zoete aardappeltaartjes

Zoete aardappeltaartjes

Deze zoete aardappeltaartjes zijn lekker zeg! Of eigenlijk zijn het mini zoete aardappelgratins. Iets waar ik dol op ben. Ik heb de Hotelschool gedaan. Eens per 2 weken had ik kookles. Een van de bijgerechten die we vaak maakten was aardappelgratin. Lekkere romige aardappelen met een dikke kaaskorst uit de oven. Op de een of andere manier maakte ik (en ook mijn medestudenten) altijd wat extra voor mijzelf. Daar werd dan de hele avond flink van gesnoept.

Maar dat kan dus ook prima met zoete aardappelen. Nu de herfst weer volop aanwezig is, grijp ik weer vaker naar deze knol. Want officieel is het een knol en geen aardappel. Zo geserveerd als eenpersoonstaartjes is het een bijgerecht waar je mee aan kunt komen. Je kunt het ook in een grote ovenschaal doen. Dat gaat prima zelfs. Alleen moet je de baktijd dan wel even verlengen met een kwartiertje. Dat wordt smullen!

zoete aardappeltaartjes

Ingrediënten voor 6 st.
2 zoete aardappelen
100 ml kookroom
1 ei
50 gr geraspte belegen kaas
Handje bieslook
Peper en zout

Materialen
Muffinvorm
Muffinpapiertjes of vierkante stukjes bakpapier

Zo maak je het 
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Was en schil de zoete aardappelen en snijd ze in hele dunne plakjes.

Leg de muffinpapiertjes in de vorm. Geen muffinpapiertjes bij de hand? Het gaat ook prima om vierkante stukjes bakpapier in de vorm te duwen.

Verdeel de aardappelplakjes over de muffinpapiertjes. Gewoon op elkaar stapelen.

Klop een eitje los met de kookroom. Breng dit op smaak met wat peper en zout. Hak de bieslook fijn en voeg dit samen met de geraspte kaas bij het roommengsel.

Giet de room op de zoete aardappelplakjes. Garneer de taartjes eventueel met wat extra kaas.

zoete aardappeltaartjes

Bak de zoete aardappeltaartjes in 25 tot 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Lekker als bijgerecht bij een geroosterd kippetje.

PS wil je dit recept voedselzandloper proof maken? Vervang dan de room voor een plantaardige versie op basis van soja.

zoete aardappeltaartjes

zoete aardappeltaartjes

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Fresh & Easy: Bloemkool stamppot (zonder aardappelen)
10 dingen die iedere foodie doet
Bewaar
23 Comments
  • Irma verhulst

    2 februari 2017 at 10:53 Beantwoorden

    Kun je dit ook een paar uur van tevoren maken

    • Pauline

      2 februari 2017 at 12:42 Beantwoorden

      Zeker en dan weer even kort verwarmen vlak voor het eten.

  • Nicky

    19 december 2016 at 16:11 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nEven een vraagje, zou je in dit gerecht ook de zoete aardappel kunnen vervangen voor gewone aardappel? Zo nee heb je een ander lekker receptje voor mini aarappel gratin waarin gewone aardappel wordt gebruikt?\r\nZo ja, welke aardappel kruimig, niet kruimig is dan het beste om te gebruiken?\r\nAlvast bedankt!\r\nGroetjes Nicky

  • Wendy

    25 januari 2016 at 17:52 Beantwoorden

    Heerlijk en supereenvoudig gerecht. Zelfs manlief smult ervan! Mandoline werkt heel goed. Heb m aangeschaft nav jouw recept van de pompoenlasagne. Onmisbaar in de keuken wat mij betreft!

  • Petra

    21 december 2015 at 10:50 Beantwoorden

    Heb je nog ’n tip hoe je de aardappels ’t beste kan snijden wanneer je geen keukenmachine hebt?\r\nZe zijn altijd zo hard nl.

    • Pauline

      21 december 2015 at 23:16 Beantwoorden

      Ja ik weet het. Daarom gebruik ik een mandoline. Maar anders met een heel scherp mes. Je kunt ze ook even kort voorkoken.

      • Petra

        22 december 2015 at 09:51 Beantwoorden

        Merci Pauline!

  • Carla Schalken

    19 december 2015 at 00:07 Beantwoorden

    Kan ik de ei ook laten vervallen? \r\nIk heb een schoondochter die allergie’s is voor ei helaas.

    • Pauline

      19 december 2015 at 14:34 Beantwoorden

      Eigenlijk niet. Want het ei is nodig om te binden. Je zou wel enkel de schijfjes met wat olijfolie en kaas kunnen maken. Maar dan zonder room.

  • Astrid

    17 november 2015 at 09:54 Beantwoorden

    Ik heb gisteren deze taartjes gemaakt als bijgerecht bij de Spaanse bloemkool schotel.\r\nDe aardappelen (ik had de witte waar inderdaad een paarse schil omheen zit, de andere een oranje) geschild en daarna in de Magimix tot dunne plakjes gesneden. Weinig werk dus.\r\nVerder wel het room-ei mengsel (ik had sojaroom) goed op smaak brengen.\r\nHet zag er mooi uit en was ook erg lekker! Wederom…niet moeilijk dus voor iedereen te doen (en ik heb er nog 2 over…misschien een idee voor bij de lunch (even kort opwarmen) met een lekkere salade erbij?)

  • Lana - ohmymeal.nl

    30 oktober 2015 at 14:36 Beantwoorden

    Zien er heerlijk uit!

  • Nicole

    20 oktober 2015 at 21:09 Beantwoorden

    Lekker! I love zoete aardappel 🙂

  • Sarah

    20 oktober 2015 at 17:18 Beantwoorden

    Hoe kan ik aan de buitenkant van de zoete aardappel zien of het een witte of een oranje is? Ik wil graag de oranje hebben, maar ik koop steeds per ongeluk de witte!

    • Pauline

      21 oktober 2015 at 13:29 Beantwoorden

      Dat weet ik eerlijk gezegd ook niet. Ik zou juist wel eens een witte willen tegenkomen 🙂

      • Amelie

        24 oktober 2015 at 01:12 Beantwoorden

        Bij de Jumbo hebben ze vaak de witte!

      • Amelie

        24 oktober 2015 at 01:13 Beantwoorden

        De witte hebben vaak een paarse buitenkant

      • Leo de Kock

        24 december 2015 at 13:14 Beantwoorden

        Klopt, de paarskleurige zoete aardappel heeft meer een witte vleeskleur terwijl de oranjekleurige echt oranje van binnen is!

  • Evelien

    20 oktober 2015 at 10:38 Beantwoorden

    kun je de kookroom ook vervangen door iets anders? iets wat minder vet is?

  • Deborah

    20 oktober 2015 at 09:37 Beantwoorden

    Hmm lijkt me inderdaad erg lekker en het ziet er gezellig uit!

  • Emma

    20 oktober 2015 at 08:06 Beantwoorden

    Heerlijk!

  • Margot

    20 oktober 2015 at 07:26 Beantwoorden

    Wat een goed idee! Ik ben gek op aardappelgratin en dit is een leuke variatie!

  • Marlotte

    20 oktober 2015 at 07:23 Beantwoorden

    Leuk als bijgerecht zeg, ziet er meteen wat feestelijker uit. Lekker!

  • Susanne

    20 oktober 2015 at 07:10 Beantwoorden

    Ziet er lekker uit! Ga ik zeker eens proberen. Zou je ze ook in kunnen vriezen?Lijkt me lekker als lunch met een salade erbij.

Plaats een reactie