DIY Cranberry Compote

Ik heb ze alweer gespot hoor de verse cranberries. Bij mij zorgen deze rode bessen voor een instant kerstgevoel. Cranberry compote eten we vooral tijdens de feestdagen. Traditioneel bij de kalkoen, maar je kunt het met heel veel ingrediënten combineren. Lekker in de havermout bijvoorbeeld of in een toetje. Die recepten krijgen jullie allemaal nog van mij. Maar dan heb je natuurlijk wel een goede basis nodig. Want compote uit een potje haalt het natuurlijk nooit bij een zelfgemaakte versie.

En waarom zou je dit ook kant en klaar kopen? Het is zo makkelijk om zelf te maken. Net als jam maken zeg maar. Ik heb er nu lekker sinaasappelsap en -schil aan toegevoegd. Maar het kan ook met citroen. Ik heb de compote gezoet met honing, maar je kunt ook voor suiker gaan natuurlijk. Ik vind het zelf wel lekker als hij nog lekker fris smaakt, dus voegde ik niet al te veel honing toe. Ben jij wel een zoetekauw gebruik dan gerust een kneepje meer…

Cranberry compote

Ingrediënten voor 1 flinke pot
250 gr cranberries
Sap + schil van 1 sinaasappel
1 kaneelstokje
3 el honing
50 ml water

Zo maak je het
Was de sinaasappel en verwijder het oranje gedeelte van de schil met een mesje. Zorg ervoor dat je niet teveel wit hebt, want dit smaakt bitter.

Pers de sinaasappel uit.

Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en zet deze op een laag vuur.

Cranberry compote

Laat de cranberry compote zo’n 10 tot 15 minuten pruttelen. De compote is klaar als alle bessen stuk zijn.

Proef en voeg naar wens nog wat extra honing toe.

Laat de compote afkoelen en giet deze in een schone jampot.

Je kunt de compote in een schone pot wel een aantal weekjes bewaren.

Tip: voeg in plaats van water 50 ml port toe voor een extra feestelijke compote.

Cranberry compote

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Nu in de aanbieding. Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Mijn eetdagboek in foto's
5 jaar Jubileum + WIN masterclass Tony's
Bewaar
13 Comments
  • Steffie Heijnen

    25 december 2016 at 16:50 Beantwoorden

    Heerlijk! Ik heb gemaakt voor bij de kersttrfle van Y etter van Boven

  • Hans

    24 december 2016 at 03:48 Beantwoorden

    Lekker en simpel receptje inderdaad.

    Wat betreft de bitterheid van sinaasappel: die zit niet in het witte, maar juist in het gekleurde (buitenste) deel van de schil.

  • Lin

    18 december 2016 at 14:17 Beantwoorden

    Ben deze nu aan het maken voor bij wilde eend <3

  • Lies Dahlmans

    13 december 2016 at 11:05 Beantwoorden

    Heerlijk!!!!\r\n\r\nSuggestie: klein scheutje rode port mee laten prutten.

  • Tineke Heerema

    20 augustus 2016 at 16:49 Beantwoorden

    vandaag twee emmers geplukt heerlijke dag en morgen de compote maken de eerste keer.

  • Cheese and Chinese

    27 november 2015 at 10:21 Beantwoorden

    Hmmm ziet er lekker uit, vooral voor deze tijd van het jaar..

  • Lucia

    26 november 2015 at 09:17 Beantwoorden

    Dit is echt een fijn recept en staat inmiddels op mijn to do lijstje.\r\nIk heb wel nog even een vraagje. Waarom doe je het niet heet in een schone warme pot net als bij b.v. jam. Dan is het toch langer houdbaar dacht ik. Is dat slim om te doen of juist niet?

    • Pauline

      26 november 2015 at 13:34 Beantwoorden

      Dat kan ook hoor. Als hij maar brandschoon is 🙂

  • Margot

    26 november 2015 at 08:39 Beantwoorden

    Ja dit geeft meteen een kerstgevoel!

  • Nicole

    26 november 2015 at 07:57 Beantwoorden

    Oh goddelijk. Vorig jaar met de kerstdagen maakte mijn vriend dit ook. En het smaakt zo lekker bij kalkoen.

  • Emma

    26 november 2015 at 06:58 Beantwoorden

    Mmm, super lekker met kaneel ook! Wat doe je er voor de rest dan mee? Verwerk je het in bakgerechten?

    • Lucia

      26 november 2015 at 09:20 Beantwoorden

      Appel cranberrie taart is ook super lekker.

  • Marlotte

    26 november 2015 at 06:48 Beantwoorden

    Oh heerlijk vind ik het! Meestal maak ik het rond deze tijd van het jaar, goede reminder dit!

Plaats een reactie