chipolata ijstaart

Kerstdessert Chipolata ijstaart

Het leukste van het hele kerstdiner is natuurlijk het dessert. Iedereen houdt er wel een gaatje voor vrij (ik in ieder geval wel). Vandaag deel ik het recept voor een klassieke chipolata ijstaart met jullie. Heerlijk! Ik ben zelf opgegroeid met chipolata. Als kind hadden wij bij verjaardagen altijd een chipolata taart en mijn opa at altijd chipolata pudding. Ook heel lekker, maar niet zo fijn als deze ijstaart. De typische smaak komt van de marasquin (een fruitige likeur). Wees er niet te royaal mee, want dan heb je de kans dat je ijs niet bevriest. Stiekem vind ik die gekleurde kersjes (bigarreaux) niet lekker, maar dat hoort er wel bij. Dus gaan ze er gewoon in..

Het voordeel van een ijstaart is dat je deze makkelijk kunt voorbereiden. Hij blijft prima een aantal dagen goed in de vriezer. Het nadeel van zelfgemaakt ijs is dat het vrij hard wordt. Haal de ijstaart dus een half uurtje voor het serveren uit de vriezer, dan komt het helemaal goed. Ik heb er nu aan tafel nog wat gesmolten chocolade overheen gegoten. Dit hard natuurlijk meteen uit door het koude ijs en geeft een lekkere crunch aan dit dessert. Je kunt er nog slagroom bij serveren, maar zo is hij ook al om te smullen. Geniet ervan!

chipolata ijstaart

chipolata ijstaart

Ingrediënten voor 6 personen
4 eidooiers
100 gr suiker
2 el + 1 el marasquin
350 ml slagroom
50 gr bitterkoekjes
100 gr biggareaux
40 gr rozijnen
75 gr pure chocolade

Zo maak je het
Laat de rozijnen wellen in 2 el marasquin. Zet apart.

Klop de eidooiers met de suiker en 1 el marasquin au bain marie luchtig en romig. Au bain marie houdt in; in een kom boven kokend water (op een laag vuur). Klop net zolang totdat het mengsel dik en romig is. Blijf voortdurend kloppen, anders gaan de eieren stollen. Haal de kom van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen.

Klop de slagroom lobbig.

Spatel nu voorzichtig het eimengsel door de slagroom.

Hak de bigarreaux en de bitterkoekjes grof en spatel dit door de chipolatavulling. Giet het vocht van de rozijnen en spatel ook deze door de vulling.

Giet de vulling in een met huishoudfolie beklede vorm. Ik heb zelf een blanda schaal van IKEA gebruikt. Dek hem af met huishoudfolie en laat de ijstaart minimaal 5 uur opstijven in de vriezer.

Vlak voor het serveren smelt je de pure chocolade au bain marie (of stapsgewijs in de magnetron). Giet de gesmolten chocolade over de chipolata ijstaart en serveer meteen.

chipolata ijstaart

chipolata ijstaart

chipolata ijstaart

Menu suggestie

Zalmrolletjes met ricotta

***

Varkenshaas met gorgonzolasaus

***

Chipolata ijstaart

merry x mas

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Aziatisch Gourmetten
Kerstdiner: Hele kalkoen bereiden + vulling
Bewaar
14 Comments
  • Sigrid

    11 december 2015 at 20:14 Beantwoorden

    Mooi! En dat chipolata-gewone-taart-recept, ga je dat ook een keertje met ons delen? 😉

  • Ellen

    10 december 2015 at 15:53 Beantwoorden

    Wauw, wat een kanjer van een taart! Die zou bij ons ook niet misstaan 😉

  • Margot

    10 december 2015 at 13:01 Beantwoorden

    Wat een leuk idee en handig dat je dit van te voren klaar kan maken!

  • gerhilde maakt

    10 december 2015 at 12:30 Beantwoorden

    Vreemd, ik ken chipolata enkel als de worst. Blij dat ik weer iets heb bijgeleerd. Ziet er wel lekker uit!

  • Cheese and Chinese

    10 december 2015 at 10:23 Beantwoorden

    Wat een goeie foto’s met die druipende chocola, ik krijg er honger van!

  • Proef de Smaak

    10 december 2015 at 09:50 Beantwoorden

    Wat een mooie taart en prachtige foto’s met die saus!

  • Stephanie | Kookles Thuis

    10 december 2015 at 09:14 Beantwoorden

    Leuk idee! Geen likeur hier maar het idee van een ijstaart vind ik wel heel lekker, misschien met bitterkoekjes of pannetone. Ik ben wel een pietje precies en ik vind die rimpeltjes van het folie dan niet zo mooi. Misschien krijg je de taart ook uit de vorm door hem even in heet water te dompelen?.. We gaan het meemaken! Goed idee om een Blanda schaal te gebruiken!!

    • ingrid

      14 december 2015 at 11:29 Beantwoorden

      Hoi Stephanie, ik maak geregeld zo’n ijsbombe in een RVS beslagkom. Inderdaad even met de kont in een bak heet water en je stort ‘m vrij glad. Van die rimpels zie je natuurlijk niks met de chocolade erover straks. En wat helemaal feest is: met een dikke laag eiwitschuim ingesmeerd een minuutje, of twee onder de hete ovengrill: tadaaa: bombe siberienne!

  • Marlotte

    10 december 2015 at 08:35 Beantwoorden

    Oh wauw, je hebt jezelf weer overtroffen Pauline, echt een onwijs mooie taart. Die foto’s, yum!

  • Kelly caresse

    10 december 2015 at 07:31 Beantwoorden

    Wauw dit ziet er heel erg lekker uit! Vooral dat laatste beetje chocolade erover laat het water in m’n mond stromen haha mmm

  • Nicole

    10 december 2015 at 07:15 Beantwoorden

    Wauw, dat ziet er wel heel lekker uit! Mooie foto’s ook!

  • Emma

    10 december 2015 at 07:04 Beantwoorden

    Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit chipolata gegeten heb, in iedere vorm dan ook, maar het ziet er verrukkelijk uit Pauline!

  • Esmée

    10 december 2015 at 06:58 Beantwoorden

    Wat ziet dit er goed uit zeg! En dan met die prachtige foto’s! Leuk voor de feestdagen

Plaats een reactie