aziatisch gourmetten

Aziatisch Gourmetten

Ik vind gourmetten superleuk! Maar ik doe het dan wel graag even anders. Aziatisch gourmetten bijvoorbeeld. Daar is niks jaren ’90 aan, maar helemaal hip. De Aziatische keuken is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. De Chinees en de Japanner (hello sushi) kennen we natuurlijk allemaal wel, maar tegenwoordig kan je (helemaal in Amsterdam) ook Vietnamees eten, Koreaans barbecuen of Dim Summen. Leuk vind ik dat!

Ik heb mij hierdoor laten inspireren en een gourmet Asian style bedacht. Ik heb lekker vlees gehaald bij de slager en vis van Fish Tales en dat helemaal zelf gemarineerd. Want alleen zo krijg je een lekkere gourmetschotel, echt hoor, altijd zelf marineren. Ik heb geen rekening gehouden met één bepaald land, maar van alles een beetje genomen. Van beef teriyaki tot Indonesische gehaktballetjes. Lekker! Erbij serveerde ik wokgroentes, wat paddenstoelen, atjar en kroepoek. Om het helemaal in Aziatische stijl te houden, maakte ik een lekkere pindasaus en wasabi mayonaise.

Ik heb zelf een grill/gourmetplaat dus je kunt deze gerechten meteen op de plaat maken. Net zoals bij de Japanner. Maar je kunt ook een oldschool pannetje gebruiken. Net wat jij prettig vindt. En zo is gourmetten toch hartstikke leuk. En het fijne is, je kan zelf ook de hele tijd aan tafel blijven zitten.

aziatisch gourmettenaziatisch gourmettenaziatisch gourmetten

Ingrediënten voor 4 personen
Kip-Kerrie spiesjes
200 gr verse ananas in blokjes
2 kipfilets
2 tl kerriepoeder
0,5 tl gemberpoeder (djahé)
0,5 tl chiliflakes
Zeezout
Olijfolie

Zo maak je het
Snijd de kipilets in keine blokjes. Voeg de specerijen en 2 el olijfolie toe. Meng het goed door elkaar en laat het vlees minimaal een uur marineren. Rijg 2 stukjes kip en 1 blokje verse ananas op een klein satéprikkertje.

Beef Teriyaki
2 biefstukken
1 el sojasaus
1 el mirin
1 el honing
1 cm verse gember geraspt
1 teentje knoflook gehakt
Olijfolie

Zo maak je het
Snijd de biefstukken in reepjes. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kommetje. Voeg 2 el olijfolie toe. Leg de biefstukreepjes in de teriyaki saus en laat ze minimaal een uur marineren.

Indonesische gehaktballetjes
300 gr rundergehakt
1 sjalotje
1 teen knoflook
1 el ketjap
1 klein ei
Handje paneermeel
Peper en zout

Zo maak je het
Hak het sjalotje en de knoflook fijn. Voeg dit samen met de rest van de ingrediënten bij het gehakt. Breng het gehakt op smaak met peper en zout. Vorm met je handen balletjes ter grootte van een 2 euro munt. Is het gehakt nog te nat, voeg dan wat extra paneermeel toe.

Saté Babi
1 varkenshaas
1 teen knoflook
1 el ketjap
Olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het
Snijd de varkenshaas in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Hak de knoflook fijn. Meng dit met de ketjap en 1 el olijfolie en wat peper en zout. Leg de varkenshaas in de marinade en laat het vlees minimaal een uur marineren. Rijg de varkenshaas saté op kleine prikkertjes, ongeveer 3 stukjes per stokje.

Pittige garnalen
250 gr garnalen
0,5 rode peper
1 teentje knoflook
Sap van 0,5 citroen
Zout
Olijfolie

Zo maak je het
Maak de garnalen schoon. In deze video leg ik je uit hoe je dat doet. Hak de rode peper en de knoflook fijn. Doe dit in een kommetje samen met het sap van een halve citroen, wat zout en 2 el olijfolie. Leg de garnalen in de marinade en laat ze minimaal een uurtje marineren.

Zalm in sojasaus
2 moten zalm
3 el sojasaus
Sap van een halve limoen
1 el gembersiroop
1 teen knoflook
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Snijd de zalm in kleine blokjes van ongeveer 3 x 3 cm. Maak een marinade van 2 el olijfolie, de sojasaus, het limoensap, de gembersiroop en een gehakt teentje knoflook. Breng de marinade op smaak met iets peper en zout. Leg de zalmblokjes in de marinade en laat ze minimaal een uur marineren.

aziatisch gourmettenaziatisch gourmettenaziatisch gourmetten

Sauzen
1 x recept voor pindasaus
Zoete chilisaus
Sojasaus
Wasabi mayonaise (Meng 3 el mayonaise met 1 tl wasabi paste)

Lekker voor erbij
Kroepoek
Wokgroentes
Atjar
Paddenstoelen

 

merry x mas

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Video: Kerststol
Kerstdessert Chipolata ijstaart
Bewaar
18 Comments
  • Yvon

    29 oktober 2016 at 11:33 Beantwoorden

    Super leuk deze manier van gourmetten. Wij hebben het nu al een paar keer gedaan met vrienden en iedereen vind het heerlijk.

  • Ingrid

    7 januari 2016 at 14:44 Beantwoorden

    Wij hebben eerste Kerstdag jouw idee voor Aziatisch gourmetten gebruikt. Het was in 1 woord geweldig. Je hebt het idee dat je eens heel anders gourmet! zelfs mijn schoonzoon , een chefkok, was erg enthousiast.\r\nAls entree had ik er nog pannenkoekjes met Pekingeend en bosuitjes bijgedaan.Ook heel lekker.\r\nBedankt.!

    • Pauline

      7 januari 2016 at 23:01 Beantwoorden

      Wat leuk om te horen. Word ik oprecht heel blij van. Dankjewel.

  • Karlijn van Meggelen

    26 december 2015 at 12:22 Beantwoorden

    Gisteren met schoonfamilie op deze manier gegourmet. Ik had het idee dat we ein-de-lijk anders aten en zij hadden het idee dat ze lekker wéér aan het gourmetten waren. Iedereen blij! Bedankt voor je inspiratie!

  • Ingrid

    21 december 2015 at 17:28 Beantwoorden

    Ik ben het boodschappenlijstje aan het maken voor de 1e Kerstdag. Laat wel weten hoe het gegaan is. Ik heb er wel zin in.

  • Jessica

    20 december 2015 at 21:36 Beantwoorden

    We hebben het nog niet zo lang geleden gegeten. Het is zeker een aanrader. Was echt super lekker.

  • Wendy

    19 december 2015 at 22:18 Beantwoorden

    Leuk idee, had zelf ook t idee met kerst op Aziatische tour te gaan maar dan met bouillon-fondue ipv gourmet. Heb je daar misschien nog leuke ideeën/tips&tricks voor?

  • Petra

    11 december 2015 at 16:25 Beantwoorden

    Fijn, ik ontvang je mail weer!\r\nBlij mee!\r\n\r\nSmakelijke groeten,\r\n\r\nPetra

  • happybudgetcooking

    11 december 2015 at 14:18 Beantwoorden

    Ziet er allemaal heel lekker uit!

  • Margot

    11 december 2015 at 10:53 Beantwoorden

    Wat een leuk idee! Ik blijf gourmetten leuk vinden en dit jaar staat het op de planning voor een laat kerstdiner met vrienden.

  • Marianne

    11 december 2015 at 10:23 Beantwoorden

    Super leuk idee! Wij gourmetten vaak met kerst, maar dan altijd met de ‘standaard’ gerechten. Dit zou een welkome afwisseling zijn!

  • Proef de Smaak

    11 december 2015 at 08:48 Beantwoorden

    Wat een leuk idee! Het ziet er heerlijk uit allemaal, vooral de zalm en de biefstukreepjes!

  • Nicole

    11 december 2015 at 07:35 Beantwoorden

    Fijn dat jij ook laat zien dat die kant-en klare gourmetschotels helemaal niet nodig zijn. Wij maken thuis ook altijd alles zelf. Dit vind ik een leuke variatietip!

    • Annika

      11 december 2015 at 09:37 Beantwoorden

      Ja inderdaad, het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Maar het is wel een stuk lekkerder als je het zelf maakt.

  • Marlotte

    11 december 2015 at 06:58 Beantwoorden

    Ha, wat een leuk idee dat Aziatisch gourmetten. Weer eens net iets anders dan anders! Als we gaan gourmetten dit jaar, ga ik het deze suggestie zeker inbrengen!

Plaats een reactie