labne met granaatappel

Labneh op 2 manieren

“Dit smaakt naar kwark”, aldus Maurits toen hij voor het eerst labneh proefde. Hij snapte mijn gejubel niet helemaal. En ergens kan ik hem geen ongelijk krijgen. Labneh is eigenlijk een ander woord voor uitgelekte dikke yoghurt, hangop dus. Maar dan gemaakt van Turkse yoghurt met zout en extra lekker gemaakt met toppings.

Labneh is op de kaart gezet door Nadia en Merijn, bekend van de de Arabische keuken. Met hun heuse labnehbar, laten ze heel Nederland kennis maken met deze Midden Oosterse (uit Libanon) specialiteit. Ik hou ervan. Maar ik ben dan ook gek op yoghurt en frisse smaken. Tijden het Culy festival bestelde ik een bordje en op Taste weer. Het leuke is, je kunt er op los variëren. Ik maakte nu een versie van Nadia en Merijn met granaatappel en sumak en een eigen creatie met za’atar en citroenzeste. Lekker fris.

labne met granaatappel

Ingrediënten voor 2 schaaltjes dip
0,5 ltr Turkse yoghurt
Snuf zout

Materialen
1 zeef
1 schone theedoek of kaasdoek

Toppings
2 el granaatappelpitjes
1 tl sumak
1 tl za’atar
Rasp van 1 citroen
Handje verse peterselie
Olijfolie

Zo maak je het
Meng de yoghurt met een snuf zout.

Leg een schone theedoek (of nog beter een kaasdoek) in een zeef en plaats deze boven een kom.

Giet de yoghurt erin en laat het minimaal 4 uur uitlekken.

Wat overblijft is een hele dikke romige yoghurt (het is haast kaas), de labneh dus.

Verdeel de labneh over 2 bordjes.

Verdeel de granaatappel en de sumak over 1 schaaltje.

Verdeel de za’atar met de citroenrasp en wat grofgehakte peterselie over het tweede bordje.

Maak de labneh af met een lekkere drizzle olijfolie.

Serveer de yoghurtdips met platbrood.

labne met granaatappel

labne met granaatappel

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Van peul tot op je bord
Enquete uitslag 2015
Bewaar
9 Comments
  • lies

    5 januari 2016 at 19:46 Beantwoorden

    ik heb bij de ah za’atar gevonden maar daar sit sumac al in hoe kan ik het dan gebruiken?\r\n\r\nlies

  • Walter

    18 september 2015 at 16:30 Beantwoorden

    Dag Pauline, na een eerdere blog van je enkele maanden geleden zijn sumak en za’atar ingeburgerd in mijn keuken en dan surtout met vlees. Leuk gevonden deze combinatie met hang-op; je kan het process wel versnellen door de yoghurt uit te wringen in een handdoek zoals bv komkommer als je tzaziki maakt; als je tijd hebt is het laten uitlekken ietsiepietsie beter

  • Margot

    18 september 2015 at 10:22 Beantwoorden

    Wat ziet dat er mooi uit zo met die kleuren!

  • Ellen

    18 september 2015 at 10:07 Beantwoorden

    Dit kende ik nog niet! Die kleuren wauw en het zal vast ook nog super lekker smaken 😉

  • Nicole

    18 september 2015 at 09:29 Beantwoorden

    Ik krijg spontaan trek 🙂

  • Marlotte

    18 september 2015 at 09:28 Beantwoorden

    Oh ziet er heerlijk (en vrolijk!) uit!

  • Vanessa

    18 september 2015 at 09:07 Beantwoorden

    Hoi Pauline\r\n\r\nDat ziet wr echt onwijs lekker uit. Ik ga het zeker maken!\r\n\r\nGroetjes, Vanessa

  • Emma

    18 september 2015 at 07:33 Beantwoorden

    Ziet er onwijs lekker uit!!

Plaats een reactie