tofu ketjap

Fresh & Easy: Tofu Ketjap

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen, tofu en ik zijn geen dikke vrienden. Ik voel de liefde niet zo. Het is vooral de structuur die ik minder fijn vind. Het voordeel is wel dat je het zo lekker kunt maken als je zelf wilt. En daar ben ik dan wel weer goed in. Al zeg ik het zelf. Waarom ik dan toch dit recept deel? Omdat ik jullie wil blijven inspireren. Omdat ik geen fangirl ben, betekent natuurlijk niet dat dit voor iedereen geldt. Dus tofu lovers opgelet, dit recept voor tofu ketjap vind je vast ook fijn.

Voor diegene die net als ik liever vlees eten weet ik het goed gemaakt. Vervang de tofu voor kip en je hebt een heerlijke kip ketjap. Het sausje is namelijk echt de moeite om te maken. Houd je ook van varkensvlees? Dan zou je ook varkenshaas kunnen gebruiken, dan heb je babi ketjap. Heerlijk. Ik ben wel benieuwd, wat vinden jullie van deze vleesvervanger?

tofu ketjap

Ingrediënten voor 4 personen
300 gr tofu
200 gr peultjes
1 broccoli
2 lente uitjes
Peper en zout

Marinade
6 el Ketjap Manis
2 el olijfolie
1 el citroensap
1 teentje knoflook
Stukje gember
0,5 rode peper

Zo maak je het
Begin met maken van de marinade. Meng de ketjap met de olijfolie.

Hak de rode peper (zonder zaadjes) en de knoflook fijn. Rasp de gember fijn. Voeg dit samen met het citroensap bij de ketjap. Roer even kort.

tofu ketjap

Snijd de tofu in gelijkmatige blokjes van 2 x 2 cm. Leg de tofu in de marinade en laat het minimaal een half uurtje marineren. Hoe langer hoe beter, want des te meer trekken de smaken in de tofu.

Snijd de broccoli in kleine roosjes en blancheer deze kort in ruim water met zout.

Verhit wat olijfolie in een pan en voeg de tofublokjes (zonder de marinade, houd deze achter) in de pan. Bak ze rondom aan. Het lekkerste is als de buitenkant een beetje knapperig wordt.

Voeg de peultjes en de geblancheerde broccoli toe. Voeg nu ook de achtergebleven marinade toe.

Bak het geheel onder af en toe roeren nog zo’n 10 minuutjes aan. Breng de saus eventueel nog wat verder op smaak met peper en zout.

Garneer de tofu ketjap met wat fijngesneden lente ui.

Serveer dit wokgerecht met noodles of rijst.

tofu ketjap tofu ketjap

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Nu in de aanbieding. Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Video Teatopics met Annika
Kaas Ui Kwarkbrood
Bewaar
11 Comments
  • Janneke Buurman

    1 februari 2017 at 12:14 Beantwoorden

    Nog een tip, gevonden in filmpje van Indische toko (en het werkt) : overgiet de blokjes tofu eerst met kokend water, dan in neutrale (bvk geen olijf-) bakken en tot slot nog even bakken met marinade. Superlekker resultaat.

  • Corien

    28 oktober 2015 at 16:27 Beantwoorden

    Ha wat grappig, dit at ik als student 28 (!) jaar geleden vaak. Als extra rolde ik de gemarineerde tofu ook wel eens door de sesamzaadjes en dan voorzichtig bakken. Gecombineerd met zilvervliesrijst en het beroemde ‘prutje’ van groenten. Toch eens kijken of ze dat thuis ook lekker vinden. ? Bedankt voor je recept Pauline, even terug naar toen.

  • Nicole

    28 oktober 2015 at 11:22 Beantwoorden

    Zo’n marinade maak ik ook graag. Heerlijk en snel. Ik heb nog nooit met tofu gewerkt, maak het liever met rund of kip.

  • Sabine

    28 oktober 2015 at 10:35 Beantwoorden

    Ik ben ook niet zo’n tofu-lover.. Ik lust het wel, maar zal altijd sneller voor een stukje vlees kiezen. Maar wie weet vind ik het zo wel lekker!

  • Marloes

    28 oktober 2015 at 10:10 Beantwoorden

    Goed idee om tofu met ketjap te combineren!. Ik moest ook best wel wennen aan de structuur van tofu, Daarom snijd ik het in nog kleinere stukjes (1×1 cm ongeveer), dan haal ik het door bloem en bak het zodat het krokant wordt. Echt een aanrader!

  • Sarah

    28 oktober 2015 at 08:57 Beantwoorden

    Leuk!\r\nIk hou wel van tofu, mits goed bereid.\r\nZelf vind ik dat wel lastig. \r\nIk vries de tofu in, als je hem dan ontdooit en goed laat uitlekken heb je een hele andere structuur. Beetje grof en kruimelig. Als je hem dan bakt is het echt heel lekker. \r\nNet als bij tempeh heb ik geleerd eerst de tofu krokant te bakken en daarna pas in de marinade/saus te doen. \r\nik ga jouw recept ook een keer uitproberen! Lekker!

  • Marianne

    28 oktober 2015 at 08:27 Beantwoorden

    Dit kán een heel lekker recept zijn. tip: laat de tofu eerst goed uitlekken en drogen op een laag kranten met keukenpapier erover. Evt eerst 2 lagen van maken. Daarná in de marinade, dan kunnen de smaken er goed in trekken 🙂 \r\nNog een tip: gebruik eens shoyu ipv ketjap. Daar zit geen suiker in en is op natuurlijke wijze gefermenteerd. Een heerlijke sojasaus!

    • Marieke

      28 oktober 2015 at 15:45 Beantwoorden

      Nog beter: eerst bakken, daarna de marinade erover, laten intrekken en dan nog een keer opbakken. Dan wordt het écht heel knapperig!

  • Margot

    28 oktober 2015 at 08:06 Beantwoorden

    Ik heb eigenlijk nog maar heel weinig ervaring met tofu, maar het trekt me niet zo. Die marinade lijkt me dan weer wel heerlijk!

  • Marlotte

    28 oktober 2015 at 07:12 Beantwoorden

    Ik heb een soort haat-liefdeverhouding met tofu, de ene keer vind ik het helemaal niks en de andere keer geweldig lekker. Ga deze zeker eens uitproberen!

Plaats een reactie