je een lekker krokant korstje voor je hem helemaal laat garen en blijft het lekker sappig!

    • Pauline

      4 december 2015 at 10:43 Beantwoorden

      Ik had het idd moeten aanbraden. Heb het vet er trouwens pas na het koken afgesneden dus daar kan het niet aan liggen.

      • Eva

        4 december 2015 at 10:45 Beantwoorden

        Ach, je hebt er alsnog een heerlijk gerechtje van gemaakt… 😀

  • Margot

    4 december 2015 at 10:03 Beantwoorden

    Wat jammer dat dit recept niet helemaal gelukt is, maar leuk dat je daar ook gewoon open over bent!

  • Marlotte

    4 december 2015 at 08:01 Beantwoorden

    Hmm jammer dat het niet helemaal goed is uitgepakt! Toch ben ik wel dol op ossenstaartsoep, en misschien is dat deels door de leuke herinneringen, aangezien we met kerst vrijwel altijd ossenstaartsoep aten.

  • Ellen

    4 december 2015 at 07:32 Beantwoorden

    Oeh, nee! Dit is ook écht niets voor mij. Erg hé. Maar ik vind het wel leuk dat ondanks dat je het recept misschien al betwijfelde op voorhand het toch hebt geprobeerd!

  • Nicole

    4 december 2015 at 06:58 Beantwoorden

    Mooie foto’s, maar dit is niet een recept dat ik snel zou maken. Goed van je dat je ook missers gewoon op de site zet!

Plaats een reactie