hele kalkoen bereiden

Kerstdiner: Hele kalkoen bereiden + vulling

Wil je de show stelen aan tafel, maar niet teveel moeite doen? Dan kan ik je dit recept voor kalkoen uit de oven aanraden. Een hele kalkoen bereiden klinkt ingewikkeld, maar het tegendeel is waar. Bij het bereiden van grote stukken vlees of gevogelte is maar één ding belangrijk en dat is geduld. Over het algemeen geldt hoe langzamer hoe beter. Dus hoe lager de temperatuur, des te langer moet hij in de oven en des te sappiger blijft het vlees. Je hebt wel een kernthermometer nodig. Die leest precies af wanneer je vlees klaar is. Hier vertel ik er wat meer over.

En om het je extra makkelijk te maken adviseer ik je om de Copas kalkoen bij Boers & Boers te bestellen. Ik ben in september op de farm nabij London geweest, waar deze kalkoenen opgroeien. Boers & Boers haalt een deel van deze free range kalkoenen naar Nederland en zorgt er voor dat ze gevuld of ongevuld (net wat je wilt) bij jou thuis afgeleverd worden. En ik kan je vertellen dat deze kalkoenen echt verrukkelijk zijn. Om het je extra makkelijk te maken wordt er standaard een glaze (marinade) bijgeleverd en een kernthermometer. Een kind kan de was doen. Het enige wat de kalkoen nog nodig heeft is een beetje liefde en geduld.

hele kalkoen bereiden

Cranberry compote

Nu heb ik vorig jaar zelf een gevulde kalkoen ontvangen. Maar ik vond het toch leuk om zelf een marinade te maken en om zelf een stuffing te maken. Die vulling heb ik er dus gewoon naast gezet. Dubbel gevuld en dubbel zo lekker.

Ingrediënten voor 1 kalkoen (5 kg – 10 personen)
1 kalkoen van Boers & Boers
1 portie cranberry compote 

Marinade
Sap van 1 sinaasappel
1 teentje knoflook
1 flinke el grove mosterd
1 flinke el honing
2 tl rozemarijn gehakt
2 el olijfolie
Peper en zout

Vulling
1 ciabatta reeds gebakken (mag iets oud zijn)
2 appels
2 uien
1 teentje knoflook
50 gr cranberries even geweld in heet water
50 gr rozijnen even geweld in heet water
50 gr gedroogde abrikozen even geweld in heet water
50 gr walnoten
Sap van 1 sinaasappel
1 tl rozemarijn
1 tl tijm
Olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het

De kalkoen bereiden
Haal de kalkoen uit de koelkast. Dep de kalkoen droog met een keukenpapiertje.

Gebruik de marinade van Boers & Boers of maak mijn recept. Pers een sinaasappel uit boven een bakje. Pers de teen knoflook uit. Voeg de honing, de mosterd en de olie toe. Breng de marinade op smaak met de rozemarijn en wat peper en zout. Meng door elkaar.

Bestrooi de binnenkant (indien ongevuld) van de kalkoen met peper en zout. Vul de binnenkant met partjes sinaasappel, takjes rozemarijn en teentjes knoflook. Bestrijk de buitenkant met de marinade. Leg de kalkoen in een grote met olie ingevette braadslede.

hele kalkoen bereiden

Laat de kalkoen nu in ongeveer 1,5 tot 2 uur op kamertemperatuur komen. Plaats de kernthermometer in de borst van de kalkoen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de kalkoen in de oven en zet de kookwekker op 30 minuten.

Na 30 minuten verlaag je de temperatuur naar 140 graden. Draai de kalkoen nu om, zodat de kalkoen gelijkmatig bruin kleurt.

Laat de kalkoen nu in ongeveer 2 uurtjes gaar worden. De kalkoen is klaar als deze een kerntemperatuur van 58 graden heeft. Dit lijkt laag, maar de kalkoen gaart nog na tijdens het rusten.

Haal de kalkoen uit de oven en dek deze af met aluminiumfolie. Laat de kalkoen een half uur rusten, de temperatuur zal oplopen naar 66 graden. Mocht dit niet het geval zijn, zet de kalkoen dan nog even terug in de oven.

kalkoen vulling

De vulling
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg de tijm en de rozemarijn toe en bak dit mee.

Snijd de ciabatta (mag ook een ander brood zijn) in blokjes. Giet het knoflook-uienmengsel op het brood.

Snijd 2 appels in blokjes en hak de noten en de abrikozen grof. Voeg dit bij de stuffing.

Voeg ook de rozijnen en de cranberries bij de vulling.

Breng de kalkoenvulling op smaak met het sap van 1 sinaasappel, een scheutje olijfolie en peper en zout.

Vul de kalkoen met de vulling of bak deze apart in een ovenschaal gedurende 30 minuten op 175 graden.

Serveer de kalkoen met de vulling en cranberry compote.

hele kalkoen bereiden

hele kalkoen bereiden

hele kalkoen bereiden

Bestellen
Een Copas kalkoen bestellen bij Boers & Boers kan hier. Maar wees er wel snel bij, want ze gaan hard. Je kunt met 10 tot 12 personen van de kalkoen eten. En het is een feest om klaar te maken en op te eten.

Menu suggestie

Witlofsalade met appel

***

Kalkoen uit de oven met vulling
Cranberry compote
Aardappelgratin
Gewokte spruitjes

***

Eton mess met rood fruit

merry x mas

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Kerstdessert Chipolata ijstaart
Ik kreeg een black box van Ron Blaauw...
Bewaar
15 Comments
  • Erna Ansah

    24 december 2016 at 18:16 Beantwoorden

    Alle spullen in huis gehaald en dan nu aan de slag, nog even een vraag,doe je de vulling in de kalkoen voor hij de oven in gaat?

  • Amar

    21 december 2015 at 22:22 Beantwoorden

    Hi Pauline,\r\n\r\nKlinkt goed, maar is het niet lekkerder om de vulling er in te stoppen? En deze bijvoorbeeld eerst af te bakken en erna in te doen? Kan dit? En zo ja hoe is dit dan slim in tijd zonder dat je de kalkoen teveel laat afkoelen? Direct de vulling in de oven schuiven terwijl de kalkoen een halfuur moet afkoelen?\r\n\r\nGroetjes,

    • Pauline

      21 december 2015 at 23:12 Beantwoorden

      Dat kan ook inderdaad. Dan kan je deze er rechtstreeks indoen. En de hele baktijd van de kalkoen er in laten.

  • CozyMess

    16 december 2015 at 16:31 Beantwoorden

    Klinkt echt heerlijk en zo ziet het er ook uit! \r\nMijn oma wilt dit jaar een gevulde kalkoen maken voor kerst, dus ik stuur haar dit recept even door :)\r\nIk hoop dat ze hem gaat maken, dan zal ik je laten weten wat we er van vonden natuurlijk!

  • Ellen

    10 december 2015 at 15:54 Beantwoorden

    Zo blij dat het weer cranberry seizoen is! Niets doet me meer aan de winter denken dan dat!

  • Tanja

    10 december 2015 at 08:48 Beantwoorden

    Dit durfde ik nooit aan, zo’n groot stuk vlees!Maar met jou duidelijke recept durf ik het wel aan 🙂 Een kanttekening, ik zag al bij meer foodbloggers de aanbeveling voor Boers & Boers, maar ik vind die erg duur, mijn budget is niet zo groot. Ik neem aan dat het ook lekker word met een goedkopere kalkoen?

  • Elise

    10 december 2015 at 02:18 Beantwoorden

    Past deze kalkoen in zo’n beetje elke oven? Ik heb een (niet al te grote) combi-oven en kan lastig inschatten of dit er zo in gaat!

    • Annika

      10 december 2015 at 14:23 Beantwoorden

      De kalkoen past in een normale oven. Ik heb ook een combi oven en daar past het gewoon in.

  • Margot

    9 december 2015 at 12:42 Beantwoorden

    Dit lijkt me heel gaaf om een keer te maken!

  • Cheese and Chinese

    9 december 2015 at 09:53 Beantwoorden

    Dit heb ik altijd al willen doen!

  • Proef de Smaak

    9 december 2015 at 09:22 Beantwoorden

    Ah, dit klinkt echt heerlijk. Die vulling die zoetig is met dat gedroogde fruit, en dan die cranberrycompote erbij… 🙂

  • Nicole

    9 december 2015 at 07:44 Beantwoorden

    Ooit ga ik dit ook doen. Het lijkt me zo lekker!

  • Emma

    9 december 2015 at 07:23 Beantwoorden

    Super tof zo’n hele kalkoen maken!

  • Marlotte

    9 december 2015 at 06:49 Beantwoorden

    Ah heerlijk, die vulling klinkt echt goed! Ga ik onthouden!

Plaats een reactie